Znajomy poprosił mnie o poradę w wyborze kursu dla programisty maszyn CNC. Kiedyś brałem udział w szkoleniu: "Obsługa i programowanie obrabiarek CNC - szkolenie intensywne 5 - dniowe", prowadzone przez firmę StartCNC. W przybliżeniu kurs wyglądał następująco :
10 - godzin to część teoretyczna:
Struktura programu i podstawowe funkcję:
- funkcje przygotowawcze: G0, G1, G2, G3, G33, G40, G41, G42, G53, G54, G90, G91, G92, G94, G95, G96, G97;
- funkcje pomocnicze: M0 ÷ M9, M30;
- znaki: S, T
20 - godzin to zajęcia praktyczne przy symulatorach
- pisanie programów z wykorzystaniem symulatora: CNCSimulator
20 - godziny to zajęcia praktyczne przy obrabiarkach CNC

Osoba prowadząca była bardzo dobrze rozeznana w temacie obróbki skrawaniem i programowania CNC. Odpowiadała na każde pytanie dotyczące obrabiarek, narzędzi i programowania. Dodatkowo na kursie otrzymaliśmy materiały pomocnicze na pendrive.
Jedyne minusy szkolenia moim zdaniem to:
- symulacja przeprowadzona była w programie CNCSimulator co w rzeczywistości sprowadzało się do programowania konturu.
- zróżnicowany poziom wiedzy uczestników, ale z tym raczej nie da się nic zrobić.
Mam pytanie czy ktoś mógłby polecić kursy prowadzone przez inne firmy. Prosił bym o krótką informacje o kursie. Szczególnie interesują mnie firmy na terenie Śląska (okolice Katowic). W internecie znalazłem m.in.: KADOR