"SUWNICA"
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Nie chce wam psuć zabawy ale ta konstrukcja to moim zdaniem przerost formy nad treścią. Koszt produkcji będzie zaje****y i to do obróbki drewna z takim polem roboczym. Cztery prowadnice na osi Z -masakra. Ilość elementów do obróbki i spawania duża, nie wspominając o masie która średnio w tym przypadku idzie proporcjonalnie do sztywności. Trzeba sobie zadać pytanie czy na pewno warto tak kombinować.
Bardzo mi się podoba konstrukcja z filmiku od kaka. Wygląda na bardzo ekonomiczną i zarazem sztywną. Jak dla mnie to wzór godny naśladowania.
Bardzo mi się podoba konstrukcja z filmiku od kaka. Wygląda na bardzo ekonomiczną i zarazem sztywną. Jak dla mnie to wzór godny naśladowania.
-
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
- Kontakt:
nie wszyscy na tym forum piszą w pierwszym poście "budżet ograniczony" i chcą zrobić frezarkę, albo inaczej...chcą zrobić kopię poprzedników, są tacy którzy mają wyobraźnię i chcą stworzyć coś totalnie nowego, coś czego jeszcze nikt nie zrobił, gdyby nie oni nie było by postępu. Przepraszam, że nie kopiuję udanych konstrukcji, tylko poszedłem dalej i sam coś tworzę nie wzorując się na innych. Nie napiszę że ta konstrukcja powstanie jutro czy za miesiąc, ale powstanie, dla mojej własnej satysfakcji. Może jest to przerost formy nad treścią, ale ja to traktuję jako hobby a nie zło konieczne które muszę zrobić szybko byleby tylko działało, ja chcę stworzyć coś innego i MOJEGO!!!
-
- Posty w temacie: 3
Moim zdaniem sztuka to uprościć coś a nie komplikować.
Jeszcze zastanawiam się w jaki sposób chcesz uzyskać równoległość powierzchni wewnętrznych tego suwaka pod wózki osi z. Powstawiaj wszystkie śruby pewnie wyjdzie jeszcze kilka problemów. Puki co, nie widzę w ogóle bloków łożyskowych, rozumiem ze to taka koncepcja narazie.
Jeszcze zastanawiam się w jaki sposób chcesz uzyskać równoległość powierzchni wewnętrznych tego suwaka pod wózki osi z. Powstawiaj wszystkie śruby pewnie wyjdzie jeszcze kilka problemów. Puki co, nie widzę w ogóle bloków łożyskowych, rozumiem ze to taka koncepcja narazie.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
- Kontakt:
każdy orze jak może, ja dopiero uczę się rhino, więc nie jest dla mnie pstryknąć palcami...i jest wszystko idzie mi w tym programie jak krew z nosa, a od kolegów z forum oczekuję tylko konstruktywnych uwag na temat rozwiązań technicznych, a nie przekonywania mnie, że mój projekt jest przerostem formy nad treścią.
[ Dodano: 2010-08-19, 23:06 ]
popołudnie spędzone nad blokiem łożyskującym
pasierbo, cierpliwości
padła wyżej propozycja zamienienia miejscami wózków z prowadnicami, i odniosłem się do tej propozycji przychylnie, także ten problem znampasierbo pisze:w jaki sposób chcesz uzyskać równoległość powierzchni wewnętrznych tego suwaka pod wózki osi z
[ Dodano: 2010-08-19, 23:06 ]
popołudnie spędzone nad blokiem łożyskującym
pasierbo, cierpliwości