Kupiłem TR 45
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 29
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 30
Witam
To żeby pokręcić uchwytem to normalka, wpadłem na to na początku. Nic to nie daje.
Może znacie powód dla którego w nodze z elekryką jest olej? Jest tam jakiś uszczelniacz który mógł się zużyć?
Przyznam się, że wczoraj zaniedbałem tokarkę bo wziąłem się za naprawę wiertarki, przy rozładunku odłamała się prawa rączka w skrzyni biegów.
Udało się zrobć, jeszcze tylko kilka śrub wkręcić, założyć silnik i próby.
A swoją drogą co za dureń wymyślił, żeby wielkie śruby M8 i M10 miały łeb na śrubokręt?
Co się trzeba nawalczyć z żelazem to sami wiecie, w końcu 3 śruby odkręciłem, ale jedną musiałem rozwiercić. Zakładam zwykłe 6-kątne, bo nie chcę sam sobie robić na złość.
Pozdrawiam
Jacek
To żeby pokręcić uchwytem to normalka, wpadłem na to na początku. Nic to nie daje.
Może znacie powód dla którego w nodze z elekryką jest olej? Jest tam jakiś uszczelniacz który mógł się zużyć?
Przyznam się, że wczoraj zaniedbałem tokarkę bo wziąłem się za naprawę wiertarki, przy rozładunku odłamała się prawa rączka w skrzyni biegów.
Udało się zrobć, jeszcze tylko kilka śrub wkręcić, założyć silnik i próby.
A swoją drogą co za dureń wymyślił, żeby wielkie śruby M8 i M10 miały łeb na śrubokręt?
Co się trzeba nawalczyć z żelazem to sami wiecie, w końcu 3 śruby odkręciłem, ale jedną musiałem rozwiercić. Zakładam zwykłe 6-kątne, bo nie chcę sam sobie robić na złość.
Pozdrawiam
Jacek
-
Ten numer ze śrubami to po prostu robiło się śruby na tokarce ( teraz idziesz do sklepu i kupujesz jakie chcesz a wcześniej to nawet na kartki nie było ), a żeby na imbus zrobic taką chowaną to nie bardzo
Olej to jedynie mógł wyciekac i się dostac po zewnątrz, lub przy spuszczaniu nie podłożyli pojemnika. Ma byc sucho jak pieprz w skrzynce.
Olej to jedynie mógł wyciekac i się dostac po zewnątrz, lub przy spuszczaniu nie podłożyli pojemnika. Ma byc sucho jak pieprz w skrzynce.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
jeśli chodzi o olej to proponuje pościągać koła z gitary i odkręcić tą skrzynkę w której są schowane,pozwoli to na obejżenie miski olejowej wrzeciennika.ale ja bym raczej stawiał na tą niewielką wystającą z tyłu rurkę spustową do oleju z wrzeciennika może trzeba ją wykręcić i na nowo uszczelnić.Przechodzi ona przez duży otwór w łożu i jest wkręcona we wspomnianą już przeze mnie miske olejową.Jeśli chodzi zaś o sposób przedostawania się tej oliwy do skrzynki elektrycznej przyjżyj się przewodowi który idze do włącznika silnika bo to po nim może zciekać.blaszana wanna znajdująca sie pomiędzy łożem a nogami maszyny powinna zapobiec przedostawaniu się oleju i chłodziwa do elektryki,jest w niej otwór ok 8 cm z wspawanym wysokim kołnierzem i przez niego właśnie przechodzi kabel włącznika.Ale jeżeli jakiś wyciek znalazł droge po kablu to kołnież nie pomoże.no i są jeszcze otwory na śruby łączące łoże ze stopą ale myśle że jeżeli są dobrze dokręcone to powinno być szczelnie.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 30
Witam
Wydrukuję sobie Wasze posty i popatrzę zgodnie z tym co piszecie.
Mam jeszcze pytanie.
Pod wajchą (potrójną) do biegów mamw zagłębieniu korpusu długą przykrywkę z napisem OLIWA.
Pod tą przykrywką są podłużne otwory a w nich kawałki filcu.
Co to jest? Wlać tam oleju? Oliwy?
Pozdrawiam
Jacek
[ Dodano: 2011-03-10, 16:26 ]
Acha, gdzie kupić olej do wrzeciona? Jaki to ma być?
Chciałbym jednak specjalny do wrzeciona a nie jakiś zwykły mineralny czy przekładniowy.
Czy sprzęgło chodzi w oleju czy na sucho?
J
Wydrukuję sobie Wasze posty i popatrzę zgodnie z tym co piszecie.
Mam jeszcze pytanie.
Pod wajchą (potrójną) do biegów mamw zagłębieniu korpusu długą przykrywkę z napisem OLIWA.
Pod tą przykrywką są podłużne otwory a w nich kawałki filcu.
Co to jest? Wlać tam oleju? Oliwy?

Pozdrawiam
Jacek
[ Dodano: 2011-03-10, 16:26 ]
Acha, gdzie kupić olej do wrzeciona? Jaki to ma być?
Chciałbym jednak specjalny do wrzeciona a nie jakiś zwykły mineralny czy przekładniowy.
Czy sprzęgło chodzi w oleju czy na sucho?
J
-
-