aluminiowa frezarka
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 9
te najgrubsze profile to 60x65 mm. Raczej nie będę przykręcał do niczego tylko dołożę elementów wzmacniających
Oś z może faktycznie za słaba. I tak już przestrzeliłem planowany budżet sporo, więc zamocuję ją, zobaczę jak się sprawdzi a potem ewentualnie odsprzedam i kupię np. 20.
Ostatecznie zwolnię ją znacznie i będą mniejsze oddziaływania.
A jak ten duży skok śruby? Będzie problemem?
Oś z może faktycznie za słaba. I tak już przestrzeliłem planowany budżet sporo, więc zamocuję ją, zobaczę jak się sprawdzi a potem ewentualnie odsprzedam i kupię np. 20.
Ostatecznie zwolnię ją znacznie i będą mniejsze oddziaływania.
A jak ten duży skok śruby? Będzie problemem?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Jeżeli nie satysfakcjonują Cię podpowiedzi to policz jakie będziesz mieć ugięcia. To jest łatwe:
[ Dodano: 2010-12-13, 15:23 ]
tutaj masz parametry
[ Dodano: 2010-12-13, 15:23 ]
tutaj masz parametry
-
wpisałem te wzory do excela. wpisujemy parametry w zielone pola. Może komuś się przyda 

- Załączniki
-
- wygiecia.xls
- (39 KiB) Pobrany 245 razy
-
- Kontakt:
-
kupiłem wałki 20, bo patrząc na koszt materiałów do tej pory szkoda by było montować słaby punkt w maszynie.
choć szczerze mówiąc zrobiłem to nieco na wyrost. z obliczeń wynika że nawet cieniutki wałek 8mm długości ćwierć metra (oś Z) po obciążeniu 50N dokładnie na środku wygnie się maksymalnie o 0,3mm. Czyli jakbym stanął na środku takich dwóch wygięcie byłoby bardzo małe. Dla wałka 12 to 0,07 mm. nie sądzę, że tak wielkie przeciążenia wystąpią. Z drugiej strony jednak wałek 20mm nie wygnie się praktycznie wcale..
Z innej beczki: dziś zakupiłem resztę aluminium na konstrukcję, więc teoretycznie materiały mam wszystkie (nie licząc drobnych typu śrubki). Wczoraj też pomyślnie odpalony został silnik i sterownik do niego pod kontrolą Mach 3. Być może zmienię sterowniki z 2A na większe, ale to już dalsza perspektywa...
choć szczerze mówiąc zrobiłem to nieco na wyrost. z obliczeń wynika że nawet cieniutki wałek 8mm długości ćwierć metra (oś Z) po obciążeniu 50N dokładnie na środku wygnie się maksymalnie o 0,3mm. Czyli jakbym stanął na środku takich dwóch wygięcie byłoby bardzo małe. Dla wałka 12 to 0,07 mm. nie sądzę, że tak wielkie przeciążenia wystąpią. Z drugiej strony jednak wałek 20mm nie wygnie się praktycznie wcale..
Z innej beczki: dziś zakupiłem resztę aluminium na konstrukcję, więc teoretycznie materiały mam wszystkie (nie licząc drobnych typu śrubki). Wczoraj też pomyślnie odpalony został silnik i sterownik do niego pod kontrolą Mach 3. Być może zmienię sterowniki z 2A na większe, ale to już dalsza perspektywa...