PLOTER 500x400
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 18
rozrysowałem moją maszynke w CAD-ie ja widzę ją tak :
https://www.cnc.info.pl/album_pic.htm?pic_id=4198
-Napiszcie czy uzyskam na niej stabilność a co za tym idzie dokładnośc obróbki ?
-Co byście zmienili żeby ją jeszcze ulepszyć i nie popełnić jakiegoś ewentualnego błędu...
https://www.cnc.info.pl/album_pic.htm?pic_id=4198
-Napiszcie czy uzyskam na niej stabilność a co za tym idzie dokładnośc obróbki ?
-Co byście zmienili żeby ją jeszcze ulepszyć i nie popełnić jakiegoś ewentualnego błędu...
Nie liczy się jak daleko i ile już przeszedłeś, liczy się tylko to czy idziesz tam gdzie tego chcesz
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Rozwiązanie z wałkiem + kawałki podpór będzie trudne w ustaleniu aby były w osi i nie były przestawione względem siebie .
Obudowy łożysk które wrysowałeś będą zakupowe?
Obudowy łożysk które wrysowałeś będą zakupowe?
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Obudowy łożysk i obudowy nakrętek do śruby pociągowej planuje zrobić sam, podpory wałków również , chciałbym też w płaszczyznach frezowanych pod podpory wałków wyfrezować kanałek a na podporach wpusty, albo jakieś zamki...
Na konstrukcji dolnej będą przyspawane blachy pod prowadnikami i pod bramą , frezowane z jednej bazy włącznie z tymi kanałkami (lub zamkami)pod podpory...
Co myślicie o konstrukcji ?
Na konstrukcji dolnej będą przyspawane blachy pod prowadnikami i pod bramą , frezowane z jednej bazy włącznie z tymi kanałkami (lub zamkami)pod podpory...
Co myślicie o konstrukcji ?
Nie liczy się jak daleko i ile już przeszedłeś, liczy się tylko to czy idziesz tam gdzie tego chcesz
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Robienie własnych obudów do łożysk i śrub to dobry pomysł, przy porządnym sprzęcie będą dobrej jakości i do tego solidniejsze niż te kupne.
Z drugiej strony frezowanie wałków jest bardzo trudne i od tego bym uciekał jak się da. Miałem trochę do czynienia z tak twardą stalą. Próbowałem zrobić rysik z frezu. Tarcza do Flexa poszła, czpień z węglika wygrał. Z wałkiem o podobnej twardości będzie naprawdę ciężko. Lepiej kupić nawiercone wałki i ew. dorobić własną podporę lub użyć gotowej. Szkoda zachodu, narzędzi i nerwów żeby to robić we własnym zakresie. Zwykłym wiertłem niema w ogóle szans tego ruszyć.
Z drugiej strony frezowanie wałków jest bardzo trudne i od tego bym uciekał jak się da. Miałem trochę do czynienia z tak twardą stalą. Próbowałem zrobić rysik z frezu. Tarcza do Flexa poszła, czpień z węglika wygrał. Z wałkiem o podobnej twardości będzie naprawdę ciężko. Lepiej kupić nawiercone wałki i ew. dorobić własną podporę lub użyć gotowej. Szkoda zachodu, narzędzi i nerwów żeby to robić we własnym zakresie. Zwykłym wiertłem niema w ogóle szans tego ruszyć.
-
wałki mam zamiar kupić gotowe z otworami... a następnym razem jak będziesz chciał ostrzyć narzędzia z węglika to zakup specjalną diamentową tarcze przeznaczoną do tego celu, nie jest tania ale wygrywa z węglikiem...
Prosił bym kolegów którzy mają już doświadczenie w budowie ploterków o ocene mojej konstrukcji... czy poprawić coś, czy będzie na tyle stabilna zeby grawerować małe literki w stalowych blaszkach z nierdzewki ???
Prosił bym kolegów którzy mają już doświadczenie w budowie ploterków o ocene mojej konstrukcji... czy poprawić coś, czy będzie na tyle stabilna zeby grawerować małe literki w stalowych blaszkach z nierdzewki ???
-
Moim zdaniem brakuje zastrzałów przy tej górnej belce, żeby się nie chybotała od bocznych sił do wrzeciona.
Na dole też brak poprzecznych belek które rozeprą te, na których leżą prowadnice. Jeśli zrobisz kratownicę jak na rysunku, podstawa będzie bardzo sztywna. Teraz prowadnice mogą Ci się wyginać na boki. Reszta wydaje się OK, z resztą te zmiany są jak widzisz drobne.
Rysunek:
[Czerwony - wzmocnienia, zielony - kierunek siły]

Na dole też brak poprzecznych belek które rozeprą te, na których leżą prowadnice. Jeśli zrobisz kratownicę jak na rysunku, podstawa będzie bardzo sztywna. Teraz prowadnice mogą Ci się wyginać na boki. Reszta wydaje się OK, z resztą te zmiany są jak widzisz drobne.
Rysunek:
[Czerwony - wzmocnienia, zielony - kierunek siły]

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
-
Inwentor jest bardzo dobym programem , ale mam za mało czasu żeby się teraz go uczyć... ale napewno zostanie opanowany przeze mnie w najbliższym wolnym czasie.
Mam do was pytanie... który rodzaj Z-ki sprawdził by sie najlepiej w mojej maszynce... ???
Mam do was pytanie... który rodzaj Z-ki sprawdził by sie najlepiej w mojej maszynce... ???
- Załączniki
-
- ZetK.jpg (18.8 KiB) Przejrzano 318 razy
Ostatnio zmieniony 12 paź 2010, 14:12 przez davidaloca, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ten po lewej jest ogólnie znacznie lepszy. Większy rozstaw łożysk, lepsze usztywnienie płyty Z, porządna blokada górną płytą przed opadnięciem zespołu zbyt nisko. Rozwiązanie po prawej ma tylko jedną jedyną zaletę - zajmuje odrobinę mniej miejsca. Co z tego, skoro poza tym wszystkie parametry ma gorsze i chyba nawet trudniej je porządnie zbudować.