Powloka ochronna stali

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.
Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: clipper7 » 14 lut 2010, 13:48

Mariuszczs pisze:najlepiej i najszybciej leci się chyba ściernicą listkową przy użyciu "boscha"
Ta metoda jest dobra do dużych, płaskich powierzchni. Do bardziej skomplikowanych kształtów dobrze sprawdza się szczotka stalowa o odp. grubości "włosów" nasadzona na szlifierkę kątową. Jest bardziej "miękka" od ściernicy i lepiej dociera do zakamarków. Najlepiej jednak piaskować, efekt jest zaskakujący. Do malowania podkład i farba dobrej firmy- trzyma latami. Mam poręcz schodową na zewnątrz, pochodzi ze złomu i malowałem ją ładnych parę lat temu. Do dzisiaj jest OK, trochę wyblakła, ale powłoka jest cała i brak korozji.

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Tagi:

winduil
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: winduil » 16 mar 2011, 22:58

Mariuszczs pisze:...kupujesz podkład typu minia i jakaś farba alkidowa, ale to już nie jest powłoka super...
Jak uzyskać efekt jak na zdjęciu? Obecnie przygotowuję powierzchnię okrągłą szczotką drucianą na szlifierce (wkrótce piaskarką), następnie minia i emalia Dekoral do drewna i metalu (pistolet). Efekty naprawdę przyzwoite, ale nie jak na poniższym zdjęciu.
Załączniki
malowanie zbiornika efekt.jpg
malowanie zbiornika efekt.jpg (93.59 KiB) Przejrzano 268 razy

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Mariuszczs » 17 mar 2011, 19:04

Jak zbiornik na powietrzu będzie stał to raczej lakier poliuretanowy ( lub akrylowy ) a jako podkład epoksydowy ( wtedy efekt murowany ) - są to lakiery i podkłady stosowane w lakiernictwie pojazdów, niestety cena wzrasta ( ale jakośc jeszcze bardziej ). Trudniej się maluje niż tymi co wymieniłeś.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”