Ostrzenie wierteł
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Spodziewałem się, źe to poziom topexu. Co trzeba przerabiać?
Dzisiaj rozmawiałem z zawodowym ostrzaczem i powiedział jasno, że nie ostrzy sie wierteł, bo to się nie opłaca. Trzeba zatem coś zmajstrować samodzielnie. Ostrzałka nasadka załatwia mi problem średnic do 10mm, jednak zupełnie nie mam pomysłu na ostrzenie wierteł o większych średnicach. A najgorsze jest to, że nie mam pojęcia jak to rozwiązać. Dlatego właśnie licze na podpowiedzi światlejszych Kolegów.
Dzisiaj rozmawiałem z zawodowym ostrzaczem i powiedział jasno, że nie ostrzy sie wierteł, bo to się nie opłaca. Trzeba zatem coś zmajstrować samodzielnie. Ostrzałka nasadka załatwia mi problem średnic do 10mm, jednak zupełnie nie mam pomysłu na ostrzenie wierteł o większych średnicach. A najgorsze jest to, że nie mam pojęcia jak to rozwiązać. Dlatego właśnie licze na podpowiedzi światlejszych Kolegów.
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Widocznie bogaty z domu, niektóre większe wiertła kosztują kilkadziesiąt zł., są też takie za kilkaset. Na pewno nie opłaca się ostrzyć b. małych i tanich wierteł, trudno to zrobić dobrze a i zysk niewielki.M 52 pisze:rozmawiałem z zawodowym ostrzaczem i powiedział jasno, że nie ostrzy sie wierteł, bo to się nie opłaca
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Na początek, trzeba poprawić (zmienić) osadzenie przystawki w podstawce. To jest miejsce odpowiedzialne za obrót przystawki względem szlifierki. Oni dali kawałek pręta, ustawili go w rowku pryzmowym podstawki i docisnęli blaszką ... takie jakby łożyskowanieM 52 pisze: Co trzeba przerabiać?

Tylna śruba do ustawiania dystansu wiertła od kamienia klekocze nawet po skontrowaniu nakrętką

Narazie tyle zauważyłem. Jeszcze nie próbowałem psuć wierteł
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
-
Jeśli się ma czym to myślę że można. Niestety jest tam sporo elementów dość złożonych geometrycznie. Chyba nie opłaca się.
Odległość krawędzi ostrzonej od osi obrotu jest tak naprawdę promieniem zagięcia płaszczyzny szlifowanej/czołowej wiertła, wysunięcim wietrła reguluje się ten promień ale to dziwne bo nie ma żadnych znaczników ile trzeba wysunąć.
pzdr G
Odległość krawędzi ostrzonej od osi obrotu jest tak naprawdę promieniem zagięcia płaszczyzny szlifowanej/czołowej wiertła, wysunięcim wietrła reguluje się ten promień ale to dziwne bo nie ma żadnych znaczników ile trzeba wysunąć.
pzdr G
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
No i jest jakis postep z "niszczeniem" wiertel ta przystawka?
Znalazlem cosik na jej temat, na stronie producenta:
http://www.drapertools.com/b2c/b2citmds ... 351&ipadd=
Jest tam wyrazna fotka i instrukcja (english)
Swoja droga cena na polskiej stronie www.draper.pl jest lepsza niz znalazlem na allegro.
Znalazlem cosik na jej temat, na stronie producenta:
http://www.drapertools.com/b2c/b2citmds ... 351&ipadd=
Jest tam wyrazna fotka i instrukcja (english)
Swoja droga cena na polskiej stronie www.draper.pl jest lepsza niz znalazlem na allegro.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
jeżeli mogę wtrącić co do tej przystawki rodem z chin, ktoś mi przyniósł jakieś dwa lata temu to do warsztatu i do tej pory ostrzę wiertła z ręki ,materiał z jakiego jest wykonana moja przystawka do pseudo żeliwo typu łyżka nawet jak ją usztywnisz to i tak się wytrze a żeby była precyzyjna i trwała to lepiej poszukać coś innego
-
Jak Kolega powyżej napisał jest to szajsmetal czyli zwyczajnie szajs. Odpuściłem poprawianie fabryki bo trzeba by zrobić wszystko od nowa, nawet śrubki. Nie nadaje się, dałem sobie spokój.
Używam jej tylko do zgrubnego wyprowadzenia kąta, lub przeostrzenia na inny kąt. Resztę dociągam ręcznie z palucha.
O wiele lepszą "przystawką do ostrzenia" okazała się duża 100mm lupa. Ustawiam ją na stojaku magnetycznym od czujnika
np taka
http://allegro.pl/lupa-powiekszajaca-10 ... 34286.html
Używam jej tylko do zgrubnego wyprowadzenia kąta, lub przeostrzenia na inny kąt. Resztę dociągam ręcznie z palucha.
O wiele lepszą "przystawką do ostrzenia" okazała się duża 100mm lupa. Ustawiam ją na stojaku magnetycznym od czujnika

np taka
http://allegro.pl/lupa-powiekszajaca-10 ... 34286.html
-
- Posty w temacie: 1