Silnki tarczowe z uzwojeniem drukowanym ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 79
witam wszystkich, widze ze temat takich silnikow odzyl. szkoda ze nikt nie ma zdjec takiego silnika. mysle ze diodas dobrze radzi z tekstolitem, ale jesli chodzi o same eksperymenty to wydaje sie ze uzycie plytki drukowanej byloby dobre.
[ Dodano: 2006-08-12, 17:26 ]
czy koledzy faniron i 251mz moga zamiescic jakies fotki lub skany z ksiazek?
[ Dodano: 2006-08-12, 17:26 ]
czy koledzy faniron i 251mz moga zamiescic jakies fotki lub skany z ksiazek?
POZDRAWIAM
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 31
hmm troche mnie martwi ta budowa, bo ja chce sie pozbyc komutatora, wprawdzie mozna zrobic na odwrot ale to masa silnika rowniez wzrasta, trzeba zrobic rowniez cewki do których potrzeba specjalnych rdzeni. Mysle iż o wiele lepszym pomysłem jest zdobycie uszkodzonego silnika 3f i nawinac go uzwojeniem pod dc na stojanie , a rotor zrobic z magnesów z ziem rzadkich , niestety nie wiem skad wziasc wzory na obliczenie srednicy i dlugosci uzwojenia itp:(
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 47
Pierwszy raz na informację o silnikach z uzwojeniem drukowanym natrafiłem w książce Bohdana Węgrzyna (WNT 1970 Warszawa) : Samochody z napędem elektrycznym, gdzie na stronie 148 jest przedstawiona konstrukcja takiego silnika .
Konstrukcja tak mnie zaciekawiła, że jesienią pokuszę się o wykonanie takiej machinki.
Zacznę od zaprojektowania rozkładu ścieżek na wirniku. Wykonanie zlecę z laminatu obustronnie krytego miedzią ( myślę że np.: TaniePCB , lub Któryś z forumowiczów - dysponujący maszynką CNC - przyjmie wyzwanie ).
Z informacji zamieszczonych w w/w książce wynika, że do zastosowań CNC taki wirnik wystarczy.
[ Dodano: 2006-08-12, 22:04 ]
?.
- daj jakiś namiar to Ci podeślę, a przy okazji namiar na coś co chyba też leży w zakresie Twoich zaiteresowań:
http://homepages.enterprise.net/hugh0piggott/nirvana/
- to jest technologia
http://www.inter-c.pl/~icc/elektrownia%20wiatrowa2.htm
Może rozwiążemy kwestię kosztów zasilania CNC
Konstrukcja tak mnie zaciekawiła, że jesienią pokuszę się o wykonanie takiej machinki.
Zacznę od zaprojektowania rozkładu ścieżek na wirniku. Wykonanie zlecę z laminatu obustronnie krytego miedzią ( myślę że np.: TaniePCB , lub Któryś z forumowiczów - dysponujący maszynką CNC - przyjmie wyzwanie ).
Z informacji zamieszczonych w w/w książce wynika, że do zastosowań CNC taki wirnik wystarczy.
[ Dodano: 2006-08-12, 22:04 ]
Może i lepiej - myślę, że za 30.000,- można kupić gotową maszynkę CNC. Pozbędziemy się wtedy wielu problemów : jakie prowadnice ?, jakie silniki ?, jakie ......faniron pisze:Czy nie lepiej rozejrzeć się za czymś gotowym, skoro stu sześćdziesięcio watowy silnik servo DC z enkoderem można kupić za około 300PLN

Jakoś wstawianie załączników na forum mi nie idzieERNEST KUCZEK pisze:czy koledzy faniron i 251mz moga zamiescic jakies fotki lub skany z ksiazek?

http://homepages.enterprise.net/hugh0piggott/nirvana/
- to jest technologia

http://www.inter-c.pl/~icc/elektrownia%20wiatrowa2.htm
Może rozwiążemy kwestię kosztów zasilania CNC

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 13
Zdjęcia kilowatowego silnika.
Można też zacząć od wydobywania rudy, wytopu w dymarkach itd.
Nie bardzo wierzę, że za 300PLN można zrobić dobry silnik servo z enkoderem, natomiast wierzę, że za 7 000-10 000 PLN można zbudować maszynkę nie ustępującą w niczym takiej, którą można kupić za 30 000PLN pod warunkiem, że samemu nie będzie się robiło serv, enkoderów, śrób kulowych, prowadnic tocznych, profili stalowych...
Można też zacząć od wydobywania rudy, wytopu w dymarkach itd.
Nie bardzo wierzę, że za 300PLN można zrobić dobry silnik servo z enkoderem, natomiast wierzę, że za 7 000-10 000 PLN można zbudować maszynkę nie ustępującą w niczym takiej, którą można kupić za 30 000PLN pod warunkiem, że samemu nie będzie się robiło serv, enkoderów, śrób kulowych, prowadnic tocznych, profili stalowych...
- Załączniki
-
- 112583033_2.rar
- (10.02 KiB) Pobrany 421 razy
-
- 112583033.rar
- jak wyżej
- (12.85 KiB) Pobrany 348 razy
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 47
faniron pisze:Można też zacząć od wydobywania rudy, wytopu w dymarkach itd.

o wytapianiu aluminium na forum już było

a poważniej,
mój sentyment do tych silników nie wynika z chęci wykonania chałupniczo wszystkich podzespołów do cnc,(w sęs takiego działania również nie wierzę ) powód jest inny wykracza to jednak daleko za ramy tego forum.
faniron pisze:silnik servo DC z enkoderem można kupić za około 300PLN
i sterownik za 500,- ( Napisałeś w innym miejscu ). Posiadasz jakieś namiary ? i z jakiego programu do sterowania Korzystasz ?
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Pogmerałem trochę w google , jest parę linków do silników tarczowych. Tutaj http://www.elektro.zspczarnkow.edu.pl/maszyny2.htm jest skrócony opis budowy takiego silnika. Szkoda że bez obrazków. zbych07 jeżeli możesz to podeślij proszę jakieś skany na maila [email protected] z tej książki Węgrzyna o której napisałeś na temat konstrukcji takiego silnika.Może to odświeży mi pamięć bo jak rzekłem wyżej miałem okazję podłubać w podobnym wynalazku ale to było głęboko w poprzednim wieku. Gdzieś w domu powinienem mieć wirnik tarczowy z tamtego silnika.Jest tak uroczy że nie miałem sumienia go wyrzucić. Niebawem zaczynam demolkę budowlaną czyli radykalny remont w swoim warsztacie. Mam nadzieję że wpadnie mi w łapki i będę mógł uraczyć szanowne towarzystwo fotkami.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 13
Mam dwa typy sterowników (i oprogramowania). Sterownik kolegi Acetylenek https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=1735 i UHU
- Załączniki
-
- 01.rar
- sterownik UHU
- (31.68 KiB) Pobrany 350 razy
-
dzieki diodas za linka. mam nadzieje ze znajdziesz ten wirnik bo jestem baaardzo ciekaw jak on wyglada. jesli ktros z szanownych kolegow posiada jakiekolwiek informacje na temat owych silnikow tj. opisy, zdjecia lub linki jak rowniez wlasne eksperymenty w tym temacie bardzo prosilbym o zalaczenie takich informacji na forum.
faniron, jak porownujesz sterownik acetylenka i uhu? a jeszcze tak przy okazji silnika tarczowego, gdzie go dopadles? jesli zaszlaby potrzeba rozebrania twojego silnika prosze zrob fotki jak wyglada w srodku.
faniron, jak porownujesz sterownik acetylenka i uhu? a jeszcze tak przy okazji silnika tarczowego, gdzie go dopadles? jesli zaszlaby potrzeba rozebrania twojego silnika prosze zrob fotki jak wyglada w srodku.
POZDRAWIAM