TruTops

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

lewy10psdw
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 26
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 02 sie 2010, 16:20

Witam, mam pytanie odnośnie mikropołączeń z możliwością zmiany przy maszynie, załóżmy że umieszczam ich kilka wzdłóż jakiejś listwy, pierwsze mikropołączenie na końcu konturu, a reszta w miejscach dowolnych, generuje program (zaznaczona opcja mikropołączenie z najazdem), program idzie na maszyne i mikropołączenia w miejscach dowolnych nie maja wcale dojazdu badz jest on dużo krótszy niz najazd przy wkłuciu, też mieliście takie problemy?
Załączniki
mikro.JPG
mikro.JPG (23.58 KiB) Przejrzano 933 razy

Tagi:

Awatar użytkownika

Bri
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 37

Post napisał: Bri » 02 sie 2010, 22:14

Ciekawe.
Naprawdę potrzebujesz drugiego "microjoint'a"? My stosujemy to baardzo rzadko, ale nie mamy takich problemów. Możesz udostępnić TMT (bez naruszania tajemnic firmowych?) ? albo wyeksportowanego "JOB.tpdm.zip", rzuciło by się okiem :)

Chyba się nam już skończyła subskrypcja i obejdziemy się smakiem zamiast TruTopsa 2.1.1 :(

Śląsk - Nierdzewka, Alloy, Laser, Gięcie, Excel

lewy10psdw
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 02 sie 2010, 23:04

Nie ma problemu bri, podeślij mi maila na priva i jutro wyśle Ci jakiegoś przykładowego TMT, a drugiego microjointa stosuje przy długich detalach, nawet czasami wiecej niż dwa, wszystko zależy od gabarytów, grubości, tolerancji jakie ma spelniać no i oczywiście w celu unikniecia kolizji.

Autor tematu
ganzi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 24

Post napisał: ganzi » 03 sie 2010, 09:02

lewy10psdw pisze:Witam, mam pytanie odnośnie mikropołączeń z możliwością zmiany przy maszynie, załóżmy że umieszczam ich kilka wzdłóż jakiejś listwy, pierwsze mikropołączenie na końcu konturu, a reszta w miejscach dowolnych, generuje program (zaznaczona opcja mikropołączenie z najazdem), program idzie na maszyne i mikropołączenia w miejscach dowolnych nie maja wcale dojazdu badz jest on dużo krótszy niz najazd przy wkłuciu, też mieliście takie problemy?
Sprawdziłem to, u mnie jest podobnie. Wydaje mi się, że tak po prostu działa ta funkcja. Na maszynie ewentualnie możesz zmienić rodzaj wkłucia, ale to pewnie wiesz.

Jak masz chwile czasu na testy sprawdź działanie zmiennej: MaschinenMicrointMitAnfahren. Odpowiada ona za: "W maszynie możliwe mikropołączenie ze znacznikami najazdu ? (1=Tak, 0=Nie)", domyślnie jest 0. Nie wiem czy czytałeś szczegółowe informacje o mikropołączeniach w P338PL.pdf, od strony 6-38 jest to dość ciekawie to opisane. Jeśli nie, koniecznie przeglądnij!

Pozdrawiam

lewy10psdw
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 03 sie 2010, 10:58

Ganzi, sprawdzilem działanie tej zmiennej i poczytalem też o cyklu obróbki TC_Microjoint. Micropołączenia w miejscach dowolnych wstawiam i tak tylko w cienkich blachach ST, bo nie ma nawet wtedy wielkich sładów na krawędzi cięcia, a operator wstawia sobie minimalne jakie trrzyma mu detal i nie musi wtedy sie szarpać aby aby go wyciągnąć z odpadu. Także serwisant z Warszawy rozwiał moje wątpliwości. W przyszłosci zaletą byloby gdyb kazde mikrpołączenie maszynowe w miejscach dowolnych miało możliwośc najazdu, także zredukowanego. Jak wygląda ta sytuacja np w Bysofcie?

Bazhyl
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: Bazhyl » 09 sie 2010, 14:02

Mam pytanko odnośnie czasów podawanych przez TruTops w planie produkcji, jak ten czas ma się do realnego czasu palenia?

lewy10psdw
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 09 sie 2010, 14:35

Istnieja rozbieżnosci, raz na kożyść raz nie, ale w większości są dosyć dokladne. W przypadkach kiedy program wstawia mały kontur program jest dość dlugi, a rzeczyistość jest taka ze maly kontur można przyspieszyć nawet 2,5 krotnie i wtedy zamiast 5h palimy 2,5. Wiem, ze juz kiedyś byl poruszany ten temat.

Bazhyl

Post napisał: Bazhyl » 09 sie 2010, 15:00

Bardziej zależy mi na ogólnym potraktowaniu tematu, czy powinienem przyjąć, że czas realny to czas maszynowy?

Drugi aspekt - na jakiej prędkości tnie się najczęściej? Czy można przyjąć standard, że rozpoczynamy przy x%, czy jest to zawsze indywidualna sprawa?

lewy10psdw
Kontakt:

Post napisał: lewy10psdw » 09 sie 2010, 15:05

Tak jak piszesz, sprawa indywidualna, składa sie na to kilka czynników, miedzy innymi: dostawca materiału, stan optyki, czystość gazów, moim zdaniem powinienes przyjąc sobie jakis wspólczynnik który bedzie dawał Ci zapas w przypadku kiedy nie da sie palić na 100%

Bazhyl

Post napisał: Bazhyl » 10 sie 2010, 07:23

To może zapytam tak - czy jest szansa, że większość blach z zakresu 1-10mm powinno się palić na 80% by jakość krawędzi była zadowalająca?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”