frezowanie 4 os

Autor tematu
lisek_Daniel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6

Post napisał: lisek_Daniel » 02 kwie 2011, 22:18

Marcinie

mogłbys zademonstrowac kule na przykładzie podzielnicy mojej z Wagnera albo innej ja sobie swoj podprocesor wstawie

musi byc zrobiona na podzielnicy bo innego nie ma wyjscia jak nie ma 5 osi moze gdzies napisalem przez przypadek ze nie, na 4 osi chodzi mi cały czas na podzielnicy

tylko nie wiem jak podejsc do tematu

zobacz moj plik na ten detal co powiekszyleś i sprawdz czy tak moze byc i bym prosił o napisanie co jest zle faze tą z przodu bede miał zrobiona przez tokarza a tądruga faze to nie wiem czym zrobic bo to jest straszne malenstwo i nie mam takiego narzedzia

potrzebuje zrobic teraz te kulki bo jednak mnie nie miną, bo cały czas myslałem ze zlecą na zewnatrz a tu guzik nikt niechce tego zrobić

ja chcialem w ten sposob zrobic frezem kulistym i jechac po płaszczyznie rowka z lewej do prawej strony i zrobic obrot o 180 stopni jechac od podzielnicy do srodka stołu
bo chcialem nagwintowac preta i wkreci ta kulke w podzielnice

ale teraz podejrzewam ze kulke trzeba obrocic o 90 stopni czyli gwint90 stopni w stosunku do podzielnicy i obrabiac to w ten sposob ze frez wejdzie w material i kulka bedzie sie obracac zakonczy sie i obrot o 180 stopni i frezowanie i koniec

ale nie wiem jak zrobic program napewno trzeba sciagnac prowadnice z krawedz i i pozniej zabrac sie do frezowania i tu nie wiem to nie jst moja mocna strona

pozdrowienia dla Wszystkich

[ Dodano: 2011-04-02, 22:43 ]
ale jak otworze twoj plik to nie moge przejsc do obrobki bo krzyczy mi ze brak podrocesora ale powinien wstawic sie moj a tu guzik ale według mnie masz zle zdefiniowane zerotak misie wydaje bo nie widze maszyny jesli masz to robic na podzielnicy tak jak to zrobil cinek to wowczas popatrz jak linie przebiegaja

Codziennie uczę się czegoś nowego :)
podziękowania dla wszystkich

Każde parametry są idealne, czasami tylko narzędzia są mało wytrzymale :-)
Każdy wymiar da sie osiągnąć, czasami wystarczy docisnąć mocniej urządzenie pomiarowe ;-)

Tagi:

Awatar użytkownika

cinek_80
Posty w temacie: 2

Post napisał: cinek_80 » 04 kwie 2011, 10:31

Kolego pliki z obróbkami na Twojego Wagnera masz w załączniku ...

Co do kuli to wydaje mi się że powinieneś skorzystać z podpowiedzi kolegi WZORA, dorobić przyrząd który będzie mocował detal jak w załączonym przykładzie. Wałek który będzie miał prostopadły do osi X, wkręcony, nagwintowany trzpień na który będziesz nakręcał kulę. Dodałbym nakrętkę kontrującą, która dociskała by kulę po dokręceniu na trzpień. Pod wpływem drgań kula mogłaby się odkręcić. Sprawę masz o tyle prostą, że kula nie musi być jednoznacznie zamocowana w uchwycie. Zastosowałem strategie: Równolegle do krzywej, ściągasz prowadnice 3D z dna, powierzchnię boczną rowka (bez promieni) które wskazujesz do obróbki. Zresztą w przykładzie sobie zobaczysz.

Obrazek

:oops: Coś mi się z tłumaczeniem EC pokopało :oops:

Co do drugiego detalu to Twoja obróbka jest ok, dorobiłem Ci fazkę. Skopiuj ją tylko obrotowo. Możesz ją zrobić jakimś frezem z małym R. Np. D10R0.3, odpowiednio mała głębokość skrawania i powinno być ok. Pliki w załączniku.
Załączniki
PWR-RS-320.002a.00.rar
(88.58 KiB) Pobrany 187 razy
PWR-RS-320.002a.00_skala_wagner.rar
(156.55 KiB) Pobrany 183 razy
PWR-RS-320.003.00_wagner.rar
(46.69 KiB) Pobrany 204 razy
Nudzisz się, zajrzyj to nic nie kosztuje, może i Ciebie coś zainteresuje, a później... zaprocentuje ;)
Niestety, nie zajrzysz bo kazali usunąć...

Autor tematu
lisek_Daniel
Posty w temacie: 6

Post napisał: lisek_Daniel » 06 kwie 2011, 22:10

dziekuje bardzo Marcinie za pomoc przy tych detalach

pozdrawiam serdecznie
Codziennie uczę się czegoś nowego :)
podziękowania dla wszystkich

Każde parametry są idealne, czasami tylko narzędzia są mało wytrzymale :-)
Każdy wymiar da sie osiągnąć, czasami wystarczy docisnąć mocniej urządzenie pomiarowe ;-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „EdgeCAM”