frezowanie 4 os
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
frezowanie 4 os
witajcie Kochani
bardzo pilnie potrzebuje pomocy w tych detalach muszę to obrobię, a ze frezowanie na 4 osi nie jest mocna stroną moją, dlatego pisze do Was o pomoc
pozdrawiam serdecznie
Lisek_daniel
bardzo pilnie potrzebuje pomocy w tych detalach muszę to obrobię, a ze frezowanie na 4 osi nie jest mocna stroną moją, dlatego pisze do Was o pomoc
pozdrawiam serdecznie
Lisek_daniel
- Załączniki
-
- Pulpit.rar
- (601.81 KiB) Pobrany 350 razy
Codziennie uczę się czegoś nowego 
podziękowania dla wszystkich
Każde parametry są idealne, czasami tylko narzędzia są mało wytrzymale
Każdy wymiar da sie osiągnąć, czasami wystarczy docisnąć mocniej urządzenie pomiarowe

Każdy wymiar da sie osiągnąć, czasami wystarczy docisnąć mocniej urządzenie pomiarowe

Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
moja stara wersja ec nie otworzy pliku.
Ostatni cały tydzień poświęciłem na poznanie obróbki z wykorzystaniem podzielnicy.
Po kilku próbach pisania postprocesora skończyło się na zwykłych obrotach - celem była obróbka symultaniczna ale to na razie abstrakcja.
Wg mnie polega to na zwykłym definiowaniu kolejnych zer ukłądów współrzędnych.
Wczytuje bryłę z jej zerem - przykłądowo na czole ( Z do góry)
Następnie z polecenia nowego zera wybieram sposób nadania go przez wskazanie płaskiego lica ( opcja początek ukąłdu wsp. jest odznaczona). Można to również zdefiniować poprzez zwykły obrót części takl aby obrabiana powierzchnia była prostopadła do osi Z.
W takim układzie szukamy cech lub nadajemy je ręcznie, wykonujemy obróbkę itd.
Zrób prosty przykład ( mi to pomogło) narysuj sobie wałek z otworami promieniowymi ( taki temat jest już na forum). Wykonaj obróbkę jednego otworu. Kolejne można obrobić poprzez obrót już wykonanej obróbki ( np. masz 3 otwory to zadajesz kąt co 120 stopni i 2 powtórzenia). Druga metoda to nadanie 3 różnych układów wsp. i wywoływanie ich poprzez funkcję Indeksuj ( wybiera się tam nazwę zera i ukłąd sam się obraca).
Po wykonaniu takiego banalnego ćwiczenia lepiej pojmiesz temat.
Ja mam niestety inne zmartwienie. Otóż w moim postprocesorze przy przejściu z cada do cama w oknie definiowania pp mam tylko opcję do wyboru ZERO częsci. W przykłądowych standardowych edgecamowskich pp ( np. k-iso-a wg książki o EC) jest jeszcze do wyboru punkt ustawienia części oraz Ustaw Zero.
ja ich nie definiowałem i wg analizy wygenerowanego kodu współrzędne są wporządku no ale wszystko okarze się przy okazji puszczania na maszynie ( start i w nogi byle dalej).
czekam na inne pomysły i wnioski z mojego pojmowanaia tego tematu. Po cichu liczę na wskazówki cinka oczywiście
Ostatni cały tydzień poświęciłem na poznanie obróbki z wykorzystaniem podzielnicy.
Po kilku próbach pisania postprocesora skończyło się na zwykłych obrotach - celem była obróbka symultaniczna ale to na razie abstrakcja.
Wg mnie polega to na zwykłym definiowaniu kolejnych zer ukłądów współrzędnych.
Wczytuje bryłę z jej zerem - przykłądowo na czole ( Z do góry)
Następnie z polecenia nowego zera wybieram sposób nadania go przez wskazanie płaskiego lica ( opcja początek ukąłdu wsp. jest odznaczona). Można to również zdefiniować poprzez zwykły obrót części takl aby obrabiana powierzchnia była prostopadła do osi Z.
W takim układzie szukamy cech lub nadajemy je ręcznie, wykonujemy obróbkę itd.
Zrób prosty przykład ( mi to pomogło) narysuj sobie wałek z otworami promieniowymi ( taki temat jest już na forum). Wykonaj obróbkę jednego otworu. Kolejne można obrobić poprzez obrót już wykonanej obróbki ( np. masz 3 otwory to zadajesz kąt co 120 stopni i 2 powtórzenia). Druga metoda to nadanie 3 różnych układów wsp. i wywoływanie ich poprzez funkcję Indeksuj ( wybiera się tam nazwę zera i ukłąd sam się obraca).
Po wykonaniu takiego banalnego ćwiczenia lepiej pojmiesz temat.
Ja mam niestety inne zmartwienie. Otóż w moim postprocesorze przy przejściu z cada do cama w oknie definiowania pp mam tylko opcję do wyboru ZERO częsci. W przykłądowych standardowych edgecamowskich pp ( np. k-iso-a wg książki o EC) jest jeszcze do wyboru punkt ustawienia części oraz Ustaw Zero.
ja ich nie definiowałem i wg analizy wygenerowanego kodu współrzędne są wporządku no ale wszystko okarze się przy okazji puszczania na maszynie ( start i w nogi byle dalej).
czekam na inne pomysły i wnioski z mojego pojmowanaia tego tematu. Po cichu liczę na wskazówki cinka oczywiście
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"
-
Marchu zero musi byc centralnie na wałku
a ja mam problem ze zrobieniem programu na kule bo reszte zrobilem nie wiem jak sciagnac prowadnice 3d lacznie z powierzchnia po ktorej chce puscic frez bo juz kilka programow robilem na podzielnice przy paru dostalem pomoc pare mi sie udało zrobic samemu
powtorzenia sie robi poprzez przekształc obrotowo wowczas podajesz mu co ma powtorzyc
Oczywiscei Cinek jest dobry ale tez mozesz pisac do Ultrasa oby dwoch znam
pozdrowienia dla nich
a ja mam problem ze zrobieniem programu na kule bo reszte zrobilem nie wiem jak sciagnac prowadnice 3d lacznie z powierzchnia po ktorej chce puscic frez bo juz kilka programow robilem na podzielnice przy paru dostalem pomoc pare mi sie udało zrobic samemu
powtorzenia sie robi poprzez przekształc obrotowo wowczas podajesz mu co ma powtorzyc
Oczywiscei Cinek jest dobry ale tez mozesz pisac do Ultrasa oby dwoch znam

- Załączniki
-
- PWR-RS-320.002a_020411_12_11.rar
- FILMIK
- (3.88 MiB) Pobrany 537 razy
-
- PWR-RS-320.002a.00.rar
- (450.99 KiB) Pobrany 290 razy

-
marchro zobacz filmik bo tez wrzucilem a bedziesz wiedzial o co chodzi a czy inne płaszczyzny moga byc tego nei wiem zawsze dawalem centralnie

-
ten detal akurat nie wymagał definiowania nowych zer, mozna było obrócić wszystkie operacje.
W moim przypadku jest ciężej, mam np. ścianki pod kątem 7 stopni, otwory w osi i nie w osi itd.
Chyba jednak inne lokalizacje nie przejdą, chciaż nie wiem do końca.
Przy następnych obróbkach będe się starał przesówać kolejne zera do osi wałka.
Po prostu łatwiej będzie mi zdefiniować zero na płaskiej powierzchni a póżniej je przesunąć. takl mi się wydaje.
W moim przypadku jest ciężej, mam np. ścianki pod kątem 7 stopni, otwory w osi i nie w osi itd.
Chyba jednak inne lokalizacje nie przejdą, chciaż nie wiem do końca.
Przy następnych obróbkach będe się starał przesówać kolejne zera do osi wałka.
Po prostu łatwiej będzie mi zdefiniować zero na płaskiej powierzchni a póżniej je przesunąć. takl mi się wydaje.
-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Pozwólcie koledzy że się wtrącę w temat...
Bardzo ogólnie detal PWR-RS-320.002a.00 zrobił bym tak (dla własnego użytku przeskalowałem trochę ten detal): http://www.youtube.com/nicompolska#p/a/u/0/85RGoNCuSPI
Oczywiście pojawia się pytanie jakimi narzędziami będziemy ten detal wykonywać. Chodzi mi o pochylenia, czy tak jak w filmiku na szybko wybrałem z katalogu głowicę z kątem 60 st. i zrobiłem fazy czy zastosuję np. frez z promieniem... Twój detal jest mały więc myślę ze jak zrobisz to frezem z promieniem to na czasie obróbki dużo nie stracisz. Plik z obróbką w załączniku...
Jeżeli chodzi o obróbkę to jest to zwykłe indeksowanie do zera które powstało przy wykrywaniu cech technologicznych, indeksuję się, robię obróbkę którą później kopiuję obrotowo. I tak w kółko...
Daniel, co do kuli jeżeli ma być ona zamocowana w podzielnicy jak w załączonym przykładzie to nie wiem jak chcesz to wykonać z wykorzystaniem 4 osi... W takim układzie wydaje mi się, że tylko drążenie. Może się mylę ale wydaje mi się to nie możliwe żeby zamocować ją tak aby rowek był prostopadły do osi X. Wtedy frezowanie 4 osiowe miało by sens...
Widzę że jest zapotrzebowanie na wyjaśnienie zagadnienia obróbki z podzielnicą... Jak znajdę chwilę to Wam to opiszę....
Pozdrawiam
Bardzo ogólnie detal PWR-RS-320.002a.00 zrobił bym tak (dla własnego użytku przeskalowałem trochę ten detal): http://www.youtube.com/nicompolska#p/a/u/0/85RGoNCuSPI
Oczywiście pojawia się pytanie jakimi narzędziami będziemy ten detal wykonywać. Chodzi mi o pochylenia, czy tak jak w filmiku na szybko wybrałem z katalogu głowicę z kątem 60 st. i zrobiłem fazy czy zastosuję np. frez z promieniem... Twój detal jest mały więc myślę ze jak zrobisz to frezem z promieniem to na czasie obróbki dużo nie stracisz. Plik z obróbką w załączniku...
Jeżeli chodzi o obróbkę to jest to zwykłe indeksowanie do zera które powstało przy wykrywaniu cech technologicznych, indeksuję się, robię obróbkę którą później kopiuję obrotowo. I tak w kółko...
Daniel, co do kuli jeżeli ma być ona zamocowana w podzielnicy jak w załączonym przykładzie to nie wiem jak chcesz to wykonać z wykorzystaniem 4 osi... W takim układzie wydaje mi się, że tylko drążenie. Może się mylę ale wydaje mi się to nie możliwe żeby zamocować ją tak aby rowek był prostopadły do osi X. Wtedy frezowanie 4 osiowe miało by sens...
Widzę że jest zapotrzebowanie na wyjaśnienie zagadnienia obróbki z podzielnicą... Jak znajdę chwilę to Wam to opiszę....
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- Detal.rar
- (191.93 KiB) Pobrany 270 razy
Nudzisz się, zajrzyj to nic nie kosztuje, może i Ciebie coś zainteresuje, a później... zaprocentuje 
Niestety, nie zajrzysz bo kazali usunąć...

Niestety, nie zajrzysz bo kazali usunąć...
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
lisek_Daniel pisze:...a ja mam problem ze zrobieniem programu na kule ...
Aby rowek był prostopadły do osi X wystarczy wykonać prosty przyrząd do mocowania kuli.cinek_80 pisze:...Daniel, co do kuli jeżeli ma być ona zamocowana w podzielnicy jak w załączonym przykładzie to nie wiem jak chcesz to wykonać z wykorzystaniem 4 osi (...) Może się mylę ale wydaje mi się to nie możliwe żeby zamocować ją tak aby rowek był prostopadły do osi X. Wtedy frezowanie 4 osiowe miało by sens...
W tym wypadku pomocny będzie gwint i śmiało można przykręcić i skontrować kulę do w/w przyrządu biorąc pod uwagę ,że po dokręceniu oś kuli będzie ,,strzelać '' z osią X.
P.S.
lisek_Daniel , cinek_80 - fajne te Wasze filmiki .

Mam taki bajer w SolidCAM 2009 , ale z braku czasu nigdy się w to nie bawiłem.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
się robilisek_Daniel pisze:wrzuc model ja sobie popatrze na to Twoje cudo
[ Dodano: 2011-04-02, 20:28 ]
jaka jest różnica pomiędzy zaznaczeniem a odznaczeniem opcji origin ( srodek ukł. wsp.)
przy definiowaniu zera ( CPL) .
Mam problemy z obrotem zera. Potrzebuje sciągnąć cechę z otworu promieniowego. Sciągam cechę z linii ( fragmęt otworu) i do niej tworzę kolejne zero, niestety układ traci oriętację - aby X był w osi wałka walczę za każdym razem ( chyba wina postprocesora - standardowy k iso a).
Widoczne na rysunku 3 otwory na czole wykonam pierwej. Po zamocowaniu w podzielicy wstawię tam dwa kołki i się do nich zbazuje co bym uzyskał kąt i bazę do dalszej obróbki.
Rozumiem, że przy przechodzeniu z cada do cama w okienku pp wybieram to właśnie zero a dopiero póżniej obracam się do konkretnego zera/cechy.
Jak to jest w końcu z tym zerem?
Zauważyłem, że powsatją też w programie inne zera np. CPL0, CPL 4 - ( mam wersję english). Gdy nawet wybiorę takie zero to i tak nie ściągnę cechy z tego otworu - niby wydaje się z w osi wałka ale komunikat to własnie wychacza.

- Załączniki
-
- rotary.rar
- (1.78 MiB) Pobrany 384 razy