Frezarka 2x1x0.3

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
Boni
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 14

Frezarka 2x1x0.3

Post napisał: Boni » 03 sie 2006, 11:07

Tak jak w większości tematów z tego działu - robię frezarkę nie mając na nią pieniędzy :P

Założenia - do plastiku (folia, płyty, pianki i płyty modelarskie), drewno miękkie. Jak da radę twarde drewno czy PA to się posikam ze szczęścia.

Rozmiary - w prowadnicach 2x1.1x0.3m, roboczy wyjdzie gdzieś ok. 1.7x0.9x0.2

Dokładność - jaka wyjdzie taka będzie :P Jak zejdzie w okolice 0.1mm, to będzie fajnie.

Materiał - przy takich rozmiarach stać mnie tylko na MDF, jak na zdjęciach, stół i brama MDF surowy 25mm, oś Z będzie w aluminium.
Na to co na zdjęciach poszła cała płyta MDF, 200zł z pocięciem na formatki (BTW - ładnie poprosiłem i pilarze postarali się, formatki ideolo, szczegółnie zależało mi na równoległości cięć). Bardzo sztywne, bardzo ciężkie, bardzo fajne, brama 23kg. Montaż - wiertarka, frezarka - jeden dzień spokojnej roboty z przerwami na kawę ;)

Wałki na prowadnice XY fuksem znalazłem na złomie :mrgreen: szukając ramy stalowej, bo jeszcze wahałem się nad MDFem. Wałki 25 stal chromowa, za 100zł wykupiłem wszystko co było, coś koło 9mb, nie są idealne (porysowane nieco, chyba przepoleruję) ale proste i nawet pasują do łożysk, widać je na zdjęciach gdzieś w tle.

Jeśli da się powiercić wałki i zrobić podstawki, to będą na podstawkach z góry do stołu mocowane - ten punkt bardzo będę starał się zrobić. Natomiast czy będą po nich jeździły łożyska OP, czy wózki ze zwykłymi łożyskami jako rolkami to jeszcze niejasne :)

Na wrzeciono frezarka ręczna Einhell ok 1000W, nic specjalnego.

Silniki osi mam wszystkie 4Nm, bodaj 4A. Sterowniki na początek - od Naszych Ulubionych Moderatorów, czyli LM297/298, czyli 2A.

Śruby 12mm zwykłe ze sklepu, mosiężne nakrętki, pewnie wyrwie je po chwili, ale na próby może wystarczą.

Oczywiście w planach: wałki pro podparte, łożyska OP z oprawami, śruby trapez min. 20x4, sterowniki 4A, wrzeciono pro, 4 oś - obrotnica wrzeciona, klima, alufelgi, itd itd. A teraz wróćmy na ziemię :mrgreen:

Zabawne komentarze rzecz jasna mile widziane ;)

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 03 sie 2006, 11:18 przez Boni, łącznie zmieniany 3 razy.

Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 03 sie 2006, 11:12

popraw linki do zdjęc bo nie dzialają :(
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 03 sie 2006, 11:14

Problem ze zdjęciami.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 03 sie 2006, 11:15

Boni pisze:Zabawne komentarze rzecz jasna mile widziane
a i się napewno znajdą :smile:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Boni
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Boni » 03 sie 2006, 11:19

Już poprawiłem te nieszczęsne linki, nigdy nie pamiętam która wersja działa dobrze z którym forum ;)

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 03 sie 2006, 11:24

Boni pisze:Jeśli da się powiercić wałki i zrobić podstawki, to będą na podstawkach z góry do stołu mocowane - ten punkt bardzo będę starał się zrobić. Natomiast czy będą po nich jeździły łożyska OP, czy wózki ze zwykłymi łożyskami jako rolkami to jeszcze niejasne :)
Dobrym zamiarem jest podparcie wałków jeśli nie na całej długosci to co kawałek w równych odcinach. A co do łożysk OP są w miare tanie i mniej kombinacji w prównaniu z rolkami..

Konstrukcja tradycyjna podobna do tych z forum , więc jest na czym sie wzorować :wink:

[ Dodano: 2006-08-03, 11:27 ]
Boni pisze: Silniki osi mam wszystkie 4Nm, bodaj 4A.
całkiem spore jak na ta konstrukcje i przeznacznie

Awatar użytkownika

Autor tematu
Boni
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Boni » 03 sie 2006, 12:15

gmaro pisze:
Boni pisze:Jeśli da się powiercić wałki i zrobić podstawki, to będą na podstawkach z góry do stołu mocowane - ten punkt bardzo będę starał się zrobić. Natomiast czy będą po nich jeździły łożyska OP, czy wózki ze zwykłymi łożyskami jako rolkami to jeszcze niejasne :)
Dobrym zamiarem jest podparcie wałków jeśli nie na całej długosci to co kawałek w równych odcinach. A co do łożysk OP są w miare tanie i mniej kombinacji w prównaniu z rolkami..
Konstrukcja tradycyjna podobna do tych z forum , więc jest na czym sie wzorować :wink:
Gęste podparcie będzie na 99% bo to kluczowe, oczywiście nie podporami INA itp za ciężki szmal, tylko pewnie wyfrezowanym teownikiem 80x80x9. Najważniejsze, czy te wałki z odzysku dadzą się sensownie gwintować.
Co do łożysk, wszystko jest względne, 8x OP25 plus oprawy to ile? Min 500? To pod hasłem "coś z niczego" rozważam jednak zwykłe łożyska na trzpieniach na kształtownikach za 50 czy 100zł
Co do tradycyjnej kostrukcji - owszem, ale zwracam uwagę, że maszyna powstaje z wycięcia formatówką, i ręcznymi narzędziami, bez wycinania laserem, CNC, itp, czego wymagają prezentowane tu i na zachodnich forach finezyjne kratownice w klasie 2x1m. A śmiem twierdzić, że moja nie ustępuje tym wszystkim kratownicom sztywnością i dokładnością, kwestia przemyślenia konstrukcji.
gmaro pisze:
Boni pisze: Silniki osi mam wszystkie 4Nm, bodaj 4A.
całkiem spore jak na ta konstrukcje i przeznacznie
Takie się trafiły. W ogóle miała być na próbę mniejsza maszyna, ale wyszła "docelowa", bo najpierw trafiły się silniki 4Nm, potem wałki 2m, potem z jednej płyty wyszedł rozkrój całej kostrukcji, i tak jakoś samo wyszło ;)

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 03 sie 2006, 14:26

troche ta brama wiotka mi si zdaje ... za mało wzmocnień
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

Autor tematu
Boni
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: Boni » 03 sie 2006, 14:48

W którym miejscu za mało wzmocnień twoim zdaniem?

Awatar użytkownika

termit_tm
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: termit_tm » 03 sie 2006, 16:04

hmmm ja bym dał wiecej tych kołków,gwozdzi, wkretów, czy co to jest :razz: bo to chyba niepodniesie kosztów :cool:

a i obawiam sie ze kiepsko bedzie z tymi silnikami przy 2A mysle ze to beda wyrzucone pieniadze bo sterownik i tak sie niesprawdzi

[ Dodano: 2006-08-03, 16:08 ]
no i z tego co wiem to sruby w sklepie maja max 1 m a przy 2m beda ugiete do ziemie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”