Ostatnio zacząłem się interesować problematyką programowania maszyn CNC. Programy obróbcze w miarę kumam, jednak mam pewien inny problem.
W firmie w której pracuję jest maszyna, coś jak frezarka przelotowa z kilkoma podajnikami taśmowymi. Schemat poniżej:
http://img258.imageshack.us/f/caloscj.jpg/
Element kładzie sie na taśmie i pierwszy czujnik odpala taśmę. Następnie kiedy element dojeżdża do drugiego czujnika wysuwa się bolec bazowy. Element zatrzymuje się na bolcu, po czym taśma się wyłącza. Kiedy taśma juz stoi a element jest spozycjonowany bolcem zaczyna sie obróbka. Po zakończonej operacji bolec się opuszcza i element jedzie dalej. Kolejne czujniki powodują wysunięcie się drugiego bolca. Sytuacja się powtarza. Po zakończonej obróbce bolec się opuszcza i element wyjeżdża do operatora. Oczywiście oba etapy obróbki są wykonywane na innych wrzecionach, bo maszyna ma ich dwa

Całą ideę procesu znam, jednak co najważniejsze w jaki sposób można programować tego typu podajniki i jak zsynchronizować z obrabiarką? Programy obróbcze można pominąć bo wszystko jest bazowane na tych bolcach, jako punkty referencyjne.
Pytanie dotyczy podajników, czy są jakieś programy do programowania tego, czy może jakiś język programowania specjalny? Dodam dla wszyskiego, że zaczynam się głębiej wciągać w tematykę programowania i na tym etapie utknąłem.
Z góry dzięki za odpowiedzi!