PLOTER 500x400

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
davidaloca
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 18

Post napisał: davidaloca » 12 paź 2010, 12:01

prosił bym o jeszcze jakieś opinie inny użytkowników, czy zgadzają się z FlashEF czy może lepiej było by zastosować inną Z-ke ??

Nie liczy się jak daleko i ile już przeszedłeś, liczy się tylko to czy idziesz tam gdzie tego chcesz

Tagi:

Awatar użytkownika

niko65
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: niko65 » 12 paź 2010, 16:48

Rozwiązanie po prawej ma tylko jedną jedyną zaletę - zajmuje odrobinę mniej miejsca. Co z tego, skoro poza tym wszystkie parametry ma gorsze i chyba nawet trudniej je porządnie zbudować.
a ja się nie zgodzę że tylko jedną zaletę :razz: rozwiązanie po prawej pozwala na zastosowanie krótszych prowadnic co jest zaletą stosując wałki nie podparte oczywiście w grę wchodzi jeszcze rozstaw łożysk, rozwiązanie z lewej strony jest zależne od rozstawu prowadnic w osi X która wpływa na pole robocze osi Z, przerabiałem oba rozwiązania i nie sądzę żeby jakieś sprawiało problemy konstrukcyjne a już stosując walki podparte to czysta bajka : ) ja z pewnych względów wybrałem druga opcje ale zgodzę się z kolega FlashEF po lewej jest rozwiązanie lepsze

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 12 paź 2010, 18:51

W obu Z nie widzę miejsca dla śruby, nakrętki napędowej i łożyskowania. Coś mało tam miejsca:O
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Autor tematu
davidaloca

Post napisał: davidaloca » 13 paź 2010, 13:51

miejsce będzie :) ten rysunek nie jest wykonawczym rysunkiem a poglądowym, chodziło mi o to żeby inni doświadczeni konstruktorzy takich sprzecików ocenili jaki typ Z-ki był by lepszy w mojej maszynce. Biorąc pod uwagę komentarze kolegów wybiorę ten typ po lewej i go dopracuje...

Zacząłem również składać elektronikę i chciałbym dopytać czy wszystkie elementy są właściwe żeby po podpięciu zasilania nie było dymu... ;p

Skład zestawu:
-silniki krokowe FL24STH1830-006D 4,2A 3.0Nm
-sterowniki M542 , prąd 4,2 A , mikrokrok do 1/128 , zasilanie 20 -50 V

-transformator 230V ,napięcie wtórne 24V, prąd wyjściowy 12,5A
-mostek
-kondensator 10000uF 63V
-na każdy sterownik po jednym bezpieczniku 5A

...czy taki układzik wystarczy ?? trzeba jeszcze jakieś zabezpieczenia porobić żeby nie spalić czegoś czy to co mam już wystarczy ???

[ Dodano: 2010-11-02, 08:17 ]
materiał na konstrukcje już jest...
...teraz się zastanawiam jakiej średnicy wałki do prowadnic kupić ??? (z podporami będą)
i jakie duże śruby pociągowe ??? (trapezowe, z przekładnią)
(na marginesie- maszyna ma być ploterem grawerującym głównie w blaszkach z nierdzewki z dłużą dokładnością)

olepiotr
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: olepiotr » 07 lis 2010, 21:40

davidaloca pisze:
...czy taki układzik wystarczy ?? trzeba jeszcze jakieś zabezpieczenia porobić żeby nie spalić czegoś czy to co mam już wystarczy ???
Ja zrobiłem zabezpieczenie które jest w galerii kolegi Leoo pod nazwą "ogranicznik".
davidaloca pisze:...teraz się zastanawiam jakiej średnicy wałki do prowadnic kupić ??? (z podporami będą)
fi 16 mi polecano więc i Tobie powinno starczyć :P
davidaloca pisze:materiał na konstrukcje już jest...
To powodzenia życze i chętnie zobacze to cudo jak będzie gotowe :) A nawet i wcześniej ;)

ps. Zerknij na poczte :P

Pozdrawiam
Piotrek
I ja coś próbuje :) http://www.cnc.info.pl/topics60/frezark ... t11705.htm

Całe życie samouk :D

Autor tematu
davidaloca

Post napisał: davidaloca » 15 lis 2010, 19:25

Wałki fi16 zapewne będą za cienkie, zastanawiam się nad fi20..., będą takie wystarczające czy lepiej fi25 ? i jakie duże śruby do tego ??? (trapezowe)

Na konstrukcje mam profile 80x80x6 na bramę 140x80x6 i na poprzeczkę bramy 160x80x6, chciałbym już w tym tygodniu zacząć spawać ale czekam na opinie osób doświadczonych które mają już budowę maszyny za sobą... zastanawiam się czy te profile nie będą za duże za ciężkie , dla przypomnienia pole robocze ma być 500x500 a główne zastosowanie do grawerki w blaszkach/blachach z ''nierdzewki''. Profile jeszcze są niepocięte i mam możliwość wymienić, tylko jeśli można zastosować mniejsze to jakie ??
Nie liczy się jak daleko i ile już przeszedłeś, liczy się tylko to czy idziesz tam gdzie tego chcesz

Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: namemartin » 15 lis 2010, 23:40

davidaloca pisze:zastanawiam się nad fi20
starczą 20stki
davidaloca pisze: i jakie duże śruby do tego ??? (trapezowe)
16x4
davidaloca pisze:Profile jeszcze są niepocięte i mam możliwość wymienić, tylko jeśli można zastosować mniejsze to jakie ??
Przemyślana konstrukcja i odpowiednia waga wyeliminuje niepożądane wibracje podczas obróbki. Profile masz dobre.
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.

Autor tematu
davidaloca

Post napisał: davidaloca » 20 lis 2010, 17:44

witam.
Ostatnimi czasy mało pisze na forum o poczynaniach gdyż obecnie jestem w końcowej fazie konstruowania, i chce zrobić taką maszynę która nie będzie miała żadnych (większych) wad konstrukcyjnych, które wychodzą w późniejszym etapie, a to wszystko poprzez wcześniejsze nieprzemyślenie...

Zmieniłem kilka rzeczy w konstrukcji np. oś X i Z będzie na krzyżaku aluminiowym,
profile zostają takie jak założyłem na początku... ze ścianką #6.

Zostało mi dopracować obudowy łożysk, z czego lepiej zrobić obudowy ? aluminium czy stal ?? Śrubę pociągową i prowadnice zakupie takie jak podpowiada mi "namemartin" (prowadnice fi20 śruby 16x4)

Jakie jest najlepsze i sprawdzone łożyskowanie śruby... ? 2łożyska skośne po stronie napędowej i jedno wahliwe po stronie podtrzymującej ?? Jak to rozwiązaliście w swoich maszynka i jak się sprawdzają??

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Dudi1203 » 20 lis 2010, 20:00

Ostatnio rozmyślałem nad zastosowaniem dwóch łozysk oporowych. Tzn patrzac od strony sruby w kierunku silnika - podkładka na przetoczonej śrubie taka żeby trzymala centrycznie jeden pierścien łozyska -> łożysko oporowe -> ścianka maszyny -> łożysko oporowe -> druga wytoczona podkładka -> nakrętka na nagwintowanym rdzeniu śruby -> silnik. Wydaje mi sie to dosc dobre rozwiązanie a przede wszystkim tanie i z możliwością bardzo szybkiego skasowania luzu - wystarczy dokrecic nakrętke. To jest takie moje myślenie, nie testowałem, może niech inni sie wypowiedzą co sądza. Ja to zamierzam przetestować u siebie na osi z.

Śrubę zaproponuje Ci 18x4 - będzie miała grubszy rdzeń a nakrętki od takiej sruby ładnie sie wpasowują w obudowe łozyska liniowego 25 co mozna wykorzystać przy budowie maszynki. Nie trzeba dorabiać mocowan na nakrętki tylko nacinasz obudowe, robisz dwa gwinty, sruby zaciskające i jest. A żeby skasowac luz to lekko skręcasz nakrętki, zaciskasz obudową i działa. Szybko i prosto.

Autor tematu
davidaloca

Post napisał: davidaloca » 13 gru 2010, 12:21

Konieczne jest wyżarzanie/odprężanie mojej konstrukcji przy profilach 80x80x6 z S355 ???
Wydaje mi się to zbędną operacją, chciałbym zasięgnąć opinii innych użytkowników, jak Wy to widzicie ??

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”