chętnie zobaczymyPiotrjub pisze:Jutro spróbuje nagrać filmik dużo lepszego rozwiązania jakie kiedyś robiliśmy.
sruba z prawo-lewym gwintem
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
wkoncu to o czym pisalem predzej.
Nagrałem film jak dziala to urzadzenie i wyjasnieniem zasady dzialania.
Nagrałem film jak dziala to urzadzenie i wyjasnieniem zasady dzialania.
- Załączniki
-
- DSC04221.JPG (76.29 KiB) Przejrzano 1910 razy
-
- DSC04223.JPG (93.17 KiB) Przejrzano 1918 razy
-
- DSC04222.JPG (79.64 KiB) Przejrzano 1914 razy
-
- DSC04220.JPG (96.94 KiB) Przejrzano 1919 razy
-
- 4219a.part1.rar
- (3.19 MiB) Pobrany 530 razy
-
- 4219a.part2.rar
- (3.19 MiB) Pobrany 484 razy
-
- 4219a.part3.rar
- (3.15 MiB) Pobrany 417 razy
-
dziekuje za filmik, widze ze mamy do czynienia z przekladnia cierna. rolka ustawiana pod dowolnym katem, a jak kat sie zmieni na przeciwny to zapiernicza w druga strone. rozwiazanie walka i rolki powszechnie stosowane w optycznych porownywatorach (nie wiem czy uzylem dobej nazwy ale mam nadzieje ze czytelnicy zrozumieja) tyle ze tam rolka jest pod stalym katem.
myslalem o czyms podobnym do napedu bardzo lekkiego plotera gdzie krecacy sie walek spelnialby funkcje zarowno napedu jak i prowadnicy. jednak nie zrobilem zadnych krokow nawet eksperymentalnych w tym kierunku.
podobne przekladnie cierne tyle ze zamiast walka jest tarcza i przesuwna rolka, sa powszechnie stosowane w tanszych odsiezarkach (maszynach do usuwania sniegu) gdzie poszczegowle przelozenia uzyskuje sie poprzez przesuniecie rolki na srednicy tarczy a przesuniecie rolki na druga strone tarczy (druga strone wzgledem osi tarczy) powodu rowniez zmiane kierunku obrotow.
milo bylo zobaczyc owy filmik jeszcze raz dzieki.
myslalem o czyms podobnym do napedu bardzo lekkiego plotera gdzie krecacy sie walek spelnialby funkcje zarowno napedu jak i prowadnicy. jednak nie zrobilem zadnych krokow nawet eksperymentalnych w tym kierunku.
podobne przekladnie cierne tyle ze zamiast walka jest tarcza i przesuwna rolka, sa powszechnie stosowane w tanszych odsiezarkach (maszynach do usuwania sniegu) gdzie poszczegowle przelozenia uzyskuje sie poprzez przesuniecie rolki na srednicy tarczy a przesuniecie rolki na druga strone tarczy (druga strone wzgledem osi tarczy) powodu rowniez zmiane kierunku obrotow.
milo bylo zobaczyc owy filmik jeszcze raz dzieki.
POZDRAWIAM
-
wiec jak nazwac taki walek co ma rowek o ksztalcie srubowym? co prawda mozna nazwac to poprostu krzywka i w zasadzie tak tez to pracuje, ale powiem szczerze ze nie spotkalem sie z fachowa nazwa tego rozwiazania po polsku tak wiec napisalem poprostu sruba.
[ Dodano: 2006-07-05, 03:59 ]
udalo mi sie odnalezc producenta owych srob, dolaczan zdjecia ze strony producenta.
[ Dodano: 2006-07-05, 03:59 ]
udalo mi sie odnalezc producenta owych srob, dolaczan zdjecia ze strony producenta.
- Załączniki
-
- self-reversing-screw.jpg (90.44 KiB) Przejrzano 1361 razy
POZDRAWIAM