3DPRINTER -- DRUKARKI BRYŁ
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Witam 
Ja zbudowałem drukarkę 3D - RepRap Prusa Mendel
z małymi zmianami, głównie - zastosowanie łożysk liniowych zamiast łożysk ślizgowych drukowanych z PLA.
opis budowy itp sprawy - na moim blogu :
http://arthxreprap.blogspot.com/
ZAPRASZAM
PS.
i właśnie drukuję części do następnej takiej maszyny, jeśli ktoś chciałby zbudować.

Ja zbudowałem drukarkę 3D - RepRap Prusa Mendel

z małymi zmianami, głównie - zastosowanie łożysk liniowych zamiast łożysk ślizgowych drukowanych z PLA.

opis budowy itp sprawy - na moim blogu :
http://arthxreprap.blogspot.com/
ZAPRASZAM

PS.
i właśnie drukuję części do następnej takiej maszyny, jeśli ktoś chciałby zbudować.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
koszty eksploatacyjne - czyli chodzi zapewne o filament , czyli plastik (ABS lyb PLA) w postaci zylki o srednicy 2.9 mm +/- 0.1mm to zalezy gdzie sie kupuje.
Ja swoja pierwsza rolke - 2.3 kg ABS - ten zielony, z Niemiec, to zaplacilem z przesylka ok 300 zl. Mam jednak nadzieje , ze jakas polska firma to rowniez potrafi wyprodukowac i wtedy cena bedzie duzo nizsza.
Jesli chodzi o zuzycie pradu, to w czasie pracy podgrzewanego stolika wynosi ok 120 W, a bez ok 30W
Ja swoja pierwsza rolke - 2.3 kg ABS - ten zielony, z Niemiec, to zaplacilem z przesylka ok 300 zl. Mam jednak nadzieje , ze jakas polska firma to rowniez potrafi wyprodukowac i wtedy cena bedzie duzo nizsza.
Jesli chodzi o zuzycie pradu, to w czasie pracy podgrzewanego stolika wynosi ok 120 W, a bez ok 30W
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
U, dalej tak drogo... Trzeba pogadać z jakimś fachowcem od wtryskarek czy dałoby się zrobić maszynkę do makaronu. Nie miałem do czynienia z wtryskarkami, ale może z kimś dałoby się wspólnie wybadać tą sprawę? Domyślam się tylko, że do zachowania kształtu plastikowego makaronu potrzebny jest odpowiednio dobrany kształt dyszy (ze względu na zjawisko zwiększania przekroju na wyjściu) i sposób chłodzenia oraz odbioru. 

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ