Chiński sterownik HY-TA3DV-M 3xTB6560 - recenzja

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pukury » 21 mar 2011, 23:35

witam .
cena jest bardzo atrakcyjna .
chyba warto się zainteresować tymi sterami .
jak policzyć najpopularniejszą konfigurację l297/l298 to wychodzi - no lepiej nie liczyć jak .
co najmniej 2 x drożej - a czy lepiej ?
tylko gdzie je kupić ? - nie chodzi o chiny .
ale pewnie na allegro pokażą się dość szybko - chyba że jakiś " import " indywidualny :lol:
pozdrawiam .

Tagi:

kilop
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 21

Post napisał: kilop » 22 mar 2011, 09:21

pukury : ja rok temu zrobilem sterownik CNC3AX teraz francuz co to robil chyba firme ma i maja juz nowsze sterowniki.

Obrazek

Schematy i wsio co potrzebne do CNC3AX

W kazdym badz razie nameczylem sie z plytka 2 stronna wydalem wiecej kasy niz na tego chinczyka a mial tylko krok i polkrok :)
teraz lezy sobie i pewnie go wykorzystam jeszcze do innej maszynki malej do ciecia pierdolek. Silniczki tez jakies mam, sruby sa tylko trzeba narysowac nowa maszynke mniejsza niz ta ktora teraz uzywam bo chce jedna miec w domciu do sprawdzania projektu w mniejszej skali oczywiscie.

Od roku taki sam sterownik chodzi u kolegi mawwo z tego forum bo zamawialismy razem, Podziekowania dla niego za kazda pomoc jaka mi zawsze udzielil :) przy ploterze pare lat temu i frezarce obecnej.

Ja rok temu jak go kupowalem nie zakupilem sobie interfejsu do sterowania recznego a tego mi troszke brakuje bo mam kompa ciut dalej i nie mam gdzie klawiaturki polozyc wiec maly panelik do sterowania osiami by sie przydal , byl fajny kontroler na bazie pada do gier ale go wycofali bo byly problemy softwarowe z nim a wygladal tak :

Obrazek

a teraz na rynku jest dostępny inny który teraz własnie zamawiam :

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jesli ktos jest chetny na ten interfejs to prosze o kontakt na prv .
Bo akurat zamawiam.

Manual do tego interfejsu

sa tez inne ale duzo drozsze :

Obrazek

A teraz wracajac do "recenzji " :P

Zeby wszystko bylo w jednym miejscu postawnowilem wrzucic to tutaj

Podstawowe błedy jakie sa w manualu dostarczonym ze sterownikiem :

A teraz dla tych co chca uzywac 1/8 i 1/16 krok na tych sterownikach chinole cos w manualu namieszali na str 1

Podaja ze ustawienie DIP :

Obrazek
1/8 5 OFF 6 ON
1/16 5 OFF 6 OFF

jest zupelnie na odwrot czyli

Obrazek

1/8 5 OFF 6 OFF
1/16 5 OFF 6 ON

reszty DIP nie sprawdzilem jeszcze dokladnie ale pewnie to zrobie

1/2 kroku jest poprawnie bo sprawdzalem.

dodatkowo nastepny bląd ktory jest manualu dotyczy ESTOP

w manualu jest podane :

Obrazek

POWINNO BYĆ

Obrazek

A teraz krańcówki mialem ustawione na Normalnie zamkniete i tu okazywalo sie ze os X zaczynala swirowac przy roznych ustawieniach portu LPT przy zmianie na ECP EPP wogole os x przestawala dzialac lub wykonywala dziwne ruchy.

w moim DELL gx270 mam do wyboru ustawienia trybu pracy portu LPT :

EPP
ECP
PS/2 - to bylo domyslne ustawienie w biosie i na tym bangla poprawnie. ( tez sie zdziwilem nazwa ps/2 ;)

Więc nalezy jednak uzyc normalnie otwartych i wtedy os X zaczela funkcjonować ,
troche to dzwine ale coz.

Prawdopodobnie w manualu brakuje jeszcze jakichs informacji dotyczacych ustawien dla MACH3.

A tutaj znajdziecie pare infromacji dotyczacych przerobek tego sterownika:
(tekst z francuskiego na angielski bo na polski to smiech na sali :P )

naprawa i przeróbka sterownika
Ostatnio zmieniony 26 mar 2011, 06:58 przez kilop, łącznie zmieniany 2 razy.

snunit
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7

Post napisał: snunit » 22 mar 2011, 16:09

Wartości przełączników 1-2,3-4,5-6 mogą przyjmować dowolne wartości(kombinacje)? Czy ta tabelkę czytać jako wiersz z 4 kombinacjami?

Jakie ustawienia sterowników zalecacie do silników SK20 pracujących w trybach:
* Bipolarnego równoległego 2,83A
* Bipolarnego szeregowego 1,41A

Current 75% czy 100%?

Autor tematu
mielony
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 10

Post napisał: mielony » 22 mar 2011, 16:58

Wiesz możesz ustawić nawet 100%, jedynie w praniu wyjdzie to czy będzie się grzać. Jak temperatura zacznie być zbyt wysoka to jednak będzie potrzebna zmiana na 75%.

kilop

Post napisał: kilop » 22 mar 2011, 17:18

snunit pisze:Wartości przełączników 1-2,3-4,5-6 mogą przyjmować dowolne wartości(kombinacje)? Czy ta tabelkę czytać jako wiersz z 4 kombinacjami?

Jakie ustawienia sterowników zalecacie do silników SK20 pracujących w trybach:
* Bipolarnego równoległego 2,83A
* Bipolarnego szeregowego 1,41A

Current 75% czy 100%?

jak spojzysz na DIPa tego niebieskiego to zrozumiesz albo ma byc on albo off dany DIP i to wszytko

ja mam ustawione na 50 % i 50 % jakos tak teaz nie sprawdze jestem w domu :)
a kroki DIP 5-6 kombinacja dla -1/16 kroku.

snunit
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: snunit » 23 mar 2011, 23:57

Zle sprecyzowalem pytanie tzn, czy moge dac:

100% FAST 1/16

czy poprostu dla 1/16 poprawne sa tylko ustawienia:

25% slow 1/16

Swoja poprzednia wiadomosc napisalem nie jednoznacznie.. ;d Wiem, ze na innych ustawieniach to tez pojdzie(25%slow1/16) jednak czy na dluzsza mete nie uszkodze sterownika/silnika. Nie daje mi to spokoju, poniewaz sterowanie mikrokrokowe wiaze sie ze slabszy momentem silnika(inny/mniejszy przeplyw pradu), a ja tymi ustawieniami (100%slow 1/16) chce wymusic maxymalne natezenie pradu.

Zasilam uklad 30V, dziala bez zarzutu. Natomiast opowiesci, ze linia 5,12V nie powinna byc polaczona z glownym zasilaniem, poniewaz spadek napiecia bedzie tak duzy, ze uklad bedzie sie mocno grzal uwazam za nieprawde. Prad, ktory plynie przez stabilizatory LM 5V i 12V jest tak maly, ze te radiatorki nawet nie sa az tak bardzo potrzebne. Napiecie rzedu pojedycznych V * mili ampery < obudowa tych scalakow wytrzymuje do 2W, bez radiatora.

Pora sprawdzac inne mity :D
Jutro bede testowal czy: sterownik lepiej dziala na linux niz na windows(mach) - kultura pracy silnika.

Szkoda tylko, ze o bezpiecznikach i o diodach zabezpieczajacych polaryzacje zasilania projektant plytki nie pomyslal. Podlaczyl ktos juz przypadkiem polaryzacje na odwrot? Podobno sterownik tego nie wytrzymuje(mit?).

Do silnikow 8 przewodowych, jakie popularne zlacze rozlaczalne polecacie? Mi przychodzi tylko typ z RS232, ale to sredniawy pomysl.

Ciekawi mnie czy to prawda, ze optoizolacja nie jest najwiekszych lotow?

kilop

Post napisał: kilop » 24 mar 2011, 06:54

Włącz sobie EMC i sam zobaczysz ja sie zdziwilem ze pod EMC byla cisza i zero szumow a pod mach3 odrazu mi silniki waracza brzecza i wkurzaja tylko :)

a podczas ruchu tez jakos sie lepiej zachowywaly moze jutro bede mial chwile czasu to sie jeszcze przyjze maszynie i ustawieniom to podam jak mam pierwsze dipy ustawione

ucy7400
Posty w temacie: 20

Post napisał: ucy7400 » 27 mar 2011, 18:41

Mam taką samą płytę. Poniżej parę uwag do jej strony elektrycznej:

1. Piętnastopinowe wyjście "Manual Interface", którym można sterować płytą nie przez LPT a "z zewnątrz", jest ponumerowane "na około". Piny 1 - 8, z górnego rzędu od lewej do prawej, a piny 9 - 15 z dolnego rzędu od prawej do lewej. Nie tak jak numeruje się klasyczne złącza Centronix czyli po kolei, od lewej do prawej, góra/dół. Warto na to zwrócić uwagę, jeśli planuje się sterować płytą z innego niż LPT źródła. W złączu nie jest także wyprowadzone wejście X Limit.

2. Port "Paralell Interface" ma wyprowadzone na płycie wyjścia z Pin 16 i Pin 17 jako "Expand output 1" i "Expand output 2" pojawiają się one na płytce, pomiędzy diodami LED a transoptorami w podstawkach. UWAGA! Piny te nie mają żadnej izolacji optycznej ani galwanicznej! Wychodzą z płytki prosto z portu LPT - łatwo je w ten sposób przeciążyć i uszkodzić. Piny układają się na płytce tak, że dwa środkowe to masa, a wyjścia są na początku i końcu linii czterech pinów.

3. "4 channel input interface" to gniazdo na płytce odpowiadające wejściom Pin 10 do Pin 13 portu LPT. Masa znajduje się najbliżej krawędzi płytki, dalej, po kolei idą piny.

Co do użycia Płyty z Mach'em mogę powiedzieć tylko tyle, że w trakcie pracy z kodem G/M Mach włącza wyjścia "Enable" dla wszystkich zdefiniowanych w programie osi. Oddzielne wejścia i wyjścia "Enable" dla każdej z osi na płycie stają się wtedy zbyteczne - program nie steruje nimi oddzielnie.

BTW: może sporządził ktoś opis warstwy HAL dla tej płyty w EMC?

snunit
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: snunit » 28 mar 2011, 18:56

Witam,

Moge prosic o screeny konfiguracji? Zrobilem wszystko tak jak:

http://wiki.zentoolworks.com/index.php/ ... 560_driver

a silniki nie sa nawet zasilane, a machu mi wszystko dziala

mam ubuntu cnc

ucy7400
Posty w temacie: 20

Post napisał: ucy7400 » 29 mar 2011, 00:47

snunit pisze:...a silniki nie sa nawet zasilane, a machu mi wszystko dziala...
Co Ty właściwie sterujesz? Sam układ, czy płytę o której jest topic?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”