Podnośnik jednokolumnowy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Podnośnik jednokolumnowy
Witam!
Przymierzam się do zaprojektowania i wykonania przenośnika jednokolumnowego, czy ktoś z Was robił coś podobnego, jakieś wskazówki?
Narazie założenia, udzwig 2,5T, ruchoma śruba i być może jakiś motoreduktor na gorze, reszty jeszcze nie przemyślałem, dopiero zaczynam temat.
Będę wdzięczy za każde wskazówki.
Pozdrawiam!
Przymierzam się do zaprojektowania i wykonania przenośnika jednokolumnowego, czy ktoś z Was robił coś podobnego, jakieś wskazówki?
Narazie założenia, udzwig 2,5T, ruchoma śruba i być może jakiś motoreduktor na gorze, reszty jeszcze nie przemyślałem, dopiero zaczynam temat.
Będę wdzięczy za każde wskazówki.
Pozdrawiam!
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
witam
2.5T na jednej srubie to na moj gust dosc ambitnie
jednokolumnowe sprawdzaja sie lepiej w kombinacji przeciwwaga i silnik z hamulcem
calosc podnoszona na lancuchu dwurzedowym i na prowadnicach np.INA,HIVIN.
jezeli to podnosnik samochodowy to jeszcze zabezpieczenie zapadkowe tez by sie przydalo
pozdro
jednokolumnowe sprawdzaja sie lepiej w kombinacji przeciwwaga i silnik z hamulcem
jezeli to podnosnik samochodowy to jeszcze zabezpieczenie zapadkowe tez by sie przydalo
pozdro
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Nie nie mam, anie nie bede tego niekomu sprzedawałBYDGOST pisze:A uprawnienia dozorowe do projektowania masz?

podnośnik podnośnikIMPULS3 pisze: Przenośnik czy podnośnik?

Właśnie coś szukałem w necie i raczej na śrubie nie widziałem, tylko takie jak mówisz, łańcuch, albo hydraulika. Zabezpieczenie oczywiście będzie. Narazie zbieram informacje, jak będzie już jakiś plan to dam znać.marcin francus pisze:witam
pozdro
Pzdr!
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Kontakt:
W dużym warsztacie samochodowym, do którego czasami zajeżdżam, był zamontowany podnośnik jedno-kolumnowy. Samochód spadł! (w jaki sposób nie pytałem). Zaraz po tym zdarzeniu, wymieniono go na dwu-kolumnowy.
Kiedyś na złomowisku spotkałem faceta, który wmontowywał śrubę kulową od łóżka szpitalnego. Chciał właśnie na niej zrobić podnośnik jedno-kolumnowy. Pewnie nie skończył konstrukcji bo w Teleekspresie nie słyszałem o wypadku.
Kiedyś na złomowisku spotkałem faceta, który wmontowywał śrubę kulową od łóżka szpitalnego. Chciał właśnie na niej zrobić podnośnik jedno-kolumnowy. Pewnie nie skończył konstrukcji bo w Teleekspresie nie słyszałem o wypadku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
To raczej byl bląd mocowania niż wada podnośnika.buszowanie pisze: W dużym warsztacie samochodowym, do którego czasami zajeżdżam, był zamontowany podnośnik jedno-kolumnowy. Samochód spadł! (w jaki sposób nie pytałem).
Chociaż ja jestem zwolennikiem podnośników dwukolumnowych, dlatego że ciężar samochodu przejmują dwie kolumny, a i sam dostęp choćby do tlumika i waly napędowego nie jest zaslonięty przez ramię.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... art=0&sid=
Tutaj koleś zrobił taki podnośnik może Ci pomoże.
PS. Sam noszę się z zamiarem zrobienia takiego podnośnika i zbieram informacje
Tutaj koleś zrobił taki podnośnik może Ci pomoże.
PS. Sam noszę się z zamiarem zrobienia takiego podnośnika i zbieram informacje
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)