a ja znalazłem :Leoo pisze: Nie widzę prostszego i tańszego rozwiązania niż hydrauliczne.

..... a tak serio, .... szukam dalej. Jak nie znajdę ... będę pracował nad hydraulicznym.
A na razie, ..... zbuduję mordercę brzeszczotów.

a ja znalazłem :Leoo pisze: Nie widzę prostszego i tańszego rozwiązania niż hydrauliczne.
RomanJ4 pisze:J mam taką,
[url=http://images41.fotosik.pl/335/4ace78ea4ddf09cam.jpg]Obrazek[/URL]
tnę na niej różne metale, niektóre twarde i pomimo że jest dość ciężka dodatkowo stosuję sznur gumowy od ekspandera do dociskania ale nie zauważyłem jakiegoś nadmiernego tępienia się brzeszczotów od ruchu powrotnego. Chyba nie ma co zawracać sobie głowy, chyba ze ktoś tnie przemysłowo, ale to powinien mieć i lepszą maszynę.
RomanJ4 pisze: W innym wątku napisał : " Dorobiłem do niej chłodzenie z pompki akwariowej i wannę z 2 zlutowanych blaszek do pieczenia ciasta, co przy zastosowaniu emulsji zapewnia w ruchu powrotnym dostateczne smarowanie i brzeszczot się od tego nie tępi. I pomimo, że rama jest dość ciężka zastosowałem jeszcze dodatkowy nacisk poprzez sznur od ekspandera. Zamknięty profil stalowy 50x50 przecina w około minutę. Sam byłem zdziwiony, że brzeszczot starcza na dość długo. "
Silnik krokowy ?? w pierwszej chwili pomyślałem, że to bez sensu ..... hmm ,ale....BYDGOST pisze: A może tego gościa na końcu śruby zastąpić silnikiem krokowym?
Stare rozwiązania w powiązaniu z nową techniką mogą okazać się bardzo skuteczne. Być może takie podejście pozwoli zwiększyć atrakcyjność i zainteresowanie tego typu wynalazkiem. Wiadomo, ze piły taśmowe mają też swoje wady. Równie wydajna piła ramowa a przy tym z trwalszym brzeszczotem mogłaby stanowić dla niej konkurencję.Zbych07 pisze:gdyby .... uzupełnić to o .... sterowanie z PC-ta - mogłaby powstać dość inteligentna piła cnc