Nakrętka ze śruby?!
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 8
Nakrętka ze śruby?!
Witam Wszystkich forumowiczów!
Zamierzam się powoli zabrać do robienia frezarki CNC... dzisiaj za śmieszne pieniądze dostałem 4m (w kawałkach ok 1m) śruby trapezowej 14X4... teraz poszukuje nakrętek do tego, przeszukałem neta i najtańsze jakie widziałem to 37zł/szt :/ Więc pomyślałem że skoro mam dużo śrób to zrobie coś z nich... wymyśliłem żę można by przeciąć śrube wzdłuż na 4 części ok 10cm i przyspawać w rogach kwadratowej rury, gwinty są z tej samej śruby węc będą pazowały jak ulał... niedość że mocne to taka nakrętka miała by długości jakie tylko sobie chcemy...
Co Wy o tym sądzicie?
Zamierzam się powoli zabrać do robienia frezarki CNC... dzisiaj za śmieszne pieniądze dostałem 4m (w kawałkach ok 1m) śruby trapezowej 14X4... teraz poszukuje nakrętek do tego, przeszukałem neta i najtańsze jakie widziałem to 37zł/szt :/ Więc pomyślałem że skoro mam dużo śrób to zrobie coś z nich... wymyśliłem żę można by przeciąć śrube wzdłuż na 4 części ok 10cm i przyspawać w rogach kwadratowej rury, gwinty są z tej samej śruby węc będą pazowały jak ulał... niedość że mocne to taka nakrętka miała by długości jakie tylko sobie chcemy...
Co Wy o tym sądzicie?
- Załączniki
-
- Moja wizja...
- bez tytułu.JPG (11.34 KiB) Przejrzano 5286 razy
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
A najslabszy punkt twojego planu pomijajac uwagi kolegow. To jak masz zamiar rozciac rowno taki dlugi kawalek sruby? Nie zapomnij ze srednica rdzenia w takiej srubie to 9.5mm po odjeciu 1mm na ciecie (wersja bardzo optymistyczna) pozostaje ci w jednej cwiartce 4.25mm .
I jeszcze jedna uwaga mierzyles kiedys profil w srodku suwmiarka?Bo ja tak
I jeszcze jedna uwaga mierzyles kiedys profil w srodku suwmiarka?Bo ja tak

Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 8
Wyciąć bym wyciął szlifierką z tymi cieniutkimi tarczkami... dopasować też bym idealnie dopasował, obkładamy śrube tymi ćwiartkami, wkładamy w rurke i spawamy, później wykręcamy śrube, to co wystaje obcinamy i już... Nie wiem tylko o co chodzi z tą nośnością... możecie to wytłumaczyć?
W sumie to kupiłem kawałek uszkodzonej bramy garażowej (alu prowadnice w których były śruby, silnik 440W i takie płaskie nagwintowane kawałki metalu które ślizgały się w prowadnicach i dolną częścią o śrube, ale do frezarki się to nie nada... wygląda jak 1/3 nakrętki przecięta wzdłóż) całość za 70zł. To jest giełda, takie okazje zdarzają się żadko, a ja chciałem zrobić ten projekt na te wakacje... Może by odlać takie nakrętki z mosiądzu lub brązu? Wysokie są temp topnienia? Palnikiem acetylenowym by pewnie stopił...
PS
Wodą da się ciąć metal??
Myślałem że to tylko do styropianu....
W sumie to kupiłem kawałek uszkodzonej bramy garażowej (alu prowadnice w których były śruby, silnik 440W i takie płaskie nagwintowane kawałki metalu które ślizgały się w prowadnicach i dolną częścią o śrube, ale do frezarki się to nie nada... wygląda jak 1/3 nakrętki przecięta wzdłóż) całość za 70zł. To jest giełda, takie okazje zdarzają się żadko, a ja chciałem zrobić ten projekt na te wakacje... Może by odlać takie nakrętki z mosiądzu lub brązu? Wysokie są temp topnienia? Palnikiem acetylenowym by pewnie stopił...
PS
Wodą da się ciąć metal??

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
może nie kombinuj a po prostu dołóż po 37 zł za nakrętkę, po co masz sie rozczarować przy finale ?
a z tą nosnością to jest tak na chłopski rozum jakbyć połozył wałek o zarysie grzebienia na grzebień, duże tarcie, w nakretce jest to rozłożone na pełny zwój, dodatkowo nakretki mają tylko kilka zwojów - zresztą nie bede gadał z pamięci bo jeszcze bzdur nagadam, liczyłes chyba podnosniki śrubowe
szlifierką dokładnie tego nie zrobisz, o tym zapomnij, to nie sruba do opuszczania koła w pługu
a z tą nosnością to jest tak na chłopski rozum jakbyć połozył wałek o zarysie grzebienia na grzebień, duże tarcie, w nakretce jest to rozłożone na pełny zwój, dodatkowo nakretki mają tylko kilka zwojów - zresztą nie bede gadał z pamięci bo jeszcze bzdur nagadam, liczyłes chyba podnosniki śrubowe

szlifierką dokładnie tego nie zrobisz, o tym zapomnij, to nie sruba do opuszczania koła w pługu
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign