uniwersalny program na gabaryt inaczej
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
uniwersalny program na gabaryt inaczej
witam
zwracam się z prośba o podpowiedz lub napisanie przykładowego programu na gabaryt z dosuwaniem się narzędzia w osi X i Y. w taki sposób żeby można obrobić detal bokiem freza. może być np. płytka o wymiarach 100/100/10 z baza na środku i z na gorze.
zwracam się z prośba o podpowiedz lub napisanie przykładowego programu na gabaryt z dosuwaniem się narzędzia w osi X i Y. w taki sposób żeby można obrobić detal bokiem freza. może być np. płytka o wymiarach 100/100/10 z baza na środku i z na gorze.
Tagi:
-
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Pobierz sobie podręcznik iTNC 530 Podręcznik obsługi , programowanie DIN- ISO
http://chomikuj.pl/VF-5 Rozdział 6. programowanie konturów.
Tam jest to fajnie opisane.

Tam jest to fajnie opisane.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Jak dobrze się orientuję , to chcesz program z Q parametrów.kropek1980 pisze:... a mi chodzi o program uniwersalny na gabaryt ...
Nie potrafię go napisać , ale zwróć się o pomoc do kolegi rolercoler - widzę , że zna temat.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
-
super jutro zaraz obadam sprawe w pracy
[ Dodano: 2011-03-18, 20:31 ]
programik sprawdzalem na maszynie co prawda tylko na grafice. dodalem kilka malych zmian poniewaz w takiej postaci jakiej podal pan mi programik wywala mi blad odwolania korekcji wiec zamiast dep lt ... dodana zostala linia y+70 oraz x-70R0 Fmax a wiec Q5 bylo juz nie potrzebne program smiga tylko gabaryt robi mniejszy o promien narzedzia. mam nadzieje ze w przyszlym tygodniu bede mial mozliwosc przetestowania programu juz na detalu
oczywiscie dam znac. dodam iz ten sposob robienia gabarytu podobno jest lepszy przy obrabianiu kwasowki cala powierzchnia freza.

[ Dodano: 2011-03-18, 20:31 ]
programik sprawdzalem na maszynie co prawda tylko na grafice. dodalem kilka malych zmian poniewaz w takiej postaci jakiej podal pan mi programik wywala mi blad odwolania korekcji wiec zamiast dep lt ... dodana zostala linia y+70 oraz x-70R0 Fmax a wiec Q5 bylo juz nie potrzebne program smiga tylko gabaryt robi mniejszy o promien narzedzia. mam nadzieje ze w przyszlym tygodniu bede mial mozliwosc przetestowania programu juz na detalu