Głowica grawerująca

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.
Awatar użytkownika

Kowal
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Kowal » 13 lut 2011, 11:36

mefiu pisze:
po skończeniu frezowania jednego trzeba frez unieść aby frezować drugi a przy swobodnej osi Z to niemożliwe
Celna uwaga.
To jeszcze precyzyjniej: oś Z, a raczej samo wrzeciono z omawianym mechanizmem regulacyjnym, będzie swobodne w zakresie, powiedzmy 15-20mm.
I teraz: opuszczając głowicę Z wystarczająco nisko, wejdziemy w zakres swobody wrzeciona.
Podnosząc głowicę wystarczająco wysoko, opuścimy zakres swobody wrzeciona.
No i takie rozwiazanie ma sens :wink:

Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych

Tagi:

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pltmaxnc » 13 lut 2011, 12:38

Do frezowania na stałą głębokość służy tzw "nosek" który jest obowiązkowym wyposażeniem maszyn grawerskich.
Jest to właśnie nakręcana na koniec wrzeciona nasadka z otworem na frez.
Przez pokręcanie ustawia się głębokość frezowania.
Frezowanie np na lustrzanych płytkach mosiężnych odbywa się przez folię aby nie podrapać powierzchni.
Ograniczeniami są duże różnice w wys. frezowanej powierzchni oraz wielkości frezowanych znaków ponieważ nosek zawsze musi opierać się na powierzchni materiału.
Załączniki
nosek1.JPG
nosek1.JPG (22.14 KiB) Przejrzano 828 razy
nosek.JPG
nosek.JPG (20.03 KiB) Przejrzano 831 razy

Autor tematu
mefiu
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7

Post napisał: mefiu » 13 lut 2011, 14:46

frezowania na stałą głębokość służy tzw "nosek"
Super :)
A czy taki nosek jest uniwersalny?
Do czego to sie da zamontować?
Ja bym potrzebował do Kressa 1050...

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pltmaxnc » 13 lut 2011, 16:26

mefiu napisał
A czy taki nosek jest uniwersalny?
Jeżeli wrzeciona są zakończone szyjką z gwintem drobnozwojowym 28 mm to mozna powiedzieć że nosek jest uniwersalny. W moich urządzeniach nie ma zamienności mimo że są bardzo do siebie podobne. Producenci nie lubią standaryzacji czym zmuszają klientów do zakupów we własnych firmach.
mefiu napisał
Do czego to sie da zamontować?
Nakręca się na nagwintowaną szyjkę , w Kressie niestety trzeba "coś" dorobić aby zastosować nosek.[/quote]
Załączniki
nosek_a.JPG
nosek_a.JPG (19.32 KiB) Przejrzano 1734 razy
nosek_b.JPG
nosek_b.JPG (16.96 KiB) Przejrzano 1734 razy
nosek_c.JPG
nosek_c.JPG (20.33 KiB) Przejrzano 1734 razy

Autor tematu
mefiu
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: mefiu » 13 lut 2011, 21:31

Głowice na zdjęciach w Twoim pierwszym poście wyglądają jak coś co umożliwia wyregulowanie głębokości frezowania i jednocześnie zamocowanie frezu.
Nasadki z Twojego drugiego posta wyglądają jak element tylko do regulacji głebokości, natomiast frez jest zamocowany bezpośrednio we wrzecionie.
Dobrze to odczytuje?
Jeżeli tak, to te nakręcane nasadki nie są rozwiązaniem problemu, bo one faktycznie regulują głębokość, ale nie dają efektu 'swobodnej głowicy'.
Chyba że założenie tych nakrętek jest takie, że swobodę ruchu głowicy mam sobie zrobić we własnym zakresie... :)

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pltmaxnc » 13 lut 2011, 22:53

mefiu napisał
Głowice na zdjęciach w Twoim pierwszym poście wyglądają jak coś co umożliwia wyregulowanie głębokości frezowania i jednocześnie zamocowanie frezu.
Na wszystkich zdjęciach jest nosek bardzo podobny i służy wyłącznie ustawieniu głębokości frezowania - wkręcając go wysuwamy koniec frezu na potrzebną głębokość.
Mocowanie frezu jest we wrzecionie. Na zdjęciach są wrzeciona grawerskie w których frez ma 115 mm długości i mocowany jest robaczkiem w górnej części.
Na wrzecionie jest przesuwna tuleja która zapewnia "swobodną głowicę".
Widoczna na drugim zdjęciu sprężyna powoduje docisk narzędzia do materiału. Siłę docisku reguluje się pierścieniem ponad sprężyną.
Chyba że założenie tych nakrętek jest takie, że swobodę ruchu głowicy mam sobie zrobić we własnym zakresie...
Niestety stosując wrzeciono o innej konstrukcji trzeba przenieść elemenet "swobodnej głowicy" na konstrukcję maszyny a konkretnie trzeba zrobić teleskopowe mocowanie silnika wrzeciona.
Oczywiście wiele zależy od wymaganej głębokości frezowania i sztywności konstrukcji maszyny.
Można sobie darować jakiekolwiek przeróbki jeżeli maszyna jest niezbyt sztywna i frezujemy na głębokość kilkudziesięciu setek.
Jest jeszcze inny sposób stosowany w grawerkach CAMM2 firmy ROLAND.
Grawerowana blacha leżała na elastycznym podkładzie który uginał się pod naciskiem noska. Przy frezowaniu na głębokość kilkunastu setek efekt był taki sam jak przy "swobodnej głowicy"

sasii
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: sasii » 17 lut 2011, 01:30

Możesz to zrobić w następujący sposób :
Obrazek Obrazek

Nakrętka ma luz (luz między oprawą nakrętki) góra dół, ale blokuje się w osi obrotu. Sam "wózek" opada pod swoim ciężarem i ciężarem wrzeciona.
Tak na szybko naszkicowane, nie wiem czy zrozumiesz o co mi chodziło.

Autor tematu
mefiu
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: mefiu » 17 lut 2011, 09:41

Nakrętka ma luz (luz między oprawą nakrętki) góra dół, ale blokuje się w osi obrotu. Sam "wózek" opada pod swoim ciężarem i ciężarem wrzeciona.
Bardzo ciekawy, fajny i prosty pomysł. Co prawda jest małe niedopowiedzenie, jak nakrętka miała by się blokować wzdłużnie na śrubie... można by ją ściąć na boku i mogłaby się blokować o powierzchnię głowicy równoległą do wrzeciona.
Pomysł sprawdziłby się, gdyby maszynka przeznaczona była tylko do grawerowania.
Ja chciałbym frezować i grawerować, raczej z przewagą frezowania, więc rozwiązanie, które byłoby dla mnie idealne to albo dedykowany 'nosek' do Kressa, albo coś mocowane w uchwycie Eurohals 43mm.

sasii
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: sasii » 17 lut 2011, 12:09

mefiu pisze:można by ją ściąć na boku
Tak może za bardzo nie widać ale tak jest na rysunku.
Nie wiem ja wygląda Twoja Z bo można zrobić dodatkowy wózek z luzem góra dól.

Coś takiego jak na rysunku.
Obrazek
Tak na szybko robiony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”