Frezarka 2x1x0.3
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Sądzisz, że z rolkami będzie taniej? (bo napewno zejdzie więcej czasu na ustawienie tego w osi i połączenie w całość) Ja nie wiem bo nigdy do nich się nie przymierzałem, ale według mnie oszczędności na elementach prowadzących nie powinieneś szukać.
W ina wałek do 1m z 8 otworami m6 kosztuje 186,66 brutto, do tego pryzma z allegro 200zł - 1,5m. Pryzmę można przecież pociąc na mniejsze kawałki i podpierać co pewną odległość, w tym wypadku również zaoszczędzisz na mniejszej ilości gwintów w wałku co znacząco obniży jego cenę. (od biedy 1,5m pryzmy wystarczy na podparcie wałków dla osi X i Y).
W ina wałek do 1m z 8 otworami m6 kosztuje 186,66 brutto, do tego pryzma z allegro 200zł - 1,5m. Pryzmę można przecież pociąc na mniejsze kawałki i podpierać co pewną odległość, w tym wypadku również zaoszczędzisz na mniejszej ilości gwintów w wałku co znacząco obniży jego cenę. (od biedy 1,5m pryzmy wystarczy na podparcie wałków dla osi X i Y).
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Tagi:
-
- Kontakt:
fi 20mm. Zamawiałem 2 sztuki, troche marudzą, że małe zlecenie ale ogólnie nie było problemu.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 14
Gaspar, na wszystkim można szukać oszczędności, ludzie bawią się w cnc na prowadnicach od szuflad. A co do kwot, wałek ze stali szlachetnej fi25 (cal) kosztował mnie jakieś 15zł za metr, za 150zł to ja kupiłem 10mb. To może jednak nie porównujmy tego co robię i forsy jaką wydaję z komponentami firmy INA, ok? Nawet jak dołożę fikuśne mocowanie robione na zamówienie (skądinąd mam na to kawał fajnej NC, jakoś wszędzie wala się tu stal, za to okrutny problem z grubszym PA), to jeszcze 6mb wałka i podpór wyniesie mnie tyle co 1mb wałka i podpór w twojej, jak najbardziej profesjonalnej, wersji.
Co do rolek, pewnie że nie mam pojęcia jak to dokładnie ustawię, szczególnie bramę o rozpiętości 1m, ale tu też - cena. 4x OP 25mm plus 4x oprawa to jest ile? Jakieś 400zł za oś? (i też nie jest łatwo te oprawy wyjustować na MDF, zupełnie jak wózki rolek). No to nie porównujmy tego z 8x łożysko plus śruby, trochę kątownika i blachy, za parę dych.
Co do rolek, pewnie że nie mam pojęcia jak to dokładnie ustawię, szczególnie bramę o rozpiętości 1m, ale tu też - cena. 4x OP 25mm plus 4x oprawa to jest ile? Jakieś 400zł za oś? (i też nie jest łatwo te oprawy wyjustować na MDF, zupełnie jak wózki rolek). No to nie porównujmy tego z 8x łożysko plus śruby, trochę kątownika i blachy, za parę dych.
-
- Kontakt:
Nie czytasz dokładnie, nigdzie nie napisałem abyś kupował podpory do podpierania całej długości wałka, nawet sugerowałem byś kupił jedną i wykorzystał ją na wszystkie osie.Boni pisze:... to jeszcze 6mb wałka i podpór wyniesie mnie tyle co 1mb wałka i podpór w twojej, jak najbardziej profesjonalnej, wersji ...
Ponadto wczoraj próbowałem ścierać powłokę wierzchnią wałka, wiercić i gwintować i jakoś to szło, także w tym wypadku z wałkami z Iny to ja się pośpieszyłem.
Co do łożysk to zawsze można zastosować tuleje z brązu, są tańsze, a oprawki wykonać w narzędziowni i nie koniecznie z alu...
Nigdzie nie napisałem również, że to co Ci sugeruję to profesjonalna wersja, bo nie omawialiśmy jeszcze wątku prowadnic liniowych z wózkami

Poprostu z Twoich postów wyczytałem, że nie robisz do końca zabawki, tylko masz zamiar nawet na niej zarabiać, więc uznałem że ograniczanie w tym wypadku i w ten sposób kosztów na wykonanie maszyny troszkę mija się z celem.
No ale to Twoja maszyna i Twoje pieniądze, więc wszystko zależy od Ciebie

-
No a ja liczę, że na 6mb XY potrzeba gdzieś tak 16 kawałków podpór, to od ręki zużyłbym te 2m podpór z allegrogaspar pisze:Nie czytasz dokładnie, nigdzie nie napisałem abyś kupował podpory do podpierania całej długości wałka, nawet sugerowałem byś kupił jedną i wykorzystał ją na wszystkie osie.Boni pisze:... to jeszcze 6mb wałka i podpór wyniesie mnie tyle co 1mb wałka i podpór w twojej, jak najbardziej profesjonalnej, wersji ...

Inaczej - to jest akademicka różnica, czy ja robię bardzo tanią frezarkę, czy bardzo drogą zabawkęgaspar pisze: Poprostu z Twoich postów wyczytałem, że nie robisz do końca zabawki, tylko masz zamiar nawet na niej zarabiać, więc uznałem że ograniczanie w tym wypadku i w ten sposób kosztów na wykonanie maszyny troszkę mija się z celem.
No ale to Twoja maszyna i Twoje pieniądze, więc wszystko zależy od Ciebie

[ Dodano: 2006-08-07, 09:59 ]
W Grodzisku od strony Milanówka przy przelotowej Królewskiej, Stalbud, wyyysoki niebieski płot z blachy. Facet ma kilka hektarów złomupltmaxnc pisze:Boni a gdzie dają takie walki za póldarmo ?

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Boni powiedz mi duzo tam tych walkow bylo typu fi 25? pytam bo mieszkam z drugiej strony warszawy i czy warto przejechac sie i zobaczyc co ciekawego facet ma na tym zlomie?
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
fi 25, a w zasadzie 25.4=1 cal, to wszystko wybrałem, co było dobre i proste
Jest tam tego trochę, może krótsze odcinki da się jeszcze calówki znaleść, jest też chyba 30mm, kawałki najróżniejsze są, różne średnice i mniej czy bardziej krzywe, 4zł za kilogram.
Zobaczcie http://www.stalbud.waw.pl, można dzwonić, można próbować umówić się, żeby znaleźli pod konkretne potrzeby czy rysunek, jak traficie na pana Lecha, to wam poszuka różnych cudów, ja nie wiem jak on to robi, ale naprawdę wie, gdzie co jest i co ma na tych hektarach składu i złomu
A jeszcze - za parę złotych wypalają np. z arkuszy absurdalnej grubości płyty pod konkretny rysunek, przy mnie palili dwie płyty na obudowę jakiejś przekładni, od czołgu chyba
Na przykład jest tam kilka stołów rolkowych, rzędu 3m x 1m z hakiem, rolki są fi jakieś 150, napędzane łańcuchem, ramy są "po byku" i to są gotowe ramy frezarki, tylko wywalić rolki, wrzucić prowadnice i bramę, i jazda. Żebym miał nieco więcej kasy, i czym wozić i gdzie trzymać tak solidne i duże ramy/stoły, to bym się w MDF nie bawił, tylko taki stół bym już miał w garażu

Zobaczcie http://www.stalbud.waw.pl, można dzwonić, można próbować umówić się, żeby znaleźli pod konkretne potrzeby czy rysunek, jak traficie na pana Lecha, to wam poszuka różnych cudów, ja nie wiem jak on to robi, ale naprawdę wie, gdzie co jest i co ma na tych hektarach składu i złomu

Na przykład jest tam kilka stołów rolkowych, rzędu 3m x 1m z hakiem, rolki są fi jakieś 150, napędzane łańcuchem, ramy są "po byku" i to są gotowe ramy frezarki, tylko wywalić rolki, wrzucić prowadnice i bramę, i jazda. Żebym miał nieco więcej kasy, i czym wozić i gdzie trzymać tak solidne i duże ramy/stoły, to bym się w MDF nie bawił, tylko taki stół bym już miał w garażu

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
a gdzie to jest dokładnie... przy jakiej ulicy?Boni pisze:W Grodzisku od strony Milanówka przy przelotowej Królewskiej, Stalbud, wyyysoki niebieski płot z blachy.
oto mapka:

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm