Draft Sight - Darmowy CAD
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Draft Sight - Darmowy CAD
http://www.3ds.com/products/draftsight/ ... -software/
Powyżej podałem link do darmowego programu CAD 2D - Draft Sight.
Producentem jest firma tworząca SolidWorksa, a celem powstania tego programu było stworzenie darmowej alternatywy dla AutoCAD.
DraftSight dostępny jest dla następujących systemów operacyjnych: Windows XP, Windows Vista i Windows 7, natomiast systemy Mac OS i Linux wspierane będą jeszcze w tym roku.
Powyżej podałem link do darmowego programu CAD 2D - Draft Sight.
Producentem jest firma tworząca SolidWorksa, a celem powstania tego programu było stworzenie darmowej alternatywy dla AutoCAD.
DraftSight dostępny jest dla następujących systemów operacyjnych: Windows XP, Windows Vista i Windows 7, natomiast systemy Mac OS i Linux wspierane będą jeszcze w tym roku.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
syntetyczny pisze:Ano, zgadza się. W końcu koniec Autocada!
hehe oj chyba nie ... jeszcze wielu jest przyzwyczajonych do acada - niestety
niestety bo acad nie trzyma nawet swoich standadów zapis w jednej wersji powoduje rozwalenie rysunku w innej wersji
tego draft'a pobrałem przetestowałem i ... całkiem całkiem .........
jak kto pracuje w solidzie to będzie miał łatwiej ... mi nie leży filozofia rysowania
chociaż ma jedną cudowną i bardzo przydatną w mojej pracy cechę - mianowicie zmiana rozmiaru bryły przez definowanie np obwodu - szkoda że nie ma tego program którego używam
proste działanie np na kole - mamy fi 100 co daje nam ~314 obwodu ale chcemy mieć koło o obwodzie np 250 no to wpisujemy klik i jest .... cudne
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Tak się użytkownikom AutoCADa podoba... znaczy że AutoCad jest jeszcze bardziej upierdliwy?
A tak na serio - zainstalowałem DrawftSight bo miałem nadzieje że można go wykorzystać do robienia szkiców w 2D (przez "szkic" mam na myśli wstępny zarys, bez szczegółów i dokładnego wymiarowania - rysunek na którym widać mniej więcej jak element ma wyglądać, da się szybko sprawdzić czy nie zapomniało się o miejscu pod śruby itp.) ale najwyraźniej to nie ten program - strasznie dużo klikania. Do przygotowania zgodnej z normami dokumentacji produkcyjnej istniejącego elementu o ustalonych wymiarach pewnie się to wspaniale nadaje ale do projektowania?
Kiedyś bardzo przyjemnie mi się rysowało w Solid Edge 2D Drfating (też za darmo) ale przy odnawianiu licencji zainstalowałem nową wersję a tam jakiś szpec od "przyjazności dla użytkownika" dokonał rzeczy strasznych.
W tej chwili mam Alibre Design - dla amatora całkiem wygodny i prosty w obsłudze ale to program 3D - moduł 2D jest dość prymitywny i mocno powiązany z 3D, nie wszytko można "nabazgrać".

Kiedyś bardzo przyjemnie mi się rysowało w Solid Edge 2D Drfating (też za darmo) ale przy odnawianiu licencji zainstalowałem nową wersję a tam jakiś szpec od "przyjazności dla użytkownika" dokonał rzeczy strasznych.
W tej chwili mam Alibre Design - dla amatora całkiem wygodny i prosty w obsłudze ale to program 3D - moduł 2D jest dość prymitywny i mocno powiązany z 3D, nie wszytko można "nabazgrać".