Wypalarka Jantar 2 z wyposażeniem
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Nic nie zastąpi dobrego technologa, ale dobry program zawsze może nam nieco umilić życie,
osobiście testowałem kilka programów i jakoś nie znalazłem nic specjalnego.
PS.
kolego Andryjan, w zeszłym roku coś tam próbowaliśmy zadziałać, pamiętam, że Cagila nie radziła sobie z gospodarką odpadami. Coś się zmieniło? Może warto by coś potestować?
pozdro4all
osobiście testowałem kilka programów i jakoś nie znalazłem nic specjalnego.
PS.
kolego Andryjan, w zeszłym roku coś tam próbowaliśmy zadziałać, pamiętam, że Cagila nie radziła sobie z gospodarką odpadami. Coś się zmieniło? Może warto by coś potestować?
pozdro4all
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 18
- Kontakt:
Witam ponownie, co do gospodarki odpadami z automatu (bo jak dobrze pamiętam m.in. tego oczekiwałeś od programu) póki co nie zostało to jeszcze wprowadzone w CAGILI.chrisz1796 pisze: PS.
pozdro4all
Pozytywna wiadomość to postęp i nadal "brak zmian" jeśli chodzi o automatyczny nesting, CAGILA wciąż ma przewagę nad konkurencją

M.in. tutaj znajdziesz ciekawy przykład i wynik z 21 elementem z automatu:
https://www.cnc.info.pl/topics97/nestin ... a&start=30
Nadal poszukujesz właściwego dla siebie oprogramowania? Kryteria te same, a może jakieś zmiany?
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej

-
- Kontakt:
Abstrahując zupełnie od reklamy wpisz w googlach 2 słowa: "automatyczny nesting" i wyświetli Ci się na pierwszym miejscu porównanie różnych programów głównie pod tym kątem.
Tam już znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.
Tam już znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.
CAD/CAM CAGILA

-
- Kontakt:
Zatem (nie chcę powielać, ale...) różne kody i wzory porównane są tutaj:
https://www.cnc.info.pl/topics51/automa ... t18915.htm
https://www.cnc.info.pl/topics51/automa ... t18915.htm
CAD/CAM CAGILA

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
oj ....
nie podyskutujemy kolego. Mylisz pojęcia jak np. kod programu itd.
Rozmowa ta zmierza do nikąd.
Link który kolego podałeś to zwykła reklamowa gadka.
Podaj proszę konkrety … stronę na której jest porównanie programów różnych wiodących producentów oprogramowań CAD/CAM.
Stronę gdzie przeprowadzono badania tych że programów …
To co podałeś wcześniej to po prostu Twoja ocena.
To że twierdzisz to co twierdzisz …że CAGILA jest w nestingu „naj” to jest to Twoim twierdzeniem i nie jest bezstronne.
Ja tez mogę twierdzić że Taglio jest „naj”. Ale nie będę reklamować i wpajać na siłę gdyż nie ma żadnych na to dowodów.
Tak jak pisałem wczesniej ... nie ma idealnego programu. Sam testowałem kilkanaście innych programów i wiem że jak coś ludziom nie wychodzi to twierdzą że program jest do bani.
I żeby była jasność .... nie twierdzę że CAGILA jest zła
Dla mnie to zwykły program jakich wiele ... i jakich nie sposób ocenić wiarygodnie pod żadnym względem. ( pozytywnie i negatywnie ).
Brak po prostu dowodów.
nie podyskutujemy kolego. Mylisz pojęcia jak np. kod programu itd.
Rozmowa ta zmierza do nikąd.
Link który kolego podałeś to zwykła reklamowa gadka.
Podaj proszę konkrety … stronę na której jest porównanie programów różnych wiodących producentów oprogramowań CAD/CAM.
Stronę gdzie przeprowadzono badania tych że programów …
To co podałeś wcześniej to po prostu Twoja ocena.
To że twierdzisz to co twierdzisz …że CAGILA jest w nestingu „naj” to jest to Twoim twierdzeniem i nie jest bezstronne.
Ja tez mogę twierdzić że Taglio jest „naj”. Ale nie będę reklamować i wpajać na siłę gdyż nie ma żadnych na to dowodów.
Tak jak pisałem wczesniej ... nie ma idealnego programu. Sam testowałem kilkanaście innych programów i wiem że jak coś ludziom nie wychodzi to twierdzą że program jest do bani.
I żeby była jasność .... nie twierdzę że CAGILA jest zła

Dla mnie to zwykły program jakich wiele ... i jakich nie sposób ocenić wiarygodnie pod żadnym względem. ( pozytywnie i negatywnie ).
Brak po prostu dowodów.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Kontakt:
Rzeczywiście ciężko o kompromis, pojęć nie mylę, Ty natomiast chyba nie zrozumiałeś mojej lekkiej pozytywnej ironii
, ale do rzeczy:
1) Nie prowadzę firmy zajmującej się badaniem programów CAD/CAM ani też nie znam takowej, zatem tutaj nie pomogę.
2) To co podałem wcześniej to nie tylko moja ocena, w dyskusji uczestniczyło co najmniej kilku innych użytkowników (również z konkurencji) i bardzo dobrze, bo temat był/jest otwarty i temu służy, a wyniki mówią same za siebie.
3) Nie twierdzę, że CAGILA jest "naj" z definicji i nie twierdzę, że jest na rynku idealny program, ale stwierdzam, że póki co nie znalazłem (jako użytkownik, bo również nim jestem) systemu, który dorównał by CAGILI pod względem skuteczności automatycznego rozkładu, co można zobaczyć w niejednym temacie na forum.
4) Bardzo proszę pokaż wyniki z "Tagilo", może być ten sam przykład, może uzyskamy jak to określiłeś "dowody" na cokolwiek
.
Czy wyniki pokazujące różne rozkroje z produkcji i nie tylko to Twoim zdaniem wyniki, które prowadzą donikąd? Ja myślę, że raczej pokazują realia, czyli poszczególne możliwości programów i występują tam jak najbardziej konkretne liczby.
Podaj czego jak nie konkretnych wyników z danego przykładu oczekiwałbyś jako dowodu na skuteczność działania danego oprogramowania?
Mam wrażenie, że znów niepotrzebnie schodzimy na wątek, którego niektórzy na początku mojego tematu usilnie próbowali rozwinąć niedługo potem zaskakująco się rozczarowując.

1) Nie prowadzę firmy zajmującej się badaniem programów CAD/CAM ani też nie znam takowej, zatem tutaj nie pomogę.
2) To co podałem wcześniej to nie tylko moja ocena, w dyskusji uczestniczyło co najmniej kilku innych użytkowników (również z konkurencji) i bardzo dobrze, bo temat był/jest otwarty i temu służy, a wyniki mówią same za siebie.
3) Nie twierdzę, że CAGILA jest "naj" z definicji i nie twierdzę, że jest na rynku idealny program, ale stwierdzam, że póki co nie znalazłem (jako użytkownik, bo również nim jestem) systemu, który dorównał by CAGILI pod względem skuteczności automatycznego rozkładu, co można zobaczyć w niejednym temacie na forum.
4) Bardzo proszę pokaż wyniki z "Tagilo", może być ten sam przykład, może uzyskamy jak to określiłeś "dowody" na cokolwiek

Czy wyniki pokazujące różne rozkroje z produkcji i nie tylko to Twoim zdaniem wyniki, które prowadzą donikąd? Ja myślę, że raczej pokazują realia, czyli poszczególne możliwości programów i występują tam jak najbardziej konkretne liczby.
Podaj czego jak nie konkretnych wyników z danego przykładu oczekiwałbyś jako dowodu na skuteczność działania danego oprogramowania?
Mam wrażenie, że znów niepotrzebnie schodzimy na wątek, którego niektórzy na początku mojego tematu usilnie próbowali rozwinąć niedługo potem zaskakująco się rozczarowując.
CAD/CAM CAGILA

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
1. Ja też nie prowadzę badań i dlatego też i nie rekomenduję na siłę innych programów.
2. Jakoś nie doczytałem się ocen. Po prostu to są użytkownicy programów i nie oceniali ich jednoznacznie. Nie są konkurencja.
3. Poczytaj co piszesz kolego …. Nie ma bezpośredniego określenia że jest „naj” ale znaczenie zdania jest jednoznaczne.
4. Wyniki TAGLIO … proszę , czytaj ze zrozumieniem. Napisałem wyraźnie żebyś podał stronę gdzie znajdziemy takie porównanie.
Ja też mogę podać taka informację że TAGLIO był w ostatnich kilku latach ( nie wiem dokładnie jakich i jakim czasie ) oceniany najwyżej i na swojej stronie swego czasu pokazał certyfikaty , nagrody i inne pierdoły. Ale dla mnie to reklama po prostu.
Co do konkretnych liczb. Proszę , pokaż mi je , gdzie jest to napisane jednoznacznie.
Po za tym … temat o ile dobrze wyczytałem ( może nie dowidzę ) rozpoczął kolega mietekg. To więc oznacza że nie jest to Twój temat.
link który masz w podpisie dotyczy porównania czterech programów.
I w mojej opinii to jest to totalna bzdura te długości rozkrojów.
Dlaczego ...
wystarczy parametry do nestingu wprowadzić inne i wyniki będą inne. Więc co to za porównanie ??Długośc elementów jest zawsze taka sama a scrap ... to taki jaki wprowadzi użytkownik w wstępnych parametrach.
Ja jako programista ( tworzę proste aplikacje dla automatyzacji ) , użytkownik CAD/CAM tak naprawdę nie dopatrzyłem sie nigdy w żadnym mi znanym lub widzianym programie poprawnego nestingu.
2. Jakoś nie doczytałem się ocen. Po prostu to są użytkownicy programów i nie oceniali ich jednoznacznie. Nie są konkurencja.
3. Poczytaj co piszesz kolego …. Nie ma bezpośredniego określenia że jest „naj” ale znaczenie zdania jest jednoznaczne.
4. Wyniki TAGLIO … proszę , czytaj ze zrozumieniem. Napisałem wyraźnie żebyś podał stronę gdzie znajdziemy takie porównanie.
Ja też mogę podać taka informację że TAGLIO był w ostatnich kilku latach ( nie wiem dokładnie jakich i jakim czasie ) oceniany najwyżej i na swojej stronie swego czasu pokazał certyfikaty , nagrody i inne pierdoły. Ale dla mnie to reklama po prostu.
Co do konkretnych liczb. Proszę , pokaż mi je , gdzie jest to napisane jednoznacznie.
Po za tym … temat o ile dobrze wyczytałem ( może nie dowidzę ) rozpoczął kolega mietekg. To więc oznacza że nie jest to Twój temat.
link który masz w podpisie dotyczy porównania czterech programów.
Dlaczego ...
wystarczy parametry do nestingu wprowadzić inne i wyniki będą inne. Więc co to za porównanie ??Długośc elementów jest zawsze taka sama a scrap ... to taki jaki wprowadzi użytkownik w wstępnych parametrach.
Ja jako programista ( tworzę proste aplikacje dla automatyzacji ) , użytkownik CAD/CAM tak naprawdę nie dopatrzyłem sie nigdy w żadnym mi znanym lub widzianym programie poprawnego nestingu.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Kontakt:
Temat jest dość długi, proponuję zatem poczytać raz jeszcze i powinno coś wpaść w oko. Oceny są, konkurencja też jest.cnccad pisze: 2. Jakoś nie doczytałem się ocen. Po prostu to są użytkownicy programów i nie oceniali ich jednoznacznie. Nie są konkurencja.
Cały czas czytam - do tego służą wyszukiwarki, a osobiście nie mam zamiaru tego szukać, a jeśli chciałbym się czegoś w tym temacie dowiedzieć na pewno wyniki użytkowników różnych programów byłyby dla mnie wstępnie miarodajne.cnccad pisze: 4. Wyniki TAGLIO … proszę , czytaj ze zrozumieniem. Napisałem wyraźnie żebyś podał stronę gdzie znajdziemy takie porównanie.
Znów odsyłam raz jeszcze do wspomnianego tematu, na pewno znajdziesz konkretne liczby, ale nie w tym temacie, nadal w moim temacie w dziale CAD/CAM.cnccad pisze: Co do konkretnych liczb. Proszę , pokaż mi je , gdzie jest to napisane jednoznacznie.
Uściślijmy: tylko temat dotyczy czterech programów, ale wewnątrz znajdziemy ich więcej (proszę czytać całość).cnccad pisze: link który masz w podpisie dotyczy porównania czterech programów.
Dlaczego ...
Rzeczywiście jeśli wprowadzimy inne parametry wyniki będą inne, ale to co napisałeś to masło maślane. To oczywiste, że tak będzie, ale chyba każde porównanie polega na tym, aby wprowadzić te same parametry dla rozkroju, użyć tych samych elementów w poszczególnych ilościach i tego samego arkusza i mając 28 programów i 28 wyników uzyskujemy tzw. miarodajne porównanie działania programów (pod danym względem), jeśli tego nie rozumiesz to wybacz, prościej już tego chyba nie wytłumaczę.
Jakbyś mógł rozwinąć ten wątek - co dokładnie oznacza poprawny nesting?cnccad pisze: Ja jako programista ( tworzę proste aplikacje dla automatyzacji ) , użytkownik CAD/CAM tak naprawdę nie dopatrzyłem sie nigdy w żadnym mi znanym lub widzianym programie poprawnego nestingu.
Niestety nadal nie dowiedziałem się co dla Ciebie stanowiłoby dowód, który potwierdzałby przewagę jednego programu nad drugim pod względem automatycznego nestingu?
CAD/CAM CAGILA