PLOTER 500x400
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 18
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
-
Na mojej maszynie nie tylko będę grawerował, będę również próbował frezować, i nie chciał bym żeby się okazało podczas pracy ze śruba będzie za mała.
Mam jeszcze jedno ważne pytanie...
-Jakie koła zębate zastosować do śrub pociągowych i jaki gruby pasek ???
oś Z będzie bezpośrednio połączona ze śrubą za pomocą sprzęgła rotex , na ośi X na pewno zrobie przełożeniem jeszcze nie wiem jakie... i oś Y będzie również z przełożeniem z opcją 1:1 do przemyślenia
Mam jeszcze jedno ważne pytanie...
-Jakie koła zębate zastosować do śrub pociągowych i jaki gruby pasek ???
oś Z będzie bezpośrednio połączona ze śrubą za pomocą sprzęgła rotex , na ośi X na pewno zrobie przełożeniem jeszcze nie wiem jakie... i oś Y będzie również z przełożeniem z opcją 1:1 do przemyślenia
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Właściwie przy tych rozmiarach maszyny do wyboru są przełożenia 1:1 i 2:1. Niepełne stosunki zębatek będą powodowały problem przy kalibracji maszyny, wyjdzie nierówna ilość kroków na centymetr. Można trochę podbić moment obrotowy przez redukcję 2:1 ale warto policzyć czy na koniec prędkości wyjdą zadowalające. Wybrane silniki są relatywnie mocne i powinny sobie poradzić bez redukcji, nawet przy mocniejszym frezowaniu metali kolorowych.
Z drugiej strony wykazując się odrobiną sprytu można sobie zostawić możliwość zmiany tej przekładni. Wystarczy napinacz o dużym zakresie regulacji. Koszt rośnie właściwie tylko o jedną dodatkową zębatkę. Dałoby się uzyskać 1:2 1:1 2:1 i sprawdzić kiedy maszyna pracuje najlepiej. Duży zakres regulacji jak na dodatkowe 60-80 zł.
Z drugiej strony wykazując się odrobiną sprytu można sobie zostawić możliwość zmiany tej przekładni. Wystarczy napinacz o dużym zakresie regulacji. Koszt rośnie właściwie tylko o jedną dodatkową zębatkę. Dałoby się uzyskać 1:2 1:1 2:1 i sprawdzić kiedy maszyna pracuje najlepiej. Duży zakres regulacji jak na dodatkowe 60-80 zł.
-
-
o to właśnie mi chodziło
dzięki
[ Dodano: 2011-01-02, 12:05 ]
Witam.
Mam problem a pomysłów na jego rozwiązanie już brak :/
Przy połączeniu płyty głównej z sterownikiem miałem podłączoną 'ENA' do 'ENA-' na sterowniku i 'Vcc' do 'ENA+' oraz 'ENA+' spięta byla z 'DIR+' i 'PUL+'
po ustawieniu MACH3 była komunikacja z płytą gł. mogłem załączać z komputera PK1 i PK2, natomiast silnik po załączeniu syczał tylko.
Zmieniłem ustawienie odpiąłem 'ENA' oraz 'ENA+' i 'ENA-' na sterowniku i teraz silnik syczy cały czas i wciśnięciu RESET w MACHu silnik tak jak by drgnął i dalej syczy...
Od dwóch dni siedzę nad tym zmieniam ptaszki w ustawieniach i nic :/
Ma ktoś pomysł co może być przyczyną ???????
[ Dodano: 2011-01-07, 19:08 ]
Problem rozwiązany 2dni temu...
Instrukcja połączenia sterowników z płytą gł. którą dostarczał pewien pośrednik z całym zestawem, była błędna.
Prawidłowe podłączenie:
'ENA-','DIR-', 'PUL-' do masy na płycie gł. (GND)
'ENA+'do 'ENA' na płycie gł.
'DIR+'do 'DIR' na płycie gł.
'PUL+'do 'CLK' na płycie gł.
Jest to gdzieś na forum ale zakopane głęboko, to tak dla przypomnienia jeśli by ktoś potrzebował połączyć płytę SSK-MB1 ze sterownikami M542.
[ Dodano: 2011-05-14, 19:40 ]
https://www.cnc.info.pl/topics63/zakup- ... htm#202958
[ Dodano: 2011-05-14, 19:41 ]
powyżej link... ktokolwiek widział... , ktokolwiek wie... niech napisze...

[ Dodano: 2011-01-02, 12:05 ]
Witam.
Mam problem a pomysłów na jego rozwiązanie już brak :/
Przy połączeniu płyty głównej z sterownikiem miałem podłączoną 'ENA' do 'ENA-' na sterowniku i 'Vcc' do 'ENA+' oraz 'ENA+' spięta byla z 'DIR+' i 'PUL+'
po ustawieniu MACH3 była komunikacja z płytą gł. mogłem załączać z komputera PK1 i PK2, natomiast silnik po załączeniu syczał tylko.
Zmieniłem ustawienie odpiąłem 'ENA' oraz 'ENA+' i 'ENA-' na sterowniku i teraz silnik syczy cały czas i wciśnięciu RESET w MACHu silnik tak jak by drgnął i dalej syczy...
Od dwóch dni siedzę nad tym zmieniam ptaszki w ustawieniach i nic :/
Ma ktoś pomysł co może być przyczyną ???????
[ Dodano: 2011-01-07, 19:08 ]
Problem rozwiązany 2dni temu...
Instrukcja połączenia sterowników z płytą gł. którą dostarczał pewien pośrednik z całym zestawem, była błędna.
Prawidłowe podłączenie:
'ENA-','DIR-', 'PUL-' do masy na płycie gł. (GND)
'ENA+'do 'ENA' na płycie gł.
'DIR+'do 'DIR' na płycie gł.
'PUL+'do 'CLK' na płycie gł.
Jest to gdzieś na forum ale zakopane głęboko, to tak dla przypomnienia jeśli by ktoś potrzebował połączyć płytę SSK-MB1 ze sterownikami M542.
[ Dodano: 2011-05-14, 19:40 ]
https://www.cnc.info.pl/topics63/zakup- ... htm#202958
[ Dodano: 2011-05-14, 19:41 ]
powyżej link... ktokolwiek widział... , ktokolwiek wie... niech napisze...
Nie liczy się jak daleko i ile już przeszedłeś, liczy się tylko to czy idziesz tam gdzie tego chcesz