Ja mam fabrycznie liniał zamontowany na stałe. Nic nie trzeba "grzebać" przy śrubie posuwu poprzecznego. Korbka jest połączona ze śrubą na wpust z możliwością przesuwania a śruba łożyskowana jest w przystawce liniału. Po ustawieniu liniału na dany kąt i zablokowaniu przystawka ciągnie lub pcha śrubę za pośrednictwem łożysk nie zależnie od tego można używać korbki do zagłębiania się w kolejnych przejściach.
Używam rzadko nie mniej jednak przydaje się, dużą zaletą takiego rozwiązania w porównaniu z skręcaniem sanek jest automatyczny posuw i łatwiejsze uzyskanie równej powierzchni.
acetylenek pisze:dużą zaletą takiego rozwiązania w porównaniu z skręcaniem sanek
w przypadku liniału przedstawionego przez kol. Roman34 trzeba rozłączyć śrubę z nakrętką i obrócić sanki narzędziowe o 90 stopni, wtedy sanki narzędziowe spełniają funkcję suportu poprzecznego
Ja jestem uczniem , miałem znalesc informację na temat toczenia stożków za pomocą liniału. Częsc znalazłem w przeróżnych książkach , lecz chciałbym się dowiedziec więcej.
Czy coś jeszcze jest niewiadome ?
Koledzy dali opis, rysunki, operacja jest w miarę prosta ( choć wymaga dokładności ), myślę że już wszystko jasne, jak nie, to napisz, czego jeszcze chcesz się dowiedzieć.