Tokarka i frezarka w jednym sterowana przez Macha

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
sigiii
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

Tokarka i frezarka w jednym sterowana przez Macha

Post napisał: sigiii » 26 paź 2010, 21:44

Witam
W przyszłości chciałbym również toczyć elementy z drewna podobne do takiej tralki jak na fotce. Powoli kończę składanie mojej maszynki i na dzień dzisiejszy wygląda to mniej więcej tak... na suporcie wzdłużnym znajdują się dwa suporty poprzeczne. Na jednym z nich zamontowana może być dodatkowo brama z wrzecionem (już gotowa) co pozwoli mi na frezowanie nie tylko w osi ale również całej powierzchni obrabianego przedmiotu. Na wszystkich osiach serwopacki Yaskawy i śruby kulowe. Serwonapędy z osobna przetestowałem już pod Machem.
Brakuje mi jeszcze wrzeciona tokarki i konika no i... idei jak to wszystko zgrać z Machem bo w sumie ani to tokarka ani frezarka :) Proces obróbki w jednym mocowaniu powinien wyglądać mniej więcej tak: mocowanie elementu, toczenie z użyciem pierwszego suportu poprzecznego, następnie wykorzystanie drugiego suportu i frezowanie jednej powierzchni, obrót o 90 stopni, frezowanie kolejnej, obrót o 90 stopni.... czyli muszę wykorzystać program MachMill i MachTurn ale jednocześnie (czy to się da?) jak nazwać poszczególne osie by praca z programem Mach była później przejrzysta? Pytań jest więcej no ale od czegoś trzeba zacząć.
Dziękuję za wszelkie sugestie
Załączniki
Tralka.gif
Tralka.gif (22.34 KiB) Przejrzano 3384 razy
Suport wzdłużny.gif
...oraz imaki
Suport wzdłużny.gif (117.43 KiB) Przejrzano 1323 razy
Brama_Z.gif
brama oraz wrzeciono Perske 1,5kw 23300 obr/min
Brama_Z.gif (120.26 KiB) Przejrzano 1315 razy

Tagi:

szczypiorhahaha
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1

Post napisał: szczypiorhahaha » 27 paź 2010, 17:36

nie jestem pewien ale chyba musisz napisać macro do machamill bo innego to rozwiązania nie widzę

Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Bbuli » 27 paź 2010, 19:47

Można na wiele sposobów. Np. frezujesz jeden bok po długości (mach mill) potem osią obrotową obracasz element o 90 stopni jak sugerujesz lub dla większej dokładności -przy bardziej skomplikowanej tralce np co 45 stopni i frezujesz ponownie.I tak dalej znajdując ekonomiczny środek pomiędzy jakością a czasem pracy maszyny.Tu oczywiście pojawia się kwestia programu generującego kody-na jedną tralkę generujesz cztery lub osiem kompletów kodów przedzielonych komendą zmiany kąta osi obrotowej. Wbrew pozorom sprawa jest dosyć prosta -da się zrobić wszystkie ,nawet najbardziej wymyślne tralki i nogi.

koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: koala.g » 27 paź 2010, 19:49

Zobacz na maszynki CNC firmy legacy woodworking taka hybryda tokarki i frezarki a wszystko chyba sterowane z macha .

Autor tematu
sigiii

Post napisał: sigiii » 28 paź 2010, 19:59

No ciekawa stronka. Dziękuje.
Nadal jednak zastanawiam się czy w jednym programie np. MachTurn mogą znajdować się elementy (screeny) zarówno z tokarki jak i frezarki. Wydaje mi się że tak bo uruchamiam MachTurn a następnie ładuję screena 1024.set i już mam frezarkę. Czyli powinno się dać :) tylko jak to połączyć??? ... jak np. przy pomocy edytora sceenów skopiować niektóre strony (np. screen2) z MachTurn do MachMill?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

KAPaGo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: KAPaGo » 29 paź 2010, 11:35

Tutaj masz link do strony z programem do edytowania samodzielnej budowy screenów z macha. Są również robione we flashu .Link
Na forum Mach-a jest osobny dział poświęcony screenom .... szukaj

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 29 paź 2010, 12:47

można połączyc na wiele sposobów
albo kopiowac każdy element i dorobic kolejne strony ekranów ale czy to ma sens?
mach zalerznie od profilu zmienia czesc ustawień niby to samo ale jednak inaczej jest z samą konfiguracją i chocby opisem karzedzi w profilu tokarki

tak jak kolega wyrzej dał link można sie pokusis i edytowac narazie program jest ang ale jak przetłumacze do konca to bedzie w spolszczony a jest tego sporo
możesz urzyc innego edytora jest po polsku i w miare czytelny z krótkim opisem co i jak

https://www.cnc.info.pl/topics45/mach3- ... .htm#79335
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Awatar użytkownika

KAPaGo
Posty w temacie: 2

Post napisał: KAPaGo » 29 paź 2010, 19:58

Tak sobie poczytałem wypowiedzi - posty kolegi k-m-r1 i doszedłem do wniosku ze jak już będzie spolszczał to co najmniej ze słownikiem ortograficznym w ręku , bo tak to psu na budę takie spolszczenie .

Autor tematu
sigiii

Post napisał: sigiii » 29 paź 2010, 21:25

Kolego KAPaGo dziękuję za stronkę z edytorem klaus.dietz. Wcześniej się już z nim spotkałem i odpowiada mi.
Hmmmm.... szukam i szukam a tego osobnego działu o screenach nie potrafię znaleźć.
Może jakaś mała podpowiedź? :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”