Czy to słyży do sprawdzania prostopadłości ?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: RomanJ4 » 20 lut 2011, 01:21

Tak całkiem bez przyrządów się nie da, choć myślę, że czujnik+ podstawka z wyjmowanym do zamocowania w tulejce wrzeciona wysięgnikiem może naprawdę dużo, jak się trochę pogłówkuje.
Obrazek

pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: Mariuszczs » 20 lut 2011, 08:53

ale ja napiszę nowu że na maszynie jest strasznie łatwo poustawiac - czujnik przykleic, przesunąc w tą czy tamtą i mamy odchyłkę, skorygowac, sprawdzic, skorygowac sprwdzic....

ale jak ustawic prostopadle na gołym blecie np na płycie traserskiej - są przyrządy za grubą kasę wymienione wcześniej, ale to nie dla amatora ( trudno mi coś wypatrzec jak niewiem jak się nazywa )

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: CFA » 20 lut 2011, 09:07

Mariuszczs pisze:ale ja napiszę nowu że na maszynie jest strasznie łatwo poustawiac - czujnik przykleic, przesunąc w tą czy tamtą i mamy odchyłkę, skorygowac, sprawdzic, skorygowac sprwdzic....

ale jak ustawic prostopadle na gołym blecie np na płycie traserskiej
A czym to się wg Ciebie będzie różniło? Na maszynie przesuwasz wg suportów, które zakładasz, że są z jakąś dokładnością proste/prostopadłe a na płycie poprzesuwasz sobie wg wzorca, kątownika, prowadnicy czy klocka, które zakładasz, że są z jakąś dokładnością proste/prostopadłe.
Metodologia sprawdzania ta sama.

Autor tematu
Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Mariuszczs » 20 lut 2011, 09:19

Zakładam że kątownik jest "prostopadły" - musze go pierw kupic OK. Teraz jak przystawię do kątownika to już wiem że mam ustawione prostopadle do płyty powiedzmy 0,01mm na wysokości 20 cm ? Przykręcam to na sztywno do płyty na odpowiednich klinach i nadal mam tą setkę na 20 cm długości ?

O jaką prowadnicę chodzi - mogę prosic fotkę ?

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 20 lut 2011, 09:27

Mariuszczs pisze:O jaką prowadnicę chodzi - mogę prosic fotkę ?
Żadną konkretną, chodziło mi o coś pełniącego funkcję suportu, żebyś mógł przesuwać i sprawdzać. Ale to też podobnie jak kątownik trzeba kupić albo zrobić :-(

Autor tematu
Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Mariuszczs » 20 lut 2011, 09:34

CFA pisze:
Mariuszczs pisze:O jaką prowadnicę chodzi - mogę prosic fotkę ?
Żadną konkretną, chodziło mi o coś pełniącego funkcję suportu, żebyś mógł przesuwać i sprawdzać. Ale to też podobnie jak kątownik trzeba kupić albo zrobić :-(
a ma to jakąs nazwę - sęk w tym że nie miałem styczności z gotowymi przyżądami i nie zawsze mam wyobrażenie że jakieś istnieją. Kiedyś pracowałem w zakładzie gdzie się sprawdzało prostopadłośc na monitorze - kładło się element na stole, wybierało odpowedni widok z kamer, zaznaczało się myszką na ekranie min 3 punkty i już było wiadomo że ąt ma 90,00023 stopnia :mrgreen: prostszych narzędzi nie było niestety ( no może projektor z odczytami dokłądnością w milionowych )

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 20 lut 2011, 09:44

Mariuszczs pisze:a ma to jakąs nazwę
Szukaj czegoś w rodzaju stolika czy statywu pomiarowego. Płytka dolna może być granitowa lub stalowa, słupek prowadzący im grubszy tym lepszy. Możesz trafić gdzieś z demobilu.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: clipper7 » 20 lut 2011, 10:17

Musisz mieć świadomość, że płyta traserska też jest wykonana z określoną dokładnością. Dobry kątownik i obserwowanie szczeliny pomiędzy przedmiotem i ramieniem kątownika powinno dać dobry wynik. Ja mam kątowniki wyłącznie polskie, kupione jako nowe i bardzo o nie dbam. Jeżeli masz poziomicę maszynową ramową, to trzeba dokładnie wypoziomować płytę i sprawdzić prostopadłość poziomicą (pamiętając o drugim pomiarze po odwróceniu poziomicy - niweluje to błąd własny poziomicy). Poziomica lepiej się sprawdza przy większych przedmiotach, bo kątownik im mniejszy tym dokładniejszy. Oczywiście, trzeba kontrolować prostopadłość w trakcie dociągania mocowań.
Większą dokładność zapewnią chyba tylko metody optyczne.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Autor tematu
Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Mariuszczs » 20 lut 2011, 12:32

Powoli kupuję jakieś pierdoły - nawet wspomniana płyta jest w planach.

Myślałem z kontownikiem żeby wciskac szczelinomierz po unieruchomieniu przedmiotu i tak zrobię tymczasem. Jednak przyrząd z czujnikiem muszę i tak kupic bo to uprzyjemia robotę ( robic się chce :mrgreen: ).
Wiem że dociąganie mocowan psuje zabawę bo przestawia przedmiot ciut.

Ta poziomica mnie też przekonuje.

statyw mam też taki:

http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... gory=16703

ale widywałem z grubym słupkim z gwintem na słupku - czy dobrze kojarzę że one mają podnoszenie na pokrętło ?

o widzę na alegro że istnieją kątowniki krawędziowe

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: RomanJ4 » 20 lut 2011, 13:06

Chodzi Ci o taki (w podanym linku otwiera się cała strona statywów)? Obrazek tu podnoszenie jest ręczne, pokrętło tylko do zaciskania,
czy taki
Obrazek tu rzeczywiście podnoszenie czujnika za pomocą korbki.

Tyle, że oba statywy służą do pomiarów na ich własnych stolikach (raczej niewielkich przedmiotw) i w maszynie za ich pomocą np bicia czy ustawienia zamocowanego przedmiotu nie zmierzysz. Do tego najwłaściwszy jest np statyw magnetyczny, który można przytwierdzić we właściwym dla pomiaru punkcie, najlepiej z możliwością wykęcenia ramienia z czujnikiem (do zamocowania np we wrzecionie frezarki). Mamy w ten sposób dwa w jednym.
Np taki Obrazek
wykręcasz ramię z podstawki, na gwint nakręcasz tulejkę (można dorobić samemu) o średnicy odpowiedniej do zamocowania w oprawce ER frezarki i masz taki przyrząd Obrazek
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”