Witam, tak mnie zastanawia dlaczego siemens prowadzi dwa projekty na raz tj st3 i nx.
Dzisiaj widziałem film:
I uważam że jest to jedno z lepszych narzędzi edycyjnych jakie można było wprowadzic do programów inżynierskich. Tego typu sposób modelowania znany mi jest z 3ds maxa i zawsze dziwiłem się dlaczego nie ma go w Solid edge.
I tu pojawia się pytanie:
Dlaczego wprowadzają coś do NX a nie wprowadzają tego do st3?
Czy są jakieś szanse na to, żeby freeform modeling pojawił się w solid edge?
Solid edge i NX - polityka firmy
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
to co widzisz na filmach:
1)
2)
3) polska: wersja filmu
to powierzchnie typu X-form (praca na izoparametrycznych liniach itp)
- jest to połączenie dynamicznego modelowania powierzchniowego z synchronous technology - operacje są zapisywane w drzewku historii i są edytowalne
- powierzchnie X-form wchodzą w skład większego pakietu Shape Studio służącego do stylizacji przeznaczonego bardziej dla "dizjanerów"niż "inżynierów". Oprócz tego Shape Studtio ma polecenia do edycji i pracy na STL (praca na chmurach punktów itp)
Czy to będzie w Solid Edge? Modelowanie powierzchniowe w systemach typu Solid Edge, SolidWorks, Inventor spełnia raczej funkcje pomocnicze niż głowną oś modelowania.
W praktyce dopóki nie będzie w nich kontroli modelowania powierzchniowego na wyższym poziomie trudno tu raczej o tego typu rozwiązania.
Politycznie CATIA czy NX nie będą robić sobie mocnej własnej konkurencji w postaci Solidów
co nie znaczy że podstawowe tego typu narzędzie się tam nie pojawią...
1)
2)
3) polska: wersja filmu
to powierzchnie typu X-form (praca na izoparametrycznych liniach itp)
- jest to połączenie dynamicznego modelowania powierzchniowego z synchronous technology - operacje są zapisywane w drzewku historii i są edytowalne
- powierzchnie X-form wchodzą w skład większego pakietu Shape Studio służącego do stylizacji przeznaczonego bardziej dla "dizjanerów"niż "inżynierów". Oprócz tego Shape Studtio ma polecenia do edycji i pracy na STL (praca na chmurach punktów itp)
Czy to będzie w Solid Edge? Modelowanie powierzchniowe w systemach typu Solid Edge, SolidWorks, Inventor spełnia raczej funkcje pomocnicze niż głowną oś modelowania.
W praktyce dopóki nie będzie w nich kontroli modelowania powierzchniowego na wyższym poziomie trudno tu raczej o tego typu rozwiązania.
Politycznie CATIA czy NX nie będą robić sobie mocnej własnej konkurencji w postaci Solidów