Pierwsza frezarka - pierwsze odpalenie
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 9
Korbki to nie problem - nie przeszkadzają. Jakby co moge przerzucić je do tyłu.
Mam jednak inny problem.
Suport osi Y (X?) wiszący na bramie jest na czterech łożyskach otwartych, takich normalnych. Jest jednak na nich luz ok. 0,05mm co zmierzyłem czujnikiem zegarowym. Sama brama ugina się naciskając ją z całej siły ok. 0,01. Czy dołożenie dwóch łożysk otwartych przedłużanych - po jednej na wałek coś pomoże?
Jakie luzy na bramie to wartość akceptowalna...?
Mam jednak inny problem.
Suport osi Y (X?) wiszący na bramie jest na czterech łożyskach otwartych, takich normalnych. Jest jednak na nich luz ok. 0,05mm co zmierzyłem czujnikiem zegarowym. Sama brama ugina się naciskając ją z całej siły ok. 0,01. Czy dołożenie dwóch łożysk otwartych przedłużanych - po jednej na wałek coś pomoże?
Jakie luzy na bramie to wartość akceptowalna...?
-
Nie, oś Z jest bardzo sztywna, w końcu wałek to 20mm i ma tylko 210mm efektywnej długości (długości po której jeżdżą łożyska), więc trzeba naprawdę wiele żeby to jakkolwiek wygiąć. Największy luz jest na łożyskach otwartych. Poza tym ten Kress jest chyba za słaby jak na tą konstrukcję. Na filmie widać że wszystko jest sztywne i dużo brakuje do jakichkolwiek drgań a wrzeciono jest już na limicie możliwości... Tylko czy jest jakaś w miarę tania alternatywa...podrzeźbi pisze:czy takie zamocowanie osi Z nie kolebie bardziej wrzecionem, zwłaszcza wzdłóż X ?
Ogólnie historia powstania maszyny jest ciekawa bo najpierw miało wszystko chodzić na silnikach z demontażu, sterownikach na L297/8 od sponsora, wałkach z jakiejś drukarki i w ogóle wszystko z drewna

-
Nie wykluczam że tak zrobię, ale to jest blacha grubości 20mm przykręcona czterema śrubami M6. Specjalnie kupiłem czujnik zegarowy na potrzeby ustawiania maszyny i nie wykazał wychyleń. Zobaczę jeszcze.tom22 pisze:Powinien kolega wzmocnić uchwyt pod wrzeciono - bo to jest chyba najsłabszym ogniwem osi Z - dać dwa płaskowniki po bokach i na pewno będzie sztywniej.
Chyba jednak trzeba będzie wymienić ten uchwyt - bo ta śruba będzie przeszkadzała w dokręceniu płaskownika z boku.
Aha i jeszcze uprzedzając pytania: osłona na dolną śrubę jest w trakcie działań koncepcyjno-projektowych

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Co do programowania to ja jestem też noga, kończe moją niunie poprawiać i powoli ćwiczę programowanie. Przetrenowałem już masterCama, EdgeCAMa, artCama, rhinoCama, alphaCama, gibbsCama i jeszcze jakieś prostrze. Ale zdecydowania zatrzymałem się na SprutCAMIE JAKO najbardziej przyjazdnym dla nowicjiusza. Polecam jeszcze tajników nieznam ale musze powiedzieć że jest najprostrzy na początek.
Tylko nie wiem gdzie w nim skaluje się płaskorzeźbę do dowolnych rozmiarów, znalazłem tylko skalowanie ale rozciągania do dowolnego rozmiaru niemogę znaleźć.
maciek
Tylko nie wiem gdzie w nim skaluje się płaskorzeźbę do dowolnych rozmiarów, znalazłem tylko skalowanie ale rozciągania do dowolnego rozmiaru niemogę znaleźć.
maciek