wiercenie 0,8mm pod kątem
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Ja moje dysze specjalnie wierciłem pod kątem aby otrzymać nieregularny wyrzut cieczy i mogę stwierdzić że otwory były idealne bez gradu i na 29 otworów z żadnego nie było prostego strumienia. Ale przecież to logiczne że kończąc przepływ w kanale gwałtownie spada prędkość przepływu i nieregularność w krawędzi zaburzy kierunek strumienia.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Wiercenie pod takim kontem to nie problem. Problemem jest uzyskanie jednolitej prostej strugi cieczy. wypywajacej z takiej dyszy. Zrób prosty eksperument wez strzykawke i igle lekarska, ktora jak wiadomo wykonana jest dosc precyzyjnie i sprawdz jak z niej wyplywa ciecz struga zawsze bedzie lekko odchylona.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
zgadzam się w pełni z wami.
woda wylatuję tak jak chce, a klient chce żeby było jednolicie, żeby było jednolicie powierzchnia czołowa otworu powinna być zbliżona maksymalnie pod kątem prostym do osi otworu. wierciłem nawet otwory pod katem 7 stopni jednak nalezało wykonać tą ścinkę.
jakby ktos napisał teoretycznie dlaczego woda się rozbryzguje wychodząc z otworu wierconego pod kątem byłbym wdzięczny, najlepiej najprosciej jak się da.
ja tłumaczę klientowi mechanikę płynów, przepływy turbulentne przedstawiam wzory itd
może zrozumieją jak napisze po "chłopsku" i tyle,
dziekuję za wszystkie podpowiedzi!
woda wylatuję tak jak chce, a klient chce żeby było jednolicie, żeby było jednolicie powierzchnia czołowa otworu powinna być zbliżona maksymalnie pod kątem prostym do osi otworu. wierciłem nawet otwory pod katem 7 stopni jednak nalezało wykonać tą ścinkę.
jakby ktos napisał teoretycznie dlaczego woda się rozbryzguje wychodząc z otworu wierconego pod kątem byłbym wdzięczny, najlepiej najprosciej jak się da.
ja tłumaczę klientowi mechanikę płynów, przepływy turbulentne przedstawiam wzory itd
może zrozumieją jak napisze po "chłopsku" i tyle,
dziekuję za wszystkie podpowiedzi!
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Ja też czarno to widzę. I wydaje mi się, że nie tylko nie całkiem idealny otwór ma znaczenie. Także to, że z jednej strony woda ma dłuższy kontakt ze ścianką niż z drugiej, tak jak napisano wyżej.
Klient, który nie chce zrozumieć drugiej strony potrafi zepsuć zdrowie.
Wiele razy żałowałem, że wpuszczałem się w eksperymenty bo klient tak chciał a nie słuchałem siebie i swojego doświadczenia.
Bywa też tak, że wykonawca w pewnym momencie przestaje być autorytetem dla klienta bo coś mu nie wychodzi chociaż robi to by tego klienta zadowolić. Wtedy może pomóc ktoś z zewnątrz. W tym wypadku może to być albo inny (konkurencyjny) wykonawca, który powie od razu, że się nie da albo ktoś w rodzaju eksperta. Może znajdź kogoś z jakiejś politechniki kto napiszę ekspertyzę, że krawędź otworu MUSI być prostopadła do osi i może to popchnie sprawę dalej.
Najlepiej się pracuje gdy obie strony się angażują w projekt a tutaj tego chyba brakuje.
Klient, który nie chce zrozumieć drugiej strony potrafi zepsuć zdrowie.
Wiele razy żałowałem, że wpuszczałem się w eksperymenty bo klient tak chciał a nie słuchałem siebie i swojego doświadczenia.
Bywa też tak, że wykonawca w pewnym momencie przestaje być autorytetem dla klienta bo coś mu nie wychodzi chociaż robi to by tego klienta zadowolić. Wtedy może pomóc ktoś z zewnątrz. W tym wypadku może to być albo inny (konkurencyjny) wykonawca, który powie od razu, że się nie da albo ktoś w rodzaju eksperta. Może znajdź kogoś z jakiejś politechniki kto napiszę ekspertyzę, że krawędź otworu MUSI być prostopadła do osi i może to popchnie sprawę dalej.
Najlepiej się pracuje gdy obie strony się angażują w projekt a tutaj tego chyba brakuje.
-
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
czesc, zrobiłem test z tulejką i efekt 100% pozytywny, jednak nie biorą tego pod uwage.
kiedyś wykonałem dla nich cześci na kolanie i takie chcą. kontrakt podpisany.
alternatywa to:
- zmiana narzędzia na np jakiś frez walcowy 0,8mm
- zwiększenie obrotów do kilkunastu tysięcy
- może zaproponujecie jaki kąt na wiertle, moze trzeba użyć bardziej ostrego,
- może technologia laserowa lub NASA
okazuje się teraz że cena nie gra roli i musze zrobić wszystko by wywiercić otwór pod kątem 14 stopni bez gratu, idealny, jak to zrobie to dadzą mi spokój...
nie wiem jak to zrobić
kiedyś wykonałem dla nich cześci na kolanie i takie chcą. kontrakt podpisany.
alternatywa to:
- zmiana narzędzia na np jakiś frez walcowy 0,8mm
- zwiększenie obrotów do kilkunastu tysięcy
- może zaproponujecie jaki kąt na wiertle, moze trzeba użyć bardziej ostrego,
- może technologia laserowa lub NASA
okazuje się teraz że cena nie gra roli i musze zrobić wszystko by wywiercić otwór pod kątem 14 stopni bez gratu, idealny, jak to zrobie to dadzą mi spokój...
nie wiem jak to zrobić