Linux i CNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

djjaroo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8

Post napisał: djjaroo » 12 mar 2009, 07:30

może to co wyświetla po prostu brakuje ale próbowałem coś pozmieniać zainstalować już wszystko ma i nic mu nie brakuje do szczęście ... hmm tez nie jestem super w te klocki ale uczę się :)

Tagi:

aron_d
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7

Post napisał: aron_d » 12 mar 2009, 08:00

Witam

Polecam zainstalować Ubuntu 8.04 (jako drugi system), i odpalić "emc2-install.sh"
Załączniki
emc2-install.sh.tar
(10 KiB) Pobrany 316 razy

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: skoczek » 12 mar 2009, 10:00

djjaroo pisze:może to co wyświetla po prostu brakuje ale próbowałem coś pozmieniać zainstalować już wszystko ma i nic mu nie brakuje do szczęście ... hmm tez nie jestem super w te klocki ale uczę się :)
Witam serdecznie.
Co mu Kolega "zrobił" że zaczęło działać wszystko poprawnie? :) Ja tam i tak wolę stawiać EMC2 na moim slacku ale może i mi się przyda kiedyś taka wiedza...
Pozdrawiam serdecznie, skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

Awatar użytkownika

djjaroo
Posty w temacie: 8

Post napisał: djjaroo » 16 mar 2009, 20:08

Więc tak coś zacząłem działać zainstalowałem przez konsole tan pliczek po reboocie jest nowe jądro lecz się nie odpala taki komunikat wywala :
/bin/sh: can't access tty; job control turend off
(initramfs)_
czy może jądro jeszcze raz zainstalować ??

Awatar użytkownika

ArturM
Kontakt:

Post napisał: ArturM » 22 mar 2009, 16:19

Łomatko, a czemu tak kombinujecie?

Nie lepiej postawić Ubuntu 8.04 EMC2 które jest do ściągnięcia z linuxcnc.org ?
Można EMC2 zaszczepić na innej dystrybucji, ale nie widze powodu. Rozumiem, że ktoś może miec takie wymagania jeżeli jest obryty z linucha i sobie jądro przekompiluje na RT. No ale to by oznaczało że potrafi tez sobie poradzić z wyłapaniem komunikatów błędów z dmesga czy nawet spod strace. Ale na początek to ja proponuję postawic Ubuntu - samego EMC jest sporo nauki - więc może na poczatek tylko skupić sie na konfigurowaniu EMC a nie walczyć jednoczesnie z EMC, Linuksem i jądrem RT.

Nowego Ubuntu tez nie polecam - namotali coś z togl (w EMC jest z tk8.4 a w nowym Ubuntu jest już tk8.5 i jest sporo rzeźby z kompilacją tk, tcl i tego togl) - więc jeżeli mogę radzić to:

Postawić wszystko z obrazka iso z linuxcnc.org. I ustawic maszynę do pracy.

Potem, jeżeli ktoś lubi wyzwania to może sobie zainstalowac betę 2.3 na tym Ubuntu - sporo rzeczy się zmieniło - można np. podprogramy sobie nazywac jak zmienne - znaczy tak:

o<#wiercenie> sub
...
...
o<#wiercenie> endsub

i wywoływać:

o<#wiercenie> call

Bardzo miła sprawa :D

kilop
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kilop » 24 sie 2010, 20:54

Ludize czemu nikt nie czyta co jest napisane na stronie linux cnc ze linux musi miec wkompilowane to to i tamto zeby emc moglo dzialac nie chce mi sie teraz pisac co dokladnie ale powiem tak do tej pory nie udalo mi sie samodzielnie uruchomic na distro ubuntu 10 mimo ze kompilowalem kernela parokrotnie i tracilem czas .
developerzy tez maja tam watek o tym i wsumie tylko jednemu sie powiodlo :P

takze po co sie meczyc skoro jest dobrze dzialajaca wersja na ubuntu 8.04 z emc wystarczy zassac iso odpalic instalacje i miec problem z glowy , do tego to ma byc maszyna do wycinania a nie desktop gdize masz net i inne pierdoly niepotrzebne

ale wracajac do tematu READ THE F.....G MANUAL !!!!

ale jak ktos pisze co ma zrobic z plikiem .tar i jak go zainstalowac to moze nie powinien wogole brac sie na linuxa unixy i inne osy niz windowsy :)

nie zrozumcie mnie zle nie chcialem nikogo urazic :)

ale czytanie manuala jest na porzadku dziennym w tych systemach jak sie nie ma o nich zielonego pojecia :)

i respect dla SLACKWAR'OWCA jesli dziala mu ja jego systemie :)

sonne2

Re

Post napisał: sonne2 » 03 sty 2011, 05:48

Przesiadka z Windowsa na Linuksa może być bolesna. Ja na początku wszystkie programy próbowałem instalować wypakowując archiwa tar.gz i kompilując programy. Powoli się wszystkiego uczę.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 03 sty 2011, 22:08

ja używam ubuntu od wersji 6.10 i do tej pory skompilowałem może z 3 programy. Tak to wszystko z repozytoriów, albo z gotowych wersji .deb.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Awatar użytkownika

ArturM
Kontakt:

Post napisał: ArturM » 03 sty 2011, 23:40

syntetyczny pisze:ja używam ubuntu od wersji 6.10 i do tej pory skompilowałem może z 3 programy. Tak to wszystko z repozytoriów, albo z gotowych wersji .deb.
Pewnie, że tak - Ubuntu jest na tyle popularne, że praktycznie do wszystkiego są paczki.
A takie kompilowanie wszystkiego jak leci i instalowanie przez 'sudo make install' to tylko niepotrzebne robienie bałaganu w systemie (zwłaszcza na początku - jak się jeszcze nie wie dokładnie co i jak).

Mam dosłownie kilka programów ze źródeł (Emacs, org-mode, EMC, Blender, AndEngine i chyba nic więcej) - no ale to bardziej moja fanaberia 'żeby mieć wersję z dziś' niż konieczność :)

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 04 sty 2011, 00:35

ArturM pisze:Mam dosłownie kilka programów ze źródeł (Emacs, org-mode, EMC, Blender, AndEngine i chyba nic więcej) - no ale to bardziej moja fanaberia 'żeby mieć wersję z dziś' niż konieczność
no... ale takie fanaberie dużo kosztują (czasu) ;)

hehe.... kiedyś miałem openbsd - podobnie jak w freebsd system pakietów oprogramowania jest oparty głównie na źródłach, jednak wszystko działa automatycznie... zależności są wykrywane i brakując składniki są dociągane...

miałem na tym openbsd postawiony router - maksymalne minimum pakietów.. tylko tekst bez Xów
i wpisałem w pakieciarkę aby mi: ściągną, skompilował i zainstalował przeglądarkę mozillę
hehe..
trochę to trwało zanim to zrobił
bo najpierw ściągnął wszystkie brakujące pakiety - czyli całe X-y i itp...
a następnie zaczął to kompilować...
oj długo to trwało - ale operacja zakończyła się sukcesem...
niestety moja mikro instalacja routerowa rozrosła się do desktopowej...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”