Modernizacja frezarki 4FYA
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Witam serdecznie.
Panowie - pytając o silniki krokowe oraz wspominając o moim stosunku do serwomotorów nie miałem zamiaru rozpoczynać kolejnej świętej wojny. Są sytuacje kiedy warto zastosować silniki krokowe, jak również są takie, kiedy warto dać servomotory. Jak ktoś chce dawać tylko krokowce, to śmiało, montować ile wlezie... Czasem jednak może się okazać że pieniążki zaoszczędzone na krokowcach stracimy poprzez dłuższy czas obróbki. A jak to mawiają - czas to pieniądz
. Żeby nie było że krzywię się na krokówki w większych maszynach to sam mam zamiar wsadzić je do jednej z maszyn. Trzeba sobie uświadomić jakie będą tego konsekwencje i się na nie godzić lub nie. Kolega Kamar uznał że w jego konstrukcji silniki krokowe będą odpowiednie (wystarczające) i jak widać założenie się sprawdziło - jest zadowolony i osiągnął to co chciał.
Aaaaa - nie zgadzam się z twierdzeniem że za pomocą silników krokowych osiągniemy większą dokładność pozycji. To nie kwestia tego czy napęd jest krokowcem czy servomotorem.
Pozdrawiam, skoczek.
Panowie - pytając o silniki krokowe oraz wspominając o moim stosunku do serwomotorów nie miałem zamiaru rozpoczynać kolejnej świętej wojny. Są sytuacje kiedy warto zastosować silniki krokowe, jak również są takie, kiedy warto dać servomotory. Jak ktoś chce dawać tylko krokowce, to śmiało, montować ile wlezie... Czasem jednak może się okazać że pieniążki zaoszczędzone na krokowcach stracimy poprzez dłuższy czas obróbki. A jak to mawiają - czas to pieniądz

Aaaaa - nie zgadzam się z twierdzeniem że za pomocą silników krokowych osiągniemy większą dokładność pozycji. To nie kwestia tego czy napęd jest krokowcem czy servomotorem.
Pozdrawiam, skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
- Posty w temacie: 3
kamar pisze:Co do magazynku to opcja była rozważana ale w naszym przypadku ni cholery nie daje się umotywowaćZbych07 pisze:Jakby tak jeszcze z czasem zrobił automatyczną zmianę narzędzia.
U nas 10 szt, jednakowego wyrobu to już produkcja wielkoseryjna.
Filmik jakiś nakręcimy jak się trafi coś ciekawszego do roboty. Normalnej skurówy nie będę kręcił.

I tu jest sedno sprawy .... różnica w myśleniu majsterkowicza amatora (JA) i Człowieka, któremu maszynka służy do zarabiania na chleb.
Amator wyda ostatnią kasę na zrobienia zmiany narzędzia które jest mu potrzebne do ... niczego.

Przy zarabianiu na chleb może to być strata czasu i pieniędzy.
Hmm ... to może ... oś obrotową , albo ..... przystawkę do toczenia CNC ( dzięki Kol. syntetyczny było w innym wątku ..

Co mnie wtedy tak zachwyciło ? - zrozumiałem, że mając frezarkę kolumnową CNC jest się zarazem posiadaczem tokarki CNC ze "zmianą" narzędzia.
Oczywiście prawie tokarki , ale do wielu zastosowań taka wystarczy.
Ciekawe czy emc2 coś takiego by obsłużył ?, a jeśli tak to na ile upierdliwe byłoby zaprogramowanie takiego procesu ?

-
- Kontakt:
Polecam ten wątek, który pokazuje prawdziwe możliwości EMC2. Myślę, że w przypadku mill2lathe ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia.
-
- Posty w temacie: 3
syntetyczny pisze:Polecam ten wątek, który pokazuje prawdziwe możliwości EMC2. Myślę, że w przypadku mill2lathe ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia.

Linux jest średnio ... user friendly

Mogłaby jakaś Dobra Dusza skrobnąć książkę o EMC2. .... w języku ludu znad Wisły

Link do wątku jak najbardziej na miejscu.
-
- Kontakt:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 84
- Kontakt:
Zbych07 pisze: Hmm ... to może ... oś obrotową , albo ..... przystawkę do toczenia CNC ( dzięki Kol. syntetyczny [/ quote]
Oś obrotową mam,jak widać na pierwszym filmiku, betoniarka w planach a tokarki mam dwie przerobione ( W tym jedna 2.5m w klach i 700 na suportem )
[ Dodano: 2011-01-27, 15:45 ]Zbych07 pisze:Ciekawe czy emc2 coś takiego by obsłużył ?, a jeśli tak to na ile upierdliwe byłoby zaprogramowanie takiego procesu ?
Przy odrobinie wprawy takie coś pod emcem obsłużysz z palca. Różne rzeczy sie toczy a jeszcze na tokarkę kodu nie generowałem
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Co oznacza sterowanie 4-osiowe??:)kamar pisze:Dzieki za słowa otuchy
Filmik pewnie jakiś nakręcimy, ale dynamiczna akcja to na nim nie będzie.
Silniki wszystkie 11 Nm, sterowanie 4-osiowe od kol. Marcomp, śruby x;y -32x5, z-20x5.
Przelożenie na y- 1:2 tylko ze względów konstrukcyjnych, pozostałe 1:1
-
- Kontakt: