stół krzyżowy do frezarki CNC - prosze o opinię

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
lucaslab
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 12

Post napisał: lucaslab » 13 wrz 2010, 23:19

smouki - tak wesoło to nie jest. Stolik jest aluminiowy, stalowe są tylko prowadnice. Jeśli uważasz, że szkoda do tego pakować aluminium to może konstrukcja spawana ze stali? mam sporą ilość kątowników i ceowników o boku 5cm. Chciałem aluminium właśnie dlatego, że posiadam małą frezarkę (FP-25V) i z aluminium radzi sobie całkiem wesoło, a w stali strach próbować ;) więc przygotowanie w miarę precyzyjnych elementów z aluminium nie było by dużym problemem. Jeśli masz jakieś sugestie pisz śmiało nie chciał bym już na samym początku czegoś spartolić.
Maq - prowadnice kupiłem jakiś czas temu na allegro od czasu do czasu się takie pojawiają.

Tagi:

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: smouki » 13 wrz 2010, 23:40

Obrazek
to tak na szybkiego żeby ci strzałkę pokazać
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Autor tematu
lucaslab

Post napisał: lucaslab » 14 wrz 2010, 16:24

smouki - znalazłem dziś u siebie dosyć solidne ceowniki:
Obrazek
Jeden tych ceowników ma szerokość 16cm. Myślę co by zostawić dwa zespawane ze sobą tak jak widać na zdjęciu co da mi szerokość 32cm i na długość obciąć 40. Do podstawy przykręcić stolik, a na skraju prostopadle przyspawać pionowa kolumnę z jednego ceownika i uzbroić ja z tyłu blachą (tak jak na Twoim rysunku).

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 14 wrz 2010, 16:49

będą, podaj ich wymiary to coś wyrysuje dla nich i podaj rozmiar (rozstaw) mocowania tego stołu krzyżowego, chodzi mi o to jak szeroko rozstawić te dolne profile żeby się stół krzyżowy pomiędzy nie zmieścił i było jak przykręcić. Przepraszam jeśli się narzucam, może chcesz sam rozkminić konstrukcję

[ Dodano: 2010-09-14, 16:53 ]
nie przeczytałem opisu pod zdjęciem, lepiej będzie je rozciąć i stół krzyżowy wstawić pomiędzy bo widzę na zdjęciu tego krzyżaka że jest tam taki element idealnie nadający się do przykręcenia do profili po obu stronach krzyżaka, a silnik i schować pomiędzy profilami
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

FlashEF
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: FlashEF » 14 wrz 2010, 17:11

Co to za komponent ta szyna osi Z? Gdzie można takie coś dostać, ile kosztowało?

Autor tematu
lucaslab

Post napisał: lucaslab » 14 wrz 2010, 17:17

A więc wymiary ceownika to 160x65 grubość ścianki około 8mm. Stolik ma mocowanie od spodu na cztery śruby M8:
Obrazek
Zauważ również, że osie nie krzyżują się po środku, więc wydaje mi się, że prowadnicę będącą niżej trzeba dać równolegle do przodu stolika. ja myślałem, żeby stolik przykręcić na te śruby M8 na płasko do dwóch ceowników zespawanych tak jak na zdjęciu poprzednim, a nie wpuszczać stolik między ceowniki. Napisz koniecznie co o tym myślisz. Co do wymiarów stolika to tak:
podstawa - to co jest najniżej w stoliku 100x320 (mocowanie silnika, śruby i koło zębate to dodatkowe 50mm), tu prowadnice są rozmieszczone symetrycznie i zakres przesuwu środkowej "blachy" stolika jest od krawędzi do krawędzi podstawy stolika (najniższej blachy).
środek - to co jest w środku stolika (środkowa blacha) 170x290 (mocowanie silnika którego na zdjęciach nie widać wraz z kołem zebatym to dodatkowe 50mm). Tu prowadnice nie sa rozmieszczone symetrycznie (środek prowadnic wypada na jakiś 110mm o d krawędzi środkowej blachy). Jak masz jakieś sugestie to pisz śmiało, ja nie mam za bardzo o budowie frezarki pojęcia więc chętnie skorzystam z czyjejś wiedzy :).

pozdrawiam

FlashEF-odpisałem Ci kilka postów wcześniej ja ta prowadnicę kupiłem na allegro, wpisz w wyszukiwarkę na allegro "prowadnica liniowa" aktualnie bardzo podobną ktoś sprzedaje.

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 14 wrz 2010, 18:20

te prowadnice na oś "z" mają jeden mankament- nie ma miejsca na śrubę pomiędzy, jedyne rozwiązanie to coś z boku.
odnośnie konstrukcji, to zastanawiam się nad jakością zespawanych ceowników, jest to liniowo zrobione czy trzeba będzie frezować, tak czy owak idealnie byłoby to prze frezować, ale jak się nie da to trudno zawsze można podkładać blaszki od puszki z wcześniej wypitego piwa, czy kokakoli.
to zdjęcie dużo mi wyjaśniło, ja jestem estetykiem i fajnie by było schować ten silnik w obrysie konstrukcji, a nie wywalać go przed konstrukcję i zastanawia mnie brak miejsca na silnik górnego wózka, ale pomysł już mam, narysuję, to pokarzę, ale nie obiecuję bo dwójka dzieci doskonale wypełnia mój czas
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Autor tematu
lucaslab

Post napisał: lucaslab » 14 wrz 2010, 20:50

Ceowniki są zespawane na płasko, poza tym są tylko dosyć solidnie "złapane" da się korygować płaszczyznę na chwile obecną. Prowadnica osi Z tak jak piszesz nie daje możliwości puszczenia śruby przez środek, myślę to rozwiązać jakimś bloczkiem - podkładką wewnątrz której będzie nakrętka przykręcona do płaszczyzny prowadnicy. Inne rozwiązanie to śruba z boku prowadnicy ale wtedy będzie mi ją "skręcać" (wolał bym rozwiązanie symetryczne).

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 14 wrz 2010, 21:00

Obrazek

to tak wstępnie, bo dalej nie wiem jak umieścić śrubę...chyba z boku, mówię o "z". Na razie oś "z" nie zjedzie nisko :mrgreen: i nie wiem jak z silnikiem górnego wózka, ale ja gotowca nie dam, daję ci możliwości, inspiracje

[ Dodano: 2010-09-14, 21:02 ]
Obrazek

[ Dodano: 2010-09-14, 21:03 ]
Obrazek
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Autor tematu
lucaslab

Post napisał: lucaslab » 14 wrz 2010, 23:00

Dzięki za rysunek smouki. Z osadzeniem stolika sobie poradzę, mam już koncepcję jak to zrobić tak żeby silniki nie przeszkadzały (bądą trochę wystawać poza obrys stołu no ale coś za coś - prostota wykonania). Z osią Z też coś wymyślę, i tak będzie ja trzeba zdystansować dosyć solidnie od kolumny, żeby wrzeciono wypadło w środku obszaru roboczego stołu więc planuje wstawić pomiędzy prowadnice Z-ki a uchwyt wrzeciona jakiś kawał żelastwa z zamontowaną nakrętką osiZ.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”