Linux i CNC
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Witam serdecznie.djjaroo pisze:może to co wyświetla po prostu brakuje ale próbowałem coś pozmieniać zainstalować już wszystko ma i nic mu nie brakuje do szczęście ... hmm tez nie jestem super w te klocki ale uczę się
Co mu Kolega "zrobił" że zaczęło działać wszystko poprawnie?

Pozdrawiam serdecznie, skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
Łomatko, a czemu tak kombinujecie?
Nie lepiej postawić Ubuntu 8.04 EMC2 które jest do ściągnięcia z linuxcnc.org ?
Można EMC2 zaszczepić na innej dystrybucji, ale nie widze powodu. Rozumiem, że ktoś może miec takie wymagania jeżeli jest obryty z linucha i sobie jądro przekompiluje na RT. No ale to by oznaczało że potrafi tez sobie poradzić z wyłapaniem komunikatów błędów z dmesga czy nawet spod strace. Ale na początek to ja proponuję postawic Ubuntu - samego EMC jest sporo nauki - więc może na poczatek tylko skupić sie na konfigurowaniu EMC a nie walczyć jednoczesnie z EMC, Linuksem i jądrem RT.
Nowego Ubuntu tez nie polecam - namotali coś z togl (w EMC jest z tk8.4 a w nowym Ubuntu jest już tk8.5 i jest sporo rzeźby z kompilacją tk, tcl i tego togl) - więc jeżeli mogę radzić to:
Postawić wszystko z obrazka iso z linuxcnc.org. I ustawic maszynę do pracy.
Potem, jeżeli ktoś lubi wyzwania to może sobie zainstalowac betę 2.3 na tym Ubuntu - sporo rzeczy się zmieniło - można np. podprogramy sobie nazywac jak zmienne - znaczy tak:
o<#wiercenie> sub
...
...
o<#wiercenie> endsub
i wywoływać:
o<#wiercenie> call
Bardzo miła sprawa
Nie lepiej postawić Ubuntu 8.04 EMC2 które jest do ściągnięcia z linuxcnc.org ?
Można EMC2 zaszczepić na innej dystrybucji, ale nie widze powodu. Rozumiem, że ktoś może miec takie wymagania jeżeli jest obryty z linucha i sobie jądro przekompiluje na RT. No ale to by oznaczało że potrafi tez sobie poradzić z wyłapaniem komunikatów błędów z dmesga czy nawet spod strace. Ale na początek to ja proponuję postawic Ubuntu - samego EMC jest sporo nauki - więc może na poczatek tylko skupić sie na konfigurowaniu EMC a nie walczyć jednoczesnie z EMC, Linuksem i jądrem RT.
Nowego Ubuntu tez nie polecam - namotali coś z togl (w EMC jest z tk8.4 a w nowym Ubuntu jest już tk8.5 i jest sporo rzeźby z kompilacją tk, tcl i tego togl) - więc jeżeli mogę radzić to:
Postawić wszystko z obrazka iso z linuxcnc.org. I ustawic maszynę do pracy.
Potem, jeżeli ktoś lubi wyzwania to może sobie zainstalowac betę 2.3 na tym Ubuntu - sporo rzeczy się zmieniło - można np. podprogramy sobie nazywac jak zmienne - znaczy tak:
o<#wiercenie> sub
...
...
o<#wiercenie> endsub
i wywoływać:
o<#wiercenie> call
Bardzo miła sprawa

-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Ludize czemu nikt nie czyta co jest napisane na stronie linux cnc ze linux musi miec wkompilowane to to i tamto zeby emc moglo dzialac nie chce mi sie teraz pisac co dokladnie ale powiem tak do tej pory nie udalo mi sie samodzielnie uruchomic na distro ubuntu 10 mimo ze kompilowalem kernela parokrotnie i tracilem czas .
developerzy tez maja tam watek o tym i wsumie tylko jednemu sie powiodlo
takze po co sie meczyc skoro jest dobrze dzialajaca wersja na ubuntu 8.04 z emc wystarczy zassac iso odpalic instalacje i miec problem z glowy , do tego to ma byc maszyna do wycinania a nie desktop gdize masz net i inne pierdoly niepotrzebne
ale wracajac do tematu READ THE F.....G MANUAL !!!!
ale jak ktos pisze co ma zrobic z plikiem .tar i jak go zainstalowac to moze nie powinien wogole brac sie na linuxa unixy i inne osy niz windowsy
nie zrozumcie mnie zle nie chcialem nikogo urazic
ale czytanie manuala jest na porzadku dziennym w tych systemach jak sie nie ma o nich zielonego pojecia
i respect dla SLACKWAR'OWCA jesli dziala mu ja jego systemie
developerzy tez maja tam watek o tym i wsumie tylko jednemu sie powiodlo

takze po co sie meczyc skoro jest dobrze dzialajaca wersja na ubuntu 8.04 z emc wystarczy zassac iso odpalic instalacje i miec problem z glowy , do tego to ma byc maszyna do wycinania a nie desktop gdize masz net i inne pierdoly niepotrzebne
ale wracajac do tematu READ THE F.....G MANUAL !!!!
ale jak ktos pisze co ma zrobic z plikiem .tar i jak go zainstalowac to moze nie powinien wogole brac sie na linuxa unixy i inne osy niz windowsy

nie zrozumcie mnie zle nie chcialem nikogo urazic

ale czytanie manuala jest na porzadku dziennym w tych systemach jak sie nie ma o nich zielonego pojecia

i respect dla SLACKWAR'OWCA jesli dziala mu ja jego systemie

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
Pewnie, że tak - Ubuntu jest na tyle popularne, że praktycznie do wszystkiego są paczki.syntetyczny pisze:ja używam ubuntu od wersji 6.10 i do tej pory skompilowałem może z 3 programy. Tak to wszystko z repozytoriów, albo z gotowych wersji .deb.
A takie kompilowanie wszystkiego jak leci i instalowanie przez 'sudo make install' to tylko niepotrzebne robienie bałaganu w systemie (zwłaszcza na początku - jak się jeszcze nie wie dokładnie co i jak).
Mam dosłownie kilka programów ze źródeł (Emacs, org-mode, EMC, Blender, AndEngine i chyba nic więcej) - no ale to bardziej moja fanaberia 'żeby mieć wersję z dziś' niż konieczność

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
no... ale takie fanaberie dużo kosztują (czasu)ArturM pisze:Mam dosłownie kilka programów ze źródeł (Emacs, org-mode, EMC, Blender, AndEngine i chyba nic więcej) - no ale to bardziej moja fanaberia 'żeby mieć wersję z dziś' niż konieczność

hehe.... kiedyś miałem openbsd - podobnie jak w freebsd system pakietów oprogramowania jest oparty głównie na źródłach, jednak wszystko działa automatycznie... zależności są wykrywane i brakując składniki są dociągane...
miałem na tym openbsd postawiony router - maksymalne minimum pakietów.. tylko tekst bez Xów
i wpisałem w pakieciarkę aby mi: ściągną, skompilował i zainstalował przeglądarkę mozillę
hehe..
trochę to trwało zanim to zrobił
bo najpierw ściągnął wszystkie brakujące pakiety - czyli całe X-y i itp...
a następnie zaczął to kompilować...
oj długo to trwało - ale operacja zakończyła się sukcesem...
niestety moja mikro instalacja routerowa rozrosła się do desktopowej...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm