Modernizacja frezarki 4FYA
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Witam serdecznie.
To że nie będzie dynamicznej akcji a maszyna nie będzie demonem szybkości to jasne - jest ciężka. Ważne jednak że działa i sama będzie potrafiła obrobić materiał bez konieczności kręcenia korbami. Dla mnie ciekawe jest jak sobie radzą takie silniki krokowe przy tak masywnym stole opartym na jaskółczych ogonach. Bardziej spodziewałem się silnika 12,5 Nm albo 25 Nm więc skoro są założone mniejsze silniki to tym chętniej zobaczę film. Taka wiedza przyda mi się bo też do jednej z maszyn mam w planach założyć "krokowce" zamiast serwomotorów.
Pozdrawiam serdecznie, skoczek.
To że nie będzie dynamicznej akcji a maszyna nie będzie demonem szybkości to jasne - jest ciężka. Ważne jednak że działa i sama będzie potrafiła obrobić materiał bez konieczności kręcenia korbami. Dla mnie ciekawe jest jak sobie radzą takie silniki krokowe przy tak masywnym stole opartym na jaskółczych ogonach. Bardziej spodziewałem się silnika 12,5 Nm albo 25 Nm więc skoro są założone mniejsze silniki to tym chętniej zobaczę film. Taka wiedza przyda mi się bo też do jednej z maszyn mam w planach założyć "krokowce" zamiast serwomotorów.
Pozdrawiam serdecznie, skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 84
- Kontakt:
Witam.
z posuwami roboczymi przy tych silnikach nie ma żadnych ograniczeń - wyrywają materiał z imadła
G0 na 1200mm jeszcze chodzi, więcej się nie da.
Geometrii jeszcze nie sprawdzaliśmy, ale suport i stół był szlifowany w fabryce która ją zrobiła więc nie powinno być gorzej.
[ Dodano: 2010-12-29, 11:27 ]
z posuwami roboczymi przy tych silnikach nie ma żadnych ograniczeń - wyrywają materiał z imadła

G0 na 1200mm jeszcze chodzi, więcej się nie da.
Geometrii jeszcze nie sprawdzaliśmy, ale suport i stół był szlifowany w fabryce która ją zrobiła więc nie powinno być gorzej.
[ Dodano: 2010-12-29, 11:27 ]
No to się zacznieskoczek pisze:mam w planach założyć "krokowce" zamiast serwomotorów.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Witam serdecznie w Nowym Roku
.
Jeżeli chodzi o film - to co mnie interesowało zaczęło się w minucie 2:42 - dla mnie jest to esencja filmu. Gratuluję dobrej roboty, fajnie to wygląda.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego w Nowym 2011 Roku. skoczek.

Ja generalnie jestem zwolennikiem zakładania serwomotorów do maszyn, jednak w ramach "eksperymentu" od dłuższego czasu chodzi mi po głowie założenie do dość ciężkiej frezarki właśnie serwomotorów. Jakie sterowniki silników krokowych Koledzy zastosowali? MDC879, M880, czy jeszcze jakiś inny?kamar pisze: [ Dodano: 2010-12-29, 11:27 ]No to się zacznieskoczek pisze:mam w planach założyć "krokowce" zamiast serwomotorów.
Jeżeli chodzi o film - to co mnie interesowało zaczęło się w minucie 2:42 - dla mnie jest to esencja filmu. Gratuluję dobrej roboty, fajnie to wygląda.
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego w Nowym 2011 Roku. skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski