pukury : ja rok temu zrobilem sterownik
CNC3AX teraz francuz co to robil chyba firme ma i maja juz nowsze sterowniki.
Schematy i wsio co potrzebne do CNC3AX
W kazdym badz razie nameczylem sie z plytka 2 stronna wydalem wiecej kasy niz na tego chinczyka a mial tylko krok i polkrok
teraz lezy sobie i pewnie go wykorzystam jeszcze do innej maszynki malej do ciecia pierdolek. Silniczki tez jakies mam, sruby sa tylko trzeba narysowac nowa maszynke mniejsza niz ta ktora teraz uzywam bo chce jedna miec w domciu do sprawdzania projektu w mniejszej skali oczywiscie.
Od roku taki sam sterownik chodzi u kolegi
mawwo z tego forum bo zamawialismy razem, Podziekowania dla niego za kazda pomoc jaka mi zawsze udzielil

przy ploterze pare lat temu i frezarce obecnej.
Ja rok temu jak go kupowalem nie zakupilem sobie interfejsu do sterowania recznego a tego mi troszke brakuje bo mam kompa ciut dalej i nie mam gdzie klawiaturki polozyc wiec maly panelik do sterowania osiami by sie przydal , byl fajny kontroler na bazie pada do gier ale go wycofali bo byly problemy softwarowe z nim a wygladal tak :
a teraz na rynku jest dostępny inny który teraz własnie zamawiam :
Jesli ktos jest chetny na ten interfejs to prosze o kontakt na prv .
Bo akurat zamawiam.
Manual do tego interfejsu
sa tez inne ale duzo drozsze :
A teraz wracajac do "recenzji "
Zeby wszystko bylo w jednym miejscu postawnowilem wrzucic to tutaj
Podstawowe błedy jakie sa w manualu dostarczonym ze sterownikiem :
A teraz dla tych co chca uzywac 1/8 i 1/16 krok na tych sterownikach chinole cos w manualu namieszali na str 1
Podaja ze ustawienie DIP :
1/8 5 OFF 6 ON
1/16 5 OFF 6 OFF
jest zupelnie na odwrot czyli
1/8 5 OFF 6 OFF
1/16 5 OFF 6 ON
reszty DIP nie sprawdzilem jeszcze dokladnie ale pewnie to zrobie
1/2 kroku jest poprawnie bo sprawdzalem.
dodatkowo nastepny bląd ktory jest manualu dotyczy ESTOP
w manualu jest podane :
POWINNO BYĆ
A teraz krańcówki mialem ustawione na Normalnie zamkniete i tu okazywalo sie ze os X zaczynala swirowac przy roznych ustawieniach portu
LPT przy zmianie na ECP EPP wogole os x przestawala dzialac lub wykonywala dziwne ruchy.
w moim DELL gx270 mam do wyboru ustawienia trybu pracy portu LPT :
EPP
ECP
PS/2 - to bylo domyslne ustawienie w biosie i na tym bangla poprawnie. ( tez sie zdziwilem nazwa ps/2
Więc nalezy jednak uzyc
normalnie otwartych i wtedy os X zaczela funkcjonować ,
troche to dzwine ale coz.
Prawdopodobnie w manualu brakuje jeszcze jakichs informacji dotyczacych ustawien dla MACH3.
A tutaj znajdziecie pare infromacji dotyczacych przerobek tego sterownika:
(tekst z francuskiego na angielski bo na polski to smiech na sali

)
naprawa i przeróbka sterownika