Ostrzenie wierteł
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Dotarł do mnie przyrząd UDO. Nie UFO, ale UDO właśnie, czyli Urządzenie Do Ostrzenia wierteł. Wyprodukowała to spółdzielnia rzemieślnicza MOTGOS W 1989 i jest identyczne jak to co kupił kol. gelorad i opisuje kilka postów wcześniej. Ciekawe, że chińczycy to tak chętnie podrobili.
- Załączniki
-
- UDO_2.JPG (226.97 KiB) Przejrzano 2878 razy
-
- UDO_1.JPG (152.02 KiB) Przejrzano 2900 razy
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 7
Dawno nie zaglądałem na to forum. Załączona przez BYDGOSTa fotka przyrządu przywołała u mnie bardzo stare wspomnienia. Miałem wiele lat temu w rękach właśnie taki przyrząd do ostrzenia. Zrobiłem mu próby praktyczne, zadowolony z niego nie byłem. Przyrząd jako taki jednak posłużył jako inspiracja to stworzenia własnej konstrukcji na tej podstawie. Jak zapewne widać ustawianie kąta wierzchołkowego w nim jest co najmniej dyskusyjne. Jednak akurat to nie jest jego najsłabszą stroną. Z tego co pamiętam ten przyrząd nie przesuwa osi wahnięć wiertła żeby geometria wyszła prawidłowa. Większe wiertło po naostrzeniu w nim tarło tylnymi ściankami o materiał przy większym posuwie.
Ten przyrząd wymaga komplikacji w celu uzyskania poprawnej geometrii ostrzenia wiertła. I wiem co mówię bo przestudiowałem teoretyczne i praktyczne metody ostrzenia wierteł.
Ostrzenia wierteł z ręki nie polecam, przynajmniej do precyzyjniejszych prac. Wielokrotnie widziałem rozbite, nieokrągłe otwory na skutek nierównej długości krawędzi skrawających bądź też innych udziwnień. Ostrzenie z ręki spełnia swoją role gdy nie mamy dobrego przyrządu, jednak jeżeli taki posiadamy i jesteśmy pewni jego działania oszczędźmy sobie ręcznego ostrzenia.
Przepraszam jeżeli odgrzewam zbyt starego posta.
Ten przyrząd wymaga komplikacji w celu uzyskania poprawnej geometrii ostrzenia wiertła. I wiem co mówię bo przestudiowałem teoretyczne i praktyczne metody ostrzenia wierteł.
Ostrzenia wierteł z ręki nie polecam, przynajmniej do precyzyjniejszych prac. Wielokrotnie widziałem rozbite, nieokrągłe otwory na skutek nierównej długości krawędzi skrawających bądź też innych udziwnień. Ostrzenie z ręki spełnia swoją role gdy nie mamy dobrego przyrządu, jednak jeżeli taki posiadamy i jesteśmy pewni jego działania oszczędźmy sobie ręcznego ostrzenia.
Przepraszam jeżeli odgrzewam zbyt starego posta.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Temat zawsze na czasie więc warto go odgrzewać. Ten przyrząd mogłem wypłakać od znajomego, ale zdawałem sobie sprawę, że nie za bardzo się sprawdzi. Chętnie zapoznałbym się z przyrządem do ostrzenia wierteł do NUA 25 lub podobnej np. NUB 16 bo do takiej mam dostęp. Wiem, że są takie przyrządy, ale nie miałem okazji spotkać. A może ktoś ma do zbycia?
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.