Witam mój problem polega na gubieniu kroków silnika osi z a tak przynajmniej mi się wydaje
jak dojadę narzędziem do materiału i ustawie zero to po kilkukrotnym przejechaniu osią z do góry i na dół maszyna gubi wysokość.
sterowniki mam ustawione na 1\4 krok skok śruby 5mm silniki 200 kroków na obrót
czyli w okienku gdzie się wpisuje ilokś kroków na 1mm mam wpisane 160 kroków
chyba dobrze policzyłem? przyspieszenia na wszystkich osiach mam takie samo
a problem dotyka tylko osi z i nie mam pojęcia co jest tego przyczyną.
mach 3 problem z osią "z"
-
creative1agh
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 1
-
krzysiekgrab
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

Re: mach 3 problem z osią "z"
kamil1986 pisze: przyspieszenia na wszystkich osiach mam takie samo
a problem dotyka tylko osi z i nie mam pojęcia co jest tego przyczyną.
Oś osi nie równa. sugeruję jednak przeprowadzić strojenie dla każdej osi z osobna. Dla zetki na początek zmniejszyć prędkość i przyśpieszenie i zobaczyć jak się będzie zachowywać. Czy takie objawy występują od początku?, czy może od jakiegoś czasu?
Programowanie sterowników PLC Fatek, Samkoon, Leadshine, HMI Weintek,Samkoon; budowa sterowników maszyn CNC, Mach3/Mach4; Automatyzacja;
www.steromat.pl
www.steromat.pl
-
pabloz90
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Kontakt:
Oś Z pracuje w pionie - to stanowi problem. Miałem ten sam problem. Zmień ustawienia przyśpieszenia i prędkości. Oś X oraz Y mogą mieć takie same parametry, ale oś Z lepiej ustawić osobno.kamil1986 pisze:oś y jest dużo cięższa niż z i taki problem nie występuje na x też jest git tylko ten z szwankuje
Spróbuj od minimalnych ustawień a potem zwiększaj je i sprawdzaj czy się to samo się dzieje.
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl