silnik krokowy & sprzezenie zwrotne

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
bartek_iw
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 299
Rejestracja: 20 paź 2005, 16:45
Lokalizacja: cz?uchĂłw

silnik krokowy & sprzezenie zwrotne

#1

Post napisał: bartek_iw » 23 sty 2006, 12:33

witam
chyba ten post moze tu byc?? jak cos to prosze moderatorw o jego przeniesienie :wink:

wiec sprawa sie rozchodzi o to aby zmontowac sprzezenie zwrotne do silnika krokowego
czy ktos juz analizowal ten temat??

bo ja tak sobie wymyslilem by magnetyczny linial z glowica (np. z firmy SIKO www.zuth.com.pl ) polaczyc z silnikiem i mamy juz pomiar polozenie i drogi

do tego trzeba by dolozyc jakis wyswietlacz co by bylo widac jakie jest to polozenie

i jeszcze jedna sprawa
zainteresowalo mnie cos takiego- ktos tam reklamuje swoja maszyne i pisze ze:
" maszyna po utracie zasilania i ponownym jej podlaczeniu do zasilania od razu "wie" w jakim polozeniu sie znajduje"

skad ona to ma wiedziec??
czy sa tam jakies linialy absolutne??
bo na inkrementalnych to tak od razu to sie chyba nie da ? maszyna by musiala wrocic do polozenia zerowego, a pozniej ewentualnie wrocic na swoje miejsce

dobrze kombinuje czy nie :?:

pozdr



Tags:


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1302
Rejestracja: 13 sie 2004, 12:58
Lokalizacja: warszawa

Re: silnik krokowy & sprzezenie zwrotne

#2

Post napisał: pltmaxnc » 23 sty 2006, 15:59

Kombinujesz dobrze , lecz aby maszyna to "wiedziała" wystarczą wyłączniki krańcowe i dalej jak piszesz, każdą pracę należy rozpocząć od punktu zerowego.

Awatar użytkownika

ludas
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 2
Posty: 58
Rejestracja: 22 lis 2004, 21:27
Lokalizacja: okolice Poznania

#3

Post napisał: ludas » 23 sty 2006, 20:21

bartek_iw pisze:wiec sprawa sie rozchodzi o to aby zmontowac sprzezenie zwrotne do silnika krokowego
czy ktos juz analizowal ten temat??
Temat był juz poruszany, jednak z tego co pamiętam okazuje się, że w praktyce bardzo żadko stosuje się tego typu rozwiązania. Ogólnie przyjmujemy, że moment silnika będzie tak dobrany, aby silnik nie gubił kroków, lub stosujemy proste rozwiązanie z enkoderem potwierdzającym zrobienie kroku przez silnik. Istnieją wprawdzie skąplikowane sterowniki sprawdzające na podstawie zmian prądu w uzwojeniach czy krok został wykonany czy nie, jednak są to drogie zabawki.
bartek_iw pisze:do tego trzeba by dolozyc jakis wyswietlacz co by bylo widac jakie jest to polozenie
Nie rozumiem po co tak kombinować. Jeśli korzystasz np. z Mach'a to aktualna pozycja jest wyświetlana na monitorze, a pozycjonowanie może odbywać się względem wyłączników krańcowych.
bartek_iw pisze:zainteresowalo mnie cos takiego- ktos tam reklamuje swoja maszyne i pisze ze:
" maszyna po utracie zasilania i ponownym jej podlaczeniu do zasilania od razu "wie" w jakim polozeniu sie znajduje"

skad ona to ma wiedziec??
Może producent zastosował np. "Enkodery absolutne wieloobrotowe" lub coś podobnego
http://www.astat.com.pl/content/section/13/14/
Zużywaj się, nie rdzewiej...


Autor tematu
bartek_iw
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 299
Rejestracja: 20 paź 2005, 16:45
Lokalizacja: cz?uchĂłw

#4

Post napisał: bartek_iw » 23 sty 2006, 20:43

ludas pisze:Ogólnie przyjmujemy, że moment silnika będzie tak dobrany, aby silnik nie gubił kroków, lub stosujemy proste rozwiązanie z enkoderem potwierdzającym zrobienie kroku przez silnik. Istnieją wprawdzie skąplikowane sterowniki sprawdzające na podstawie zmian prądu w uzwojeniach czy krok został wykonany czy nie, jednak są to drogie zabawki.
no wlasnie chcialbym poznac te proste rozwiazanie :mrgreen:
i moze jakies przyblizone ceny tych zabawek
kosela & kosela - wyrób pomidorów :)
http://www.cnc.info.pl/topics60/cnc-vt1302,180.htm

Awatar użytkownika

ludas
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 2
Posty: 58
Rejestracja: 22 lis 2004, 21:27
Lokalizacja: okolice Poznania

#5

Post napisał: ludas » 24 sty 2006, 15:05

Wydaje mi się, że np. MOZ18 z Wobitu byłby dobry, niestety nie mogę znaleźć ceny:
www.ebot.pl/produkty/przetworniki/obrot ... z_osia.htm
Taki enkoder (200 impulsów na obrót) idealnie pasuje do popularnych silników krokowych 1,8deg
I wydaje mi się, że bez większych problemów da się go wykorzystać w Mach, jednak proszę kolegów
o opinie, bo nie jestem pewien.
Zużywaj się, nie rdzewiej...


Autor tematu
bartek_iw
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 299
Rejestracja: 20 paź 2005, 16:45
Lokalizacja: cz?uchĂłw

#6

Post napisał: bartek_iw » 31 sty 2006, 14:11

eckert -dzieki na namiary na enkodery z agmasal-u

jeszcze jedno pytanie czy ktos juz cos takiego robil??
chodzi o kompletne sterowanie tego mechanizmu
silnik krokowy-enkoder inkr,-driver-plyta gl.-kompute
jak to te soba polaczyc by wszystko gralo.

chcialbym uzyc jakiegos silnik krokowy (do 2Nm) z podwojnym walem
na nim osadzic enkoder inkr.
i zastosowac jak sie da sterownik z GECKOdrive
tyle moich teoretycznych rozwazan

ale jakie drivery? :roll:
i jaka plyta gl? :roll:

pozdr

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1495
Rejestracja: 11 kwie 2005, 12:00
Lokalizacja: Gdansk

#7

Post napisał: Piotrjub » 31 sty 2006, 14:35

Tylko o jakim sterowniku (draiwer) mowisz bo draiwery Gecko do silnikow krokowych nie maja mozliwosci podlaczenia enkodera a do draiwerow do serwa DC nie podlaczysz silnikow krokowych.


Autor tematu
bartek_iw
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 299
Rejestracja: 20 paź 2005, 16:45
Lokalizacja: cz?uchĂłw

#8

Post napisał: bartek_iw » 31 sty 2006, 14:41

hmm :shock:
czyli jaka jest alternatywa??
bo ja nic nie wiem :| :?:

mozna to jakos zrobic by bylo dobrze
kosela & kosela - wyrób pomidorów :)
http://www.cnc.info.pl/topics60/cnc-vt1302,180.htm

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1495
Rejestracja: 11 kwie 2005, 12:00
Lokalizacja: Gdansk

#9

Post napisał: Piotrjub » 31 sty 2006, 16:20

Jeśli krokowe dałbym sobie spokój z enkoderami. Załóżmy ze będziesz chciał mieć bardzo płynną prace silników np. z mikrokrokiem min 1/16 razy 200 kroków mamy 3200 nazwijmy impulsów na jeden obrót. Już w takim wypadku ograniczeniem będzie program jaki chcesz zastosować np. Mach3mill. Bo albo ograniczysz mikrokrok albo obroty silnika bo program nie da rady nazwijmy to tak dostarczyć impulsów w odpowiednim czasie.
Np. weźmiemy serwosilnik z enkoderem 2000 imp/obr podłączymy do draiwera Gecko
Który ma wbudowany nazwijmy go enkoder kwadratowy czyli już mamy 2000 x 4 = 8000 imp/obr. Program wysyła impulsy z częstotliwością 45khz czyli mamy 45000/8000=5,625 obr/s wtedy cały układ pracuje jak żółw. Jeśli chcemy aby serwa kręciły się szybciej np. 22 obr/s musimy ograniczyć liczenie ilości impulsów z enkodera i enkodera kwadratowego do poziomu 2000 itd. idt.
Dla mnie enkoder w silnikach krokowych to .................. kiedyś się używało się takiego stwierdzenia mówiąc o czymś ”przerost formy nad treścią”


Autor tematu
bartek_iw
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 14
Posty: 299
Rejestracja: 20 paź 2005, 16:45
Lokalizacja: cz?uchĂłw

#10

Post napisał: bartek_iw » 31 sty 2006, 18:46

ok
Piotrjub pisze:Dla mnie enkoder w silnikach krokowych to .................. kiedyś się używało się takiego stwierdzenia mówiąc o czymś ”przerost formy nad treścią”
wiec skoro tak mowisz to sobie to odpuszcze :wink:
tylko ze teraz potrzebowal bym alternatywy na cos takiego by:

-rozwiazanie bylo jak najtansze w swojej klasie
-najlepiej by byly to serwo+enkoder
-by jak na razie zrobic 3 osie ( a pozniej mozna bylo dodac 2 osie) znalazlem plyte firmy GECKO
http://www.geckodrive.com/product.cfm?pid=17
-zastosowac program do obrobki ogolnie dostepy (np.Mach)

i jeszcze, zeby ktos sie na tym znal i pomogl mi jak pojawia sie trudnosci :wink: typu jaki zasilacz, jaka komunikacja z kompem (przes jaki port itd)
kosela & kosela - wyrób pomidorów :)
http://www.cnc.info.pl/topics60/cnc-vt1302,180.htm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”