ploter na paskach
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Bartuss1 - wyluzuj... Maszyna musi być tak mocna, jak potrzeba. Jeśli nie ma konieczności robienia ciężkiej, stalowej konstrukcji - to nie robić! Konstrukcja jest policzona na 300 kg. I tyle wytrzymuje bez zbędnego wzmacniania. Sprawdzone bojem...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
no wszystko fajnie. Bartus frezuje na paskach małym frezikiem w drewnie, gdzies widziałem chyba jego ploter do rysowania flamastrem, Piotr robi lasery. Są plazmy na paskach. Wszystko ok. Nie twierdzę, że maszyna na paskach nie będzie śmigać bo to jest oczywiste porównujac np. do śrub trapezowych. Będzie. Ale krytyka pasków na forum dotyczyła frezarek do aluminium i cięższych prac.
Mógłby ktoś swoje doświadczenia wrzucić z frezowania aluminium? Tylko nie "ekstremalne" doswiadczenia a codzienne bo i jak pamiętam Gmaro Kressem w stali frezował - fajne ale właśnie wg mnie ekstremalne.
Nie pytam żeby się czepiać. Po prostu mam gratisowo kilkadziesiat metrów pasa, koła do niego, bloki łożyskujące i wiele innej mechaniki i zastanawiam sie czy warto coś z tego robić. A ani laser ani flamaster mnie nie interesuje.
Mógłby ktoś swoje doświadczenia wrzucić z frezowania aluminium? Tylko nie "ekstremalne" doswiadczenia a codzienne bo i jak pamiętam Gmaro Kressem w stali frezował - fajne ale właśnie wg mnie ekstremalne.
Nie pytam żeby się czepiać. Po prostu mam gratisowo kilkadziesiat metrów pasa, koła do niego, bloki łożyskujące i wiele innej mechaniki i zastanawiam sie czy warto coś z tego robić. A ani laser ani flamaster mnie nie interesuje.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Kontakt:
A ja mam do kolegów niedowiarków takie pytanie: jak macie rewelacyjną, super dokładną śrubę kulową napędzaną przez pasek zębaty z silnika (jak to się dzieje w większości konstrukcji, także u takich "profesjonalistów", jak Kimla) to to jest napęd śrubowy, czy paskowy? Kimla w maszynie, którą wyprodukował jakieś 5-6 lat temu zastosował nawet taką sztuczkę, że miał 1 długi pas napędzający dwie śruby z jednego silnika (w długiej osi).
Jaki to napęd jest wg Was koledzy?
Jaki to napęd jest wg Was koledzy?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
słuszna uwaga Piotrze.
Nawet do jednego ploterka Kimli na śrubach zajrze na tygodniu ale już jestem pewien na 90%, że ma sruby zwiazane paskiem. Chyba to nawet osławiony Czarny Ptak. Ba.. widzialem to rozwiązanie wcześniej i to wcale nie nowośc. Tylko, że nie widziałem takiej maszyny do cięższej obróbki choćby aluminium frezem 8mm. Wszystkie były do grawerowania. Tylko, że pasek ma swoja specyfikę i nie jest tożsame naped tylko na paskach a naped na śrubach związanych paskiem
Ale rzeczywiście masz rację: jest to do przemyslenia
Nawet do jednego ploterka Kimli na śrubach zajrze na tygodniu ale już jestem pewien na 90%, że ma sruby zwiazane paskiem. Chyba to nawet osławiony Czarny Ptak. Ba.. widzialem to rozwiązanie wcześniej i to wcale nie nowośc. Tylko, że nie widziałem takiej maszyny do cięższej obróbki choćby aluminium frezem 8mm. Wszystkie były do grawerowania. Tylko, że pasek ma swoja specyfikę i nie jest tożsame naped tylko na paskach a naped na śrubach związanych paskiem
Ale rzeczywiście masz rację: jest to do przemyslenia
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej