Frezarka cnc - kosztorys

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 10

Post napisał: pasierbo » 03 kwie 2011, 21:11

Chyba się nie zrozumieliśmy. Jak długi obszar by nie był brama długa napędzana z jednej strony i po jednym wózku na stronę to nigdy nie będzie sztywne.

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 kwie 2011, 11:47

pasierbo pisze:zrobili taka na uczelni. jeżdżąca brama o długości ok 50-60cm na dwóch wózkach hiwin i napędzana z jednej strony paskiem zębatym. Zetka na jednym wózku. Efekt taki że po za połowa bramy nie da się frezować nic.
Ja rozumiem ,że student może nie mieć jeszcze pojęcia jak to działa ale chyba ktoś założenia zatwierdzał ?

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 04 kwie 2011, 19:36

Coś w tym stylu? Pomimo tego, że ta frezarka jest 'budżetowa' to działa jak 3ba. Wystarczy przyjrzeć się co autor wykonuje za jej pomocą.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

pasierbo
Posty w temacie: 10

Post napisał: pasierbo » 04 kwie 2011, 22:01

Ta przynajmniej po środku ma śrubę. tamta z jednej strony. tutaj brama jest na 4 wózkach z tego co widzę tam na dwóch, po jednym z każdej strony bramy. Szerokość bramy na oko podobna. Kto zatwierdzał nie wiem. jak widać wykładowcy maja gówniane pojęcie czasami. Zobaczyli pewnie w katalogu że nośność tych wózków jest hoho i pewnie jeszcze się cieszyli że będzie zapas. Najlepsze jest to, że ten projekt wygrał jakiś tam konkurs i dostali kasę na zrobienie tego. Pamiętam wisiało ogłoszenie na drzwiach uczelni. Byłem wtedy na drugim roku, trochę już czytałem forum i za tą kwotę co tam podawali wyobrażałem sobie jakąś dobrą spawaną konstrukcję. Niestety wtedy dopiero uczyłem się jak tworzyć rysunki złożeniowe nie wspominając o projektowaniu przy pomocy komputera.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 04 kwie 2011, 23:06

No ta,ale pozostałe osie mają podobne rozwiązanie, jedna prowadnica, jedna śruba na oś. Na chłopski rozum są rzeczy, które nie powinny działać, a jednak.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: tuxcnc » 05 kwie 2011, 10:33

Pewna znana polska firma w początkach swojej działalności sprzedała za coś około czterdziestu tysięcy złotych ploter do plastyku, który miał tylko jedną szynę w osi X.
Po jakimś czasie z własnej inicjatywy dołożyli drugą po kosztach materiału.
Najciekawsze jest to, że jakoś ta jedna szyna dawała sobie radę, a po dołożeniu drugiej specjalnej rewelacji nie było.
Ale tam najtrudniejszym materiałem była plexi 6mm, a frezów używaliśmy najlepszych.

Właśnie narzędzia są niedocenianym elementem całości.
Szczególnie plastyk uważa się za "miękki i łatwy w obróbce", co jest kompletną bzdurą.
Źle dobrany frez będzie topił zamiast ciąć.

Kiedy projektuje się maszynę do konkretnego materiału, to się zaczyna od narzędzia.
Po co dawać wałek fi 50, jak frez będzie fi 3 ?
U mnie na wałkach wiszących 16, Dremel tnie plexi 3mm za jednym przejściem, ale jak się założy inny frez to nie tnie nic.
I tu wcale nie chodzi o jakość czy cenę freza, tylko o kąty.

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”