Frezarka ze sklejki 20mm
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 18
Przepraszam za brak prac nad projektem ale jestem w trakcie kompletowania całej elektroniki i silniki. Tak w miedzy czasie chciałem się zapytać o kilka spraw dotyczących takiej maszynki.
1.Pierwsze to jakie oprogramowanie jakie najlepsze oraz czy jest konieczność kupowania orginalnego czy są jakieś darmowe?
2. Jake parametry kompa do takich maszynek?
1.Pierwsze to jakie oprogramowanie jakie najlepsze oraz czy jest konieczność kupowania orginalnego czy są jakieś darmowe?
2. Jake parametry kompa do takich maszynek?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
Najbardziej popularne (nie pisze, że najlepsze, ponieważ wszystkich nie testowałem) jest Mach 3 - wygodny i dość prosty. Do pobrania najnowsza wersja na stronie ArtSoft'u. Na początku straszy mnogością przycisków, ale dość szybko można macha opanować, a przynajmniej w podstawowym stopniu. Wersja demo umożliwia wpisanie do 500 linii kodu co umożliwia wykonanie prostych prac (cokolwiek to znaczypilat pisze:1.Pierwsze to jakie oprogramowanie jakie najlepsze oraz czy jest konieczność kupowania orginalnego czy są jakieś darmowe?

Wymagania sprzętowe opisują producenci oprogramowania, ale raczej nie mniej jak 1000Mhz PIV , 512RAM i kilka G przestrzeni dyskowej za stosunkowo niewielkie pieniążki można nabyć.pilat pisze:2. Jake parametry kompa do takich maszynek?
Pozdrawiam
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 18
Najwyższy czas na mała aktualizacje tematu. Konstrukcja maszynki niby skończona zostaje sprwdzic ją w praktyce. Mam terz pytanie odnośnie elektroniki czy chłodzenie zasilacza i sterownika jest koniecznością mam wentylator jak na zdjecku i niewiem czy montowac go cała elektronik jest taka jak polecaliście zasilacz polecił sprzedający jak dobrze pójdzie to może jakieś testowe cięcia w przyszłym weekendzie wszystko spowodowane zakupem PCta a teraz zdjęcia:

-
Witam
Sprzedawca w/w sterownika zaleca: "W otwartej przestrzeni sterownik w zasadzie może pracować bez dodatkowego chłodzenia,
zabudowany zwykle wymaga chociaż niewielkiego wymuszonego przepływu powietrza. "
Widzę, że obudowa została zaadoptowana od starego odtwarzacza VHS. Jest dość niska z małą ilością otworów więc wentylacja wymuszona jest wskazana jak najbardziej.
Sprzedawca w/w sterownika zaleca: "W otwartej przestrzeni sterownik w zasadzie może pracować bez dodatkowego chłodzenia,
zabudowany zwykle wymaga chociaż niewielkiego wymuszonego przepływu powietrza. "
Widzę, że obudowa została zaadoptowana od starego odtwarzacza VHS. Jest dość niska z małą ilością otworów więc wentylacja wymuszona jest wskazana jak najbardziej.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
witam,
sam jestem na etapie projektowania podobnej maszyny do prób, większość elementów już mam, jednak pozostaje problem wrzeciona - mógłby kolega dokładniej opisać to założone u siebie na maszynce?
Sam osobiście widzę, że tanio się nie da załatwić tego tematu ( tak żeby to pochodziło dłużej niż kilka godzin
)
sam jestem na etapie projektowania podobnej maszyny do prób, większość elementów już mam, jednak pozostaje problem wrzeciona - mógłby kolega dokładniej opisać to założone u siebie na maszynce?
Sam osobiście widzę, że tanio się nie da załatwić tego tematu ( tak żeby to pochodziło dłużej niż kilka godzin

-
pilat pisze:Jeśli chodzi o wrzecino to pleciałem po najletszej lini oporu kipiłem je za 80 zł w praktikerze a jego moc to 80 W mam tylko nadzieje ze szybko niepadnie
Rok temu dwa takie załatwiłem bez większych problemów...
Nadaje się co najwyżej do pracy ciągłej w granicach 20-30 min i to już mało się nie rozpuszcza... Kilka takich "manewrów" i po szlifierce...
Zakupy w marketach mają jedną zaletę. Sprzęt na gwarancji spalony, zazwyczaj wymieniają na nowy. Pod warunkiem, ze nie kupujesz na firmę...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Tak jak kolega namemartin mówi praca na takiej mini szlifierce to po pół godziny chociaż na 1-2 biegu moja potrafiła działać do 2 godzin w miękkim materiale.
Wyższe obroty służą tylko żeby ją spalić mi dwie odmówiły współpracy może i gwarancja jest ale co z tego jak człowiek oczekuje nie zawodnośći a nie żeby stać przy frezarce i czekać kiedy się spali.
Wyższe obroty służą tylko żeby ją spalić mi dwie odmówiły współpracy może i gwarancja jest ale co z tego jak człowiek oczekuje nie zawodnośći a nie żeby stać przy frezarce i czekać kiedy się spali.