-=Kolumnowa/sklejka/epoxy/aluminium/prow. liniowe/śr.kulowe/
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 22
Gdyby Kol. smouki mieszkał nad Wisłą - pewnikiem nie rozważali byśmy tej kwestii.dudis69 pisze:Po co kombinować, nawet przy zwykłym wierceniu otworów w Alu od zawsze stosowało się dyktęz dobrym skutkiem
Zachodzi jednak obawa, że "jagodzianki na kościach" w Jego okolicy nie sprzedają.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 38
Dla smouki zawsze, zara lecę do sklepu po kratkę dykty i wysyłam ileż to roboty 
Panowie, ...od, jak kak ponad 100 lat temu stał nad tokarką po dziś dzień jako chłodziwa do obróbki w metalu używa się emulsji.
A to nic innego jak zwykły olej wymieszany z wodą.
Wielka nazwa, a taka prosta receptura

Panowie, ...od, jak kak ponad 100 lat temu stał nad tokarką po dziś dzień jako chłodziwa do obróbki w metalu używa się emulsji.
A to nic innego jak zwykły olej wymieszany z wodą.
Wielka nazwa, a taka prosta receptura

Pozdrawiam Sławek
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 336
- Kontakt:
dudis69, dzięki, faktycznie to nie dużo roboty, ale jak pisze Bbuli, obrączki murowane, ale jest tu takie coś jak "hvit spiryt" służy to do mysia pędzli jako rozpuszczalnik, może to by było to? co do oleju z wodą, zawsze uczyłem się że te dwie substancje nie mieszają się, więc jak je pomieszać. Żeby stosować jakieś chłodzenie to musiałbym jakąś wanienkę zrobić chyba, szkoda by było drewnianej konstrukcji zamoczyć, ale muszę to jakoś rozwiązać bo już posypały się zamówienia, rynek Norweski jest pusty jeśłi chodzi o takie rzeczy z grawerowaniem czy frezowaniem czegoś z własnym imieniem, breloczki, szyldy na drzwi ( na tym punkcie to oni są chorzy i zakładają jakieś ręcznie malowane, więc jak widzicie rynek trzeba zapełnić, a co za tym idzie przystosować moją maszynkę do cięzkiej i żmudnej pracy, ale przede wszystkim muszę zmienić wrzeciono na cichsze, bo tego wyjca nie zniosę. Plan jest na silnik BLDC i fortunka ER11, już zakupy upatrzone: ebay i dealextreme.com
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 32
Jeśli masz zamiar tym grawerować zarobkowo, to bezwzględnie musisz zrobić obieg chłodziwa. Chodzi po prostu o opłacalność, żywotność frezu znacznie się polepszy jeśli bedzie chłodzony. W przypadku małych frezów bardzo często łamią się one bo robią się tępe i ciężko to odróżnić od błędnego programu. Przez to niektórzy olewają tą kwestię.
Bartuss wspominał mi jeszcze że olej silnikowy nadaje się dobrze do chłodzenia i smarowania wierteł przy wierceniu wałków prowadnicowych, więc to też możesz przetestować jako chłodziwo. Pewnie będzie brudził, ale pozostałe parametry jak sądzę pierwsza klasa, nawet te co nowocześniejsze z założenia wyciągają opiłki z silnika... więc urobek powinny bardzo dobrze wiązać.
Najprościej będzie faktycznie dorobić sobie wanienkę i jakieś osłony z Plexy na wypadek gdyby chlapało.
Bartuss wspominał mi jeszcze że olej silnikowy nadaje się dobrze do chłodzenia i smarowania wierteł przy wierceniu wałków prowadnicowych, więc to też możesz przetestować jako chłodziwo. Pewnie będzie brudził, ale pozostałe parametry jak sądzę pierwsza klasa, nawet te co nowocześniejsze z założenia wyciągają opiłki z silnika... więc urobek powinny bardzo dobrze wiązać.
Najprościej będzie faktycznie dorobić sobie wanienkę i jakieś osłony z Plexy na wypadek gdyby chlapało.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 48
- Kontakt: