Mini wrzeciono BLDC
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 13
Jak miałbyś się bawić w prymitywne wiercenie wiertarką w walcu to lepiej poszukać takiego gotowca, bo przy dużych obrotach całość będzie latać razem z frezarką. Niestety nie wiem czy takie pierścienie da się kupić oddzielnie zawsze spotykam je z łożyskami nastawnymi w obudowach. Swoją drogą ciekawe ile by kosztowało wyprodukowanie takiego trzpienia w Polsce, ale z gwintem na końcu pod napięcie wstępne łożysk i małymi zmianami oczywiście nie w jednym egzemplarzu.
Ostatnio zmieniony 13 mar 2011, 17:35 przez mielony, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 4
Witam. Długo nie pisałem ,gdyż testowałem swoje wrzecionko, wyeliminowałem trochę to bicie. "Dzwonek" silnika bije jakieś 0,2mm wyważyłem trochę taśmą izolacyjną jak kolega podał wcześniej. sprzęgiełko też musiałem usunąć ponieważ przy dużych obrotach zaczynało fruwać. Teraz jest na gumowych wzmacnianych wężykach. Wierciłem otworki w płytce przy użyciu tego wrzecionka i tarczką z papierem ściernym równałem laminat i raczej nie oszczędzałem go
szło elegancko (jak na razie ręcznie). Bez chłodzenia tyle że w garażu miałem jakieś 12 stopni na plusie ,a silnik był letni, więc pewnie coś z tego będzie
Może niedługo prace z frezarka ruszą to i wrzecionko dokończe 

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 48
- Kontakt:
dudis69, miałem cię właśnie pochwalić i podziękować za te linki w temacie małej frezarki, ale zrobię to tutaj, Dzięki. Problemem na razie jest tylko uporanie się z chłodzeniem we frezarce i wyfrezowaniem elementów do wrzeciona. temat na razie stoi bo czekam na silnik. Niestety nie mam na razie czasu na bawienie się przy maszynie. Jak tylko coś ruszy to pokażę
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 40
za to ja ci mogę dudis69 podziękować fajny link jeżeli ma ktoś jeszcze podobne to proszę żeby podawać na pewno to pomoże komuś kto by chciał zbudować takie wrzecionko a wszystko będzie w jednym temacie
obliczałem kilka stron wcześniej moment obrotowy dla takiego silnika bldc jednak nikt nie potwierdził czy dobrzeMam pytanie jak ma się moc, moment silnika 3F 220/380V 16W do np TR 3548- 25V, 40A ?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Walca osiowo, prostopadle do materiału z reki nie przewiercisz. Wyważysz to później? Będzie dygotać całość jak wibrator w telefonie... Aczkolwiek kibicuję żeby się udało.smouki pisze:całą frezarkę zrobiłem wkrętarką, to głupiego walca nie przewiercę?
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.