Modernizacja frezarki CNC
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Widzę na foto wrzeciono wykonane z silnika - mam pytanie odnośnie łożysk. Jakiego typu Kolega wykorzystał do ułozyskowania czesci obrotowej . Robie podobny projekt z silnika tzw "jamnika " i zastanawiam się jakiego typu łożyska zastosować. Najbardiej pasowało by mi podwójne skośne takie jak w piastach samochodów ale nie jestem pewien że zagwarantują odpowiednie "usztywnienie"(skasowanie luzu). pozatym są w małych rozmiarach tzn wielkości otworu.
- Załączniki
-
- skosne_001.jpg (67.01 KiB) Przejrzano 2899 razy
Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Może temat i wałkowany ale naprawdę szkoda.Tomek155 pisze:Temat już wiele razy wałkowany na forum. Do moich celów wystarczy. A poza tym to nie jest duża maszyna a szyny rozmiary 45.Kowal pisze:witam
Na mój gust to po jednej szynie na os będzie mało sztywne, Dużo lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie mniejszych ale dwóch szyn rozsuniętych maksymalnie jak się da.
Porządny słup, serwa i dygotliwy stół.
Przy podobnej konstrukcji i podobnym wrzecionie u mnie frez 20 stal kroi aż miło.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 12
Z tą dygotlowością to nie przesadzaj stół jest bardzo sztywny bez luzów itp więc w tym nie szukałbym problemu.kamar pisze:Może temat i wałkowany ale naprawdę szkoda.
Porządny słup, serwa i dygotliwy stół.
Przy podobnej konstrukcji i podobnym wrzecionie u mnie frez 20 stal kroi aż miło.
W pierwszym wrzecionia mam zastosowanie łożysko dwurzędowe zespolone i sprawuje się świetnie. Do lekkiej obróbki tworzyw, metali kolorowych i grawerowania w zupełności wystarcza i znacznie upraszcza konstrukcje wrzeciona a co za tym idzie zmniesza koszty. Konstrukcja na parowanych łożyskach skośnych to całkiem inna bajka. Na pierwszym zdjeciu w tym temacie jest właśnie wrzecionko na łożsku zespolonym i do dzisiaj śmiga bez problemów nawet przy 12 000 obr/min.Kowal pisze:Widzę na foto wrzeciono wykonane z silnika - mam pytanie odnośnie łożysk. Jakiego typu Kolega wykorzystał do ułozyskowania czesci obrotowej . Robie podobny projekt z silnika tzw "jamnika " i zastanawiam się jakiego typu łożyska zastosować. Najbardiej pasowało by mi podwójne skośne takie jak w piastach samochodów ale nie jestem pewien że zagwarantują odpowiednie "usztywnienie"(skasowanie luzu). pozatym są w małych rozmiarach tzn wielkości otworu.
Co do postępów to na razie podłączanie okablowania w trakcie.
A tak w ogóle to powinienem zmienić tytuł tego tematu bo to już nie jest modernizacja lecz konstrukcja całkiem nowej maszyny ale mniejsza o to.
Prace ruszyły od nowa http://www.cnc.info.pl/topics60/moderni ... t13702.htm
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Czy pod pojęciem łożyska zespolonego rozumie kolega to z mojego zdjęcia? dwurzędowe skośne?Tomek155 pisze:Na pierwszym zdjeciu w tym temacie jest właśnie wrzecionko na łożsku zespolonym i do dzisiaj śmiga bez problemów nawet przy 12 000 obr/min.
Miki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 12
Modernizacja frezarki CNC
Tak zespolone skośne bez dzielonego środkowego pierścienia. Ja miałem jakońskie NACHI zapłaciłem za niego około 50 zł i sprawuje się w swojej roli dobrze. Czasem nie warto zbytnio kombinować. W wrzecionie w tej maszynie mam już jamnika na łożyskach skośnych ale to całkiem inna konstrukcja.
Prace ruszyły od nowa http://www.cnc.info.pl/topics60/moderni ... t13702.htm