PLOTER 500x400
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 18
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
a ja się nie zgodzę że tylko jedną zaletęRozwiązanie po prawej ma tylko jedną jedyną zaletę - zajmuje odrobinę mniej miejsca. Co z tego, skoro poza tym wszystkie parametry ma gorsze i chyba nawet trudniej je porządnie zbudować.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
-
miejsce będzie
ten rysunek nie jest wykonawczym rysunkiem a poglądowym, chodziło mi o to żeby inni doświadczeni konstruktorzy takich sprzecików ocenili jaki typ Z-ki był by lepszy w mojej maszynce. Biorąc pod uwagę komentarze kolegów wybiorę ten typ po lewej i go dopracuje...
Zacząłem również składać elektronikę i chciałbym dopytać czy wszystkie elementy są właściwe żeby po podpięciu zasilania nie było dymu... ;p
Skład zestawu:
-silniki krokowe FL24STH1830-006D 4,2A 3.0Nm
-sterowniki M542 , prąd 4,2 A , mikrokrok do 1/128 , zasilanie 20 -50 V
-transformator 230V ,napięcie wtórne 24V, prąd wyjściowy 12,5A
-mostek
-kondensator 10000uF 63V
-na każdy sterownik po jednym bezpieczniku 5A
...czy taki układzik wystarczy ?? trzeba jeszcze jakieś zabezpieczenia porobić żeby nie spalić czegoś czy to co mam już wystarczy ???
[ Dodano: 2010-11-02, 08:17 ]
materiał na konstrukcje już jest...
...teraz się zastanawiam jakiej średnicy wałki do prowadnic kupić ??? (z podporami będą)
i jakie duże śruby pociągowe ??? (trapezowe, z przekładnią)
(na marginesie- maszyna ma być ploterem grawerującym głównie w blaszkach z nierdzewki z dłużą dokładnością)

Zacząłem również składać elektronikę i chciałbym dopytać czy wszystkie elementy są właściwe żeby po podpięciu zasilania nie było dymu... ;p
Skład zestawu:
-silniki krokowe FL24STH1830-006D 4,2A 3.0Nm
-sterowniki M542 , prąd 4,2 A , mikrokrok do 1/128 , zasilanie 20 -50 V
-transformator 230V ,napięcie wtórne 24V, prąd wyjściowy 12,5A
-mostek
-kondensator 10000uF 63V
-na każdy sterownik po jednym bezpieczniku 5A
...czy taki układzik wystarczy ?? trzeba jeszcze jakieś zabezpieczenia porobić żeby nie spalić czegoś czy to co mam już wystarczy ???
[ Dodano: 2010-11-02, 08:17 ]
materiał na konstrukcje już jest...
...teraz się zastanawiam jakiej średnicy wałki do prowadnic kupić ??? (z podporami będą)
i jakie duże śruby pociągowe ??? (trapezowe, z przekładnią)
(na marginesie- maszyna ma być ploterem grawerującym głównie w blaszkach z nierdzewki z dłużą dokładnością)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Ja zrobiłem zabezpieczenie które jest w galerii kolegi Leoo pod nazwą "ogranicznik".davidaloca pisze:
fi 16 mi polecano więc i Tobie powinno starczyćdavidaloca pisze:...teraz się zastanawiam jakiej średnicy wałki do prowadnic kupić ??? (z podporami będą)

To powodzenia życze i chętnie zobacze to cudo jak będzie gotowedavidaloca pisze:materiał na konstrukcje już jest...

ps. Zerknij na poczte

Pozdrawiam
Piotrek
-
Wałki fi16 zapewne będą za cienkie, zastanawiam się nad fi20..., będą takie wystarczające czy lepiej fi25 ? i jakie duże śruby do tego ??? (trapezowe)
Na konstrukcje mam profile 80x80x6 na bramę 140x80x6 i na poprzeczkę bramy 160x80x6, chciałbym już w tym tygodniu zacząć spawać ale czekam na opinie osób doświadczonych które mają już budowę maszyny za sobą... zastanawiam się czy te profile nie będą za duże za ciężkie , dla przypomnienia pole robocze ma być 500x500 a główne zastosowanie do grawerki w blaszkach/blachach z ''nierdzewki''. Profile jeszcze są niepocięte i mam możliwość wymienić, tylko jeśli można zastosować mniejsze to jakie ??
Na konstrukcje mam profile 80x80x6 na bramę 140x80x6 i na poprzeczkę bramy 160x80x6, chciałbym już w tym tygodniu zacząć spawać ale czekam na opinie osób doświadczonych które mają już budowę maszyny za sobą... zastanawiam się czy te profile nie będą za duże za ciężkie , dla przypomnienia pole robocze ma być 500x500 a główne zastosowanie do grawerki w blaszkach/blachach z ''nierdzewki''. Profile jeszcze są niepocięte i mam możliwość wymienić, tylko jeśli można zastosować mniejsze to jakie ??
Nie liczy się jak daleko i ile już przeszedłeś, liczy się tylko to czy idziesz tam gdzie tego chcesz
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
starczą 20stkidavidaloca pisze:zastanawiam się nad fi20
16x4davidaloca pisze: i jakie duże śruby do tego ??? (trapezowe)
Przemyślana konstrukcja i odpowiednia waga wyeliminuje niepożądane wibracje podczas obróbki. Profile masz dobre.davidaloca pisze:Profile jeszcze są niepocięte i mam możliwość wymienić, tylko jeśli można zastosować mniejsze to jakie ??
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-
witam.
Ostatnimi czasy mało pisze na forum o poczynaniach gdyż obecnie jestem w końcowej fazie konstruowania, i chce zrobić taką maszynę która nie będzie miała żadnych (większych) wad konstrukcyjnych, które wychodzą w późniejszym etapie, a to wszystko poprzez wcześniejsze nieprzemyślenie...
Zmieniłem kilka rzeczy w konstrukcji np. oś X i Z będzie na krzyżaku aluminiowym,
profile zostają takie jak założyłem na początku... ze ścianką #6.
Zostało mi dopracować obudowy łożysk, z czego lepiej zrobić obudowy ? aluminium czy stal ?? Śrubę pociągową i prowadnice zakupie takie jak podpowiada mi "namemartin" (prowadnice fi20 śruby 16x4)
Jakie jest najlepsze i sprawdzone łożyskowanie śruby... ? 2łożyska skośne po stronie napędowej i jedno wahliwe po stronie podtrzymującej ?? Jak to rozwiązaliście w swoich maszynka i jak się sprawdzają??
Ostatnimi czasy mało pisze na forum o poczynaniach gdyż obecnie jestem w końcowej fazie konstruowania, i chce zrobić taką maszynę która nie będzie miała żadnych (większych) wad konstrukcyjnych, które wychodzą w późniejszym etapie, a to wszystko poprzez wcześniejsze nieprzemyślenie...
Zmieniłem kilka rzeczy w konstrukcji np. oś X i Z będzie na krzyżaku aluminiowym,
profile zostają takie jak założyłem na początku... ze ścianką #6.
Zostało mi dopracować obudowy łożysk, z czego lepiej zrobić obudowy ? aluminium czy stal ?? Śrubę pociągową i prowadnice zakupie takie jak podpowiada mi "namemartin" (prowadnice fi20 śruby 16x4)
Jakie jest najlepsze i sprawdzone łożyskowanie śruby... ? 2łożyska skośne po stronie napędowej i jedno wahliwe po stronie podtrzymującej ?? Jak to rozwiązaliście w swoich maszynka i jak się sprawdzają??
Nie liczy się jak daleko i ile już przeszedłeś, liczy się tylko to czy idziesz tam gdzie tego chcesz
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Ostatnio rozmyślałem nad zastosowaniem dwóch łozysk oporowych. Tzn patrzac od strony sruby w kierunku silnika - podkładka na przetoczonej śrubie taka żeby trzymala centrycznie jeden pierścien łozyska -> łożysko oporowe -> ścianka maszyny -> łożysko oporowe -> druga wytoczona podkładka -> nakrętka na nagwintowanym rdzeniu śruby -> silnik. Wydaje mi sie to dosc dobre rozwiązanie a przede wszystkim tanie i z możliwością bardzo szybkiego skasowania luzu - wystarczy dokrecic nakrętke. To jest takie moje myślenie, nie testowałem, może niech inni sie wypowiedzą co sądza. Ja to zamierzam przetestować u siebie na osi z.
Śrubę zaproponuje Ci 18x4 - będzie miała grubszy rdzeń a nakrętki od takiej sruby ładnie sie wpasowują w obudowe łozyska liniowego 25 co mozna wykorzystać przy budowie maszynki. Nie trzeba dorabiać mocowan na nakrętki tylko nacinasz obudowe, robisz dwa gwinty, sruby zaciskające i jest. A żeby skasowac luz to lekko skręcasz nakrętki, zaciskasz obudową i działa. Szybko i prosto.
Śrubę zaproponuje Ci 18x4 - będzie miała grubszy rdzeń a nakrętki od takiej sruby ładnie sie wpasowują w obudowe łozyska liniowego 25 co mozna wykorzystać przy budowie maszynki. Nie trzeba dorabiać mocowan na nakrętki tylko nacinasz obudowe, robisz dwa gwinty, sruby zaciskające i jest. A żeby skasowac luz to lekko skręcasz nakrętki, zaciskasz obudową i działa. Szybko i prosto.
-