silnik krokowy & sprzezenie zwrotne
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 14
Witam
Sledzilem wypowiedzi na forum itd. i mam problem
koledzy- pomozecie...?
odswieze troche moj temat
potrzebuje naped do frezarki 3 osiowej z ruchoma brama (ale nie bardzo mam o tym pojecie )
wiec jezeli nie byl by to problemem czy moglby mi ktokolwiek rozpisac taka konfiguracje co wchodzilo by w sklad takiego kompletenego zestawu i moze zalaczyc jakis schemat blokowy
(napewno przyda sie nie jednemu na tym forum)
z tego co wiem to
-napewno servo motor brama w moim przypadku bedzie wazyla lekko ponad 200 kg wiec servo 6Nm powinno dac rade ( naped bezposrednio na srube fi 32 skok10 lub 16mm)
- w dwoch pozostalych osiach po 2Nm powinno byc ok (sruby fi25 skok 10mm)
-co do tego? jakis DRiver?
-jakies zasilanie?
-moze cos jeszcze o czym nie wiem ??
jak to wszystko sterowac ? jakim programem ? najlepiej Mach ( al e moze zeby byla mozliwosc wyprobowania tego na czyms innym typu MasterCAM , EdgeCAM, itp)
odwiedzilem strone www.agmasal.pl
moze wlasnie od nich by sie zaopatrzyl w to co niezbedne
w gre moze jeszcze wejsc firma OMRON z Torunia, moze servonependy z LENZE
lub servo z firmy BECKHOFF.pl z piaseczna
chyba ze naprawde nic sie nie da zrobic lub zbraknie kasy to wtedy Orientalmotor.com jakies silniki krokowe seria PK299
pozdr i dzieki
bartek
Sledzilem wypowiedzi na forum itd. i mam problem
koledzy- pomozecie...?

odswieze troche moj temat
potrzebuje naped do frezarki 3 osiowej z ruchoma brama (ale nie bardzo mam o tym pojecie )
wiec jezeli nie byl by to problemem czy moglby mi ktokolwiek rozpisac taka konfiguracje co wchodzilo by w sklad takiego kompletenego zestawu i moze zalaczyc jakis schemat blokowy
(napewno przyda sie nie jednemu na tym forum)
z tego co wiem to
-napewno servo motor brama w moim przypadku bedzie wazyla lekko ponad 200 kg wiec servo 6Nm powinno dac rade ( naped bezposrednio na srube fi 32 skok10 lub 16mm)
- w dwoch pozostalych osiach po 2Nm powinno byc ok (sruby fi25 skok 10mm)
-co do tego? jakis DRiver?
-jakies zasilanie?
-moze cos jeszcze o czym nie wiem ??
jak to wszystko sterowac ? jakim programem ? najlepiej Mach ( al e moze zeby byla mozliwosc wyprobowania tego na czyms innym typu MasterCAM , EdgeCAM, itp)
odwiedzilem strone www.agmasal.pl
moze wlasnie od nich by sie zaopatrzyl w to co niezbedne
w gre moze jeszcze wejsc firma OMRON z Torunia, moze servonependy z LENZE
lub servo z firmy BECKHOFF.pl z piaseczna
chyba ze naprawde nic sie nie da zrobic lub zbraknie kasy to wtedy Orientalmotor.com jakies silniki krokowe seria PK299
pozdr i dzieki
bartek
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Jedno pytanie?
Czy przy tych gabarytach i założonej dokłądności 0,1 mm nie lepiej zastosować napęd na listwie zębatej. Nie mamy problemu z wyboczniem śrub. Oczywiście listwa zębata z uębieniem skośnym i kasowaniem luzu. A może dwie i układ daszkowy? Problemem staje się wtedy doprowadzenie zasilania do silników.
Czy przy tych gabarytach i założonej dokłądności 0,1 mm nie lepiej zastosować napęd na listwie zębatej. Nie mamy problemu z wyboczniem śrub. Oczywiście listwa zębata z uębieniem skośnym i kasowaniem luzu. A może dwie i układ daszkowy? Problemem staje się wtedy doprowadzenie zasilania do silników.
Pozdrawiam
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
-
nie wiem jak duze moze byc wyboczenie takiej sruby fi 30 (lub fi 32mm) nie chce mi sie za bardzo tego liczycanoda pisze:Jedno pytanie?

inna sprawa jest to ze projekt juz jest zrobiony i zamowione co niektore materialy
wiec zostaje przy napedzie na srubie kulowej umieszczonej centralnie
ostatno bylem na targach Hanover, Poznan (drema) i w monachium i przygladalem sie roznym rozwiazaniom napedu wnioskuje z tego ze ten powinien dzialac tak jak nalezy
choc w maszynach ktore maja obszar pracy juz pow 1500mm stosowane sa czesto listwy zebate i servomotory
a pow 3000mm to juz napewno nie stosuje sie srub kulowych (przynajmniej ja nie widzialem )
-
Jakie są przemieszczenia w osi Z ? Brama jest wyciągnięta wysoko, prowadnice też wysoko, a narzędzie jest nisko. Co ma być obrabiane - formy. To może inna konstrukcja bramy.Zespól wymiennych elementów dla mocowania napędu osi Z w zależności od przedziału pracy w wymiarze Z. Powinno to odchudzić bramę.
Pozdrawiam
-
to o czym piszesz to chodzi ci o to centrum ( 5 osiowe na zdjeciu) sluzy to do robienia modeli naprawde duzych elementow (modeli czesci nadwozi, modeli lodzi itd)anoda pisze:Jakie są przemieszczenia w osi Z ? Brama jest wyciągnięta wysoko, prowadnice też wysoko, a narzędzie jest nisko. Co ma być obrabiane - formy. To może inna konstrukcja bramy.Zespól wymiennych elementów dla mocowania napędu osi Z w zależności od przedziału pracy w wymiarze Z. Powinno to odchudzić bramę.
takim moim malym marzeniem jest zrobieie czegos takiego ale jeszcze nie teraz
w tym przypadku zakres ruchu w osi Z dochodzi do 1500 mm i wlasciwoe to nie brdzo jest tam z czego odchudzac konstrukcje

wszstkie napedy w osiach sa realizowane na servo a napedy przenoszone przez listwy zebate - ale to nie jest projekt na teraz
obecnie projekt docelowy wyglada tak juz w fazie produkcji jest spawana konstr stolu i bramy

no to na tyle real fotki bedzie bada pozniej
-
Jeżeli można i nie jest za póżno to kilka uwag do modelu:
1. Łożyska prowadnic bramy mogą być szerzej rozstawione - wymaga to oczywiście dłuższej prowadnicy - łożyska mogą dochodić prawie do krawędzi stołu bez wielkich zmian konstrukcyjnych.
2 Belka z nakrętką do napędu bramy wydaje się być zbyt wiotka w stosunku do pozostałej częsci konstrukcji.
1. Łożyska prowadnic bramy mogą być szerzej rozstawione - wymaga to oczywiście dłuższej prowadnicy - łożyska mogą dochodić prawie do krawędzi stołu bez wielkich zmian konstrukcyjnych.
2 Belka z nakrętką do napędu bramy wydaje się być zbyt wiotka w stosunku do pozostałej częsci konstrukcji.
Pozdrawiam
-
nie rozumem o co chodzi ?? jakie lozyska?? czy chodzi o wozki??anoda pisze:1. Łożyska prowadnic bramy mogą być szerzej rozstawione - wymaga to oczywiście dłuższej prowadnicy - łożyska mogą dochodić prawie do krawędzi stołu bez wielkich zmian konstrukcyjnych
belka ( a wlasciwie plyta) bedzie sztywniejsza zostanie wzmiocniona dodatkowa plyta przykrecona pionowo na calej dlugosci cos na ksztalt T-ownika lub jakis profil ALU)pltmaxnc pisze:Dodam jeszcze , że można przedlużyć boki bramy i belkę ze śrubą przykręcić bezpośrednio.
Jak slusznie zauważyl anoda , belka powinna być masywniejsza
a co do przedluzenia i bezposredniego przykrecenia to raczej nie bardzo bo takie rozwiazenia jak mam obecnie pozwala mi zrobic ewentalane regulacje wynikajace z bledow podczas obrobki tegoz elementu (nie widac tego na obrazku)
ale dzieki za uwagi
[ Dodano: 2006-06-01, 19:36 ]
Koledzy sprawa jest

co niektorzy bywaja to tu to tam , maja znajomych lub znaja zaklady itd ktore dadza rade obrobic stol i brame tak jak na rys w zalaczniku
gabarytowo jest to dosc duuuze ale taki wlasnie ma byc...
jezeli chodzi o dokladnosc i tolerancje jakie sa w rysunkach
niech nikogo to nie powali na kolana +/- 0.01mm
jet to taki umowne przeze mnie i firme stosowane oznaczenie ze element ma byc wykonany najdokladniej jak to mozliwe
jezeli na tej dlugosc uzyskamy 0.05 tez bede szczesliwy

pozdr
- Załączniki
-
- Project_Frezarka CNC_BRAMA[1].dwg Layout1 (1).pdf_18476_xtmp_26589.pdf
- (135.46 KiB) Pobrany 450 razy
-
- Project_Frezarka CNC_STOL[1].dwg Layout1 (1).pdf_4254_xtmp_11674.pdf
- (119.79 KiB) Pobrany 457 razy
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam
Nie chce zakładać nowego tematu wiec się podłącze. Myślę, że pomysł z enkoderami sam w sobie nie jest taki zły. Sam się zastanawiam czy jest to możliwe połączyć z Mach3 za pomocą jakiegoś plug-in.
Do rzeczy, serwa posiadają enkodery zamontowane na wale maszyny, a gdyby tak zrobić niezależny układ napedowy dla enkodera np. wykorzystać pasek. Rozwiązało by to naprawdę szereg problemów z dokładnością maszyny, z która bywa różnie w samoróbkach
Szczególnie, gdy maszyna pracuje już kilka lat. Poza tym zamontowanie tańszych śrub trapezowych czy zbyt słabe silniki krokowe nie były by żadnym problemem, gdyby wprowadzić sprzężenie zwrotne w takiej formie...
Pewnie nie ja pierwszy o tym pomyślałem, dlatego liczę na nakierowanie czy to możliwe, czy może są inne programy sterujące posiadające taką funkcje, czy to w ogóle ma sens.
Nie chce zakładać nowego tematu wiec się podłącze. Myślę, że pomysł z enkoderami sam w sobie nie jest taki zły. Sam się zastanawiam czy jest to możliwe połączyć z Mach3 za pomocą jakiegoś plug-in.
Do rzeczy, serwa posiadają enkodery zamontowane na wale maszyny, a gdyby tak zrobić niezależny układ napedowy dla enkodera np. wykorzystać pasek. Rozwiązało by to naprawdę szereg problemów z dokładnością maszyny, z która bywa różnie w samoróbkach

Szczególnie, gdy maszyna pracuje już kilka lat. Poza tym zamontowanie tańszych śrub trapezowych czy zbyt słabe silniki krokowe nie były by żadnym problemem, gdyby wprowadzić sprzężenie zwrotne w takiej formie...
Pewnie nie ja pierwszy o tym pomyślałem, dlatego liczę na nakierowanie czy to możliwe, czy może są inne programy sterujące posiadające taką funkcje, czy to w ogóle ma sens.