Frezarka 2x1x0.3

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 05 sie 2006, 17:04

Sądzisz, że z rolkami będzie taniej? (bo napewno zejdzie więcej czasu na ustawienie tego w osi i połączenie w całość) Ja nie wiem bo nigdy do nich się nie przymierzałem, ale według mnie oszczędności na elementach prowadzących nie powinieneś szukać.

W ina wałek do 1m z 8 otworami m6 kosztuje 186,66 brutto, do tego pryzma z allegro 200zł - 1,5m. Pryzmę można przecież pociąc na mniejsze kawałki i podpierać co pewną odległość, w tym wypadku również zaoszczędzisz na mniejszej ilości gwintów w wałku co znacząco obniży jego cenę. (od biedy 1,5m pryzmy wystarczy na podparcie wałków dla osi X i Y).

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 05 sie 2006, 17:25

gaspar pisze:W ina wałek do 1m z 8 otworami m6 kosztuje 186,66 brutto
jakie fi tego wałka co podajesz cene?
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 05 sie 2006, 17:47

fi 20mm. Zamawiałem 2 sztuki, troche marudzą, że małe zlecenie ale ogólnie nie było problemu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Boni
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 14

Post napisał: Boni » 06 sie 2006, 11:08

Gaspar, na wszystkim można szukać oszczędności, ludzie bawią się w cnc na prowadnicach od szuflad. A co do kwot, wałek ze stali szlachetnej fi25 (cal) kosztował mnie jakieś 15zł za metr, za 150zł to ja kupiłem 10mb. To może jednak nie porównujmy tego co robię i forsy jaką wydaję z komponentami firmy INA, ok? Nawet jak dołożę fikuśne mocowanie robione na zamówienie (skądinąd mam na to kawał fajnej NC, jakoś wszędzie wala się tu stal, za to okrutny problem z grubszym PA), to jeszcze 6mb wałka i podpór wyniesie mnie tyle co 1mb wałka i podpór w twojej, jak najbardziej profesjonalnej, wersji.

Co do rolek, pewnie że nie mam pojęcia jak to dokładnie ustawię, szczególnie bramę o rozpiętości 1m, ale tu też - cena. 4x OP 25mm plus 4x oprawa to jest ile? Jakieś 400zł za oś? (i też nie jest łatwo te oprawy wyjustować na MDF, zupełnie jak wózki rolek). No to nie porównujmy tego z 8x łożysko plus śruby, trochę kątownika i blachy, za parę dych.

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pltmaxnc » 06 sie 2006, 15:06

Boni a gdzie dają takie walki za póldarmo ?

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 06 sie 2006, 16:35

Boni pisze:... to jeszcze 6mb wałka i podpór wyniesie mnie tyle co 1mb wałka i podpór w twojej, jak najbardziej profesjonalnej, wersji ...
Nie czytasz dokładnie, nigdzie nie napisałem abyś kupował podpory do podpierania całej długości wałka, nawet sugerowałem byś kupił jedną i wykorzystał ją na wszystkie osie.
Ponadto wczoraj próbowałem ścierać powłokę wierzchnią wałka, wiercić i gwintować i jakoś to szło, także w tym wypadku z wałkami z Iny to ja się pośpieszyłem.
Co do łożysk to zawsze można zastosować tuleje z brązu, są tańsze, a oprawki wykonać w narzędziowni i nie koniecznie z alu...

Nigdzie nie napisałem również, że to co Ci sugeruję to profesjonalna wersja, bo nie omawialiśmy jeszcze wątku prowadnic liniowych z wózkami ;)

Poprostu z Twoich postów wyczytałem, że nie robisz do końca zabawki, tylko masz zamiar nawet na niej zarabiać, więc uznałem że ograniczanie w tym wypadku i w ten sposób kosztów na wykonanie maszyny troszkę mija się z celem.
No ale to Twoja maszyna i Twoje pieniądze, więc wszystko zależy od Ciebie :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Boni
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Boni » 07 sie 2006, 09:53

gaspar pisze:
Boni pisze:... to jeszcze 6mb wałka i podpór wyniesie mnie tyle co 1mb wałka i podpór w twojej, jak najbardziej profesjonalnej, wersji ...
Nie czytasz dokładnie, nigdzie nie napisałem abyś kupował podpory do podpierania całej długości wałka, nawet sugerowałem byś kupił jedną i wykorzystał ją na wszystkie osie.
No a ja liczę, że na 6mb XY potrzeba gdzieś tak 16 kawałków podpór, to od ręki zużyłbym te 2m podpór z allegro :P
gaspar pisze: Poprostu z Twoich postów wyczytałem, że nie robisz do końca zabawki, tylko masz zamiar nawet na niej zarabiać, więc uznałem że ograniczanie w tym wypadku i w ten sposób kosztów na wykonanie maszyny troszkę mija się z celem.
No ale to Twoja maszyna i Twoje pieniądze, więc wszystko zależy od Ciebie :)
Inaczej - to jest akademicka różnica, czy ja robię bardzo tanią frezarkę, czy bardzo drogą zabawkę :mrgreen:

[ Dodano: 2006-08-07, 09:59 ]
pltmaxnc pisze:Boni a gdzie dają takie walki za póldarmo ?
W Grodzisku od strony Milanówka przy przelotowej Królewskiej, Stalbud, wyyysoki niebieski płot z blachy. Facet ma kilka hektarów złomu :shock: w tym trochę maszyn, jak ktoś potrzebuje prowadnic czy śrub trapezowych w kalibrze rzędu 100mm, to jest parę dużych wtryskarek rozebranych ;) Z rzeczy drobnych, to trudno coś wybrać, wałki w nierdzewce są, ale najróżniejsze i krzywe ;), czy jakaś zerdzewiała śruba 25mm się gdzieś tam znajdzie, ale generalnie trzeba myszkować, najgorzej że z aluminum nic prawie nie ma, jakieś cienkie profile od reklam i witryn, nic więcej. W ogóle, aluminium na złomie jakieś deficytowe się zrobiło ostatnio...

Awatar użytkownika

kot1979
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: kot1979 » 07 sie 2006, 12:44

Boni powiedz mi duzo tam tych walkow bylo typu fi 25? pytam bo mieszkam z drugiej strony warszawy i czy warto przejechac sie i zobaczyc co ciekawego facet ma na tym zlomie?
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
Boni
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Boni » 07 sie 2006, 16:33

fi 25, a w zasadzie 25.4=1 cal, to wszystko wybrałem, co było dobre i proste ;) Jest tam tego trochę, może krótsze odcinki da się jeszcze calówki znaleść, jest też chyba 30mm, kawałki najróżniejsze są, różne średnice i mniej czy bardziej krzywe, 4zł za kilogram.

Zobaczcie http://www.stalbud.waw.pl, można dzwonić, można próbować umówić się, żeby znaleźli pod konkretne potrzeby czy rysunek, jak traficie na pana Lecha, to wam poszuka różnych cudów, ja nie wiem jak on to robi, ale naprawdę wie, gdzie co jest i co ma na tych hektarach składu i złomu ;) A jeszcze - za parę złotych wypalają np. z arkuszy absurdalnej grubości płyty pod konkretny rysunek, przy mnie palili dwie płyty na obudowę jakiejś przekładni, od czołgu chyba ;)

Na przykład jest tam kilka stołów rolkowych, rzędu 3m x 1m z hakiem, rolki są fi jakieś 150, napędzane łańcuchem, ramy są "po byku" i to są gotowe ramy frezarki, tylko wywalić rolki, wrzucić prowadnice i bramę, i jazda. Żebym miał nieco więcej kasy, i czym wozić i gdzie trzymać tak solidne i duże ramy/stoły, to bym się w MDF nie bawił, tylko taki stół bym już miał w garażu ;)

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 08 sie 2006, 20:26

Boni pisze:W Grodzisku od strony Milanówka przy przelotowej Królewskiej, Stalbud, wyyysoki niebieski płot z blachy.
a gdzie to jest dokładnie... przy jakiej ulicy?
oto mapka:

Obrazek
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”