TUB 32
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Kilka lat temu kochany ZEORK wymienił mi licznik na dwa - czynny i bierny . Rachunek za energie skoczył do nieba. 3/4 poboru było na liczniku biernym - droższy chyba 3razy.
Po wymianie silników praktycznie wszędzie o połowę mocy ( największy 5kW w 3m Porębie)
i założeniu falowników rachunki spadły o 2/3.
Po wymianie silników praktycznie wszędzie o połowę mocy ( największy 5kW w 3m Porębie)
i założeniu falowników rachunki spadły o 2/3.
Tagi:
-
- Posty w temacie: 2
Nowy falownik 7,5 kW to wydatek od ok. 1300 zł wzwyż, używany można upolować od 500 zł wzwyż. Zainstalowanie falownika znacznie poprawia komfort pracy, często można zrezygnować z wynalazków typu sprzęgło i paski ( chociaż częściowo). Zalet jest dużo, falownik to, moim zdaniem, dobra inwestycja.mariohs pisze: koszt falownika tej mocy to spory wydatek
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Posty w temacie: 1
10A to napewno nie ma bo odkurzacz mógłby je wywalac, ale 16A będa za małe do silnika 7 kW. Najlepiej założyc silnik 4 kW co przy takiej niewielkiej tokarce spokojnie wystarczy.
Zresztą potem i tak się okaże że trzeba zwiększyc moc przyłączeniową bo dojdzie jakaś inna maszyna i będzie kłopot więc od razu bym zwiększył.
Zresztą potem i tak się okaże że trzeba zwiększyc moc przyłączeniową bo dojdzie jakaś inna maszyna i będzie kłopot więc od razu bym zwiększył.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Przy zabezbpieczeniu 3x25A moc przyłącza to 16,5 kW. Tak jak ktoś wcześniej napisał 7 kW jest wymuszone zasotosowaniem panewek i max obr 2800 fabrycznie. Fabryczny reduktor jest głośny i nie działa najczęsciej smarowanie. Ja w swojej wyremonotwałem reduktor przystosowałem go zalania w całości olejem( 1,5 wiadra ojeju wchodziło, mimo wszysto i tak było głósno silnik 3 kw. Potem reduktor poszedła na sprzedarz. Teraz jest stałe przelożenie 2,5 i silnik 4kW siemensa i falownik - obroty od jakis 200-1500 na 1:1 na nizsze jest odboszca, jak jest dobra to nie wyje. na mniejszym zabezbpieczniu głownym możesz mieć problem z właczeniem wysokich obrotów.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
widzę, że mowa o mojej tokarce
mariohs, powiedziałem ci w rozmowie telefonicznej że tokarka potrzebuje bezpieczników C25, a twoje przyłącze 6kW jest dla mnie troszkę niezrozumiałe.
dokładny opis maszyny jest tutaj:
http://allegro.pl/tokarka-uniwersalna-t ... 44976.html
mariohs, powiedziałem ci w rozmowie telefonicznej że tokarka potrzebuje bezpieczników C25, a twoje przyłącze 6kW jest dla mnie troszkę niezrozumiałe.
dokładny opis maszyny jest tutaj:
http://allegro.pl/tokarka-uniwersalna-t ... 44976.html
Remonty bieżące i kapitalne mini i midi koparek gąsienicowych.
601081098
601081098